Farklı metaloksit ilave edilmiş poli(metilmetakrilat)'ın bazı fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişimlerin incelenmesi.
The investigation of changes in some physical and mechanical properties of different metal oxides added in poly(methylmethacrylate)
- Tez No: 194246
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN TERZİOĞLU, DOÇ.DR. TURAN KORKMAZ, PROF.DR. ARİFE DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: poli(metil metakrilat), metal oksit, su emilimi, çözünürlük, çarpma dayanıklılığı, kırılma tokluğu, poly(methyl methacrylate), metal oxide, water sorption, solubility, impact strenght, fracture toughness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
- 82 -ÖZETFARKLI METALOKSİT İLAVE EDİLMİŞ POLİ(METİLMETAKRİLAT)'INBAZI FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNDEKİ DEĞİŞİMLERİNİNCELENMESİ.Bu çalışmada bağlantı ajanı uygulanmış metal oksit tanecikleri ilegüçlendirilmiş iki tür akrilik rezinin bazı fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişimlerdeğerlendirildi.Çalışmada ısı ile ve kimyasal olarak polimerize olan akrilik rezin ve %2zirkonyum dioksit, %2 alüminyum oksit, %2 titanyum dioksit ve %1 titanyumdioksit+%1 zirkonyum dioksit karışımı kullanıldı. Fiziksel özelliklerindeğerlendirilmesinde; su emilimi ve çözünürlük, mekanik özelliklerindeğerlendirilmesinde ise; kırılma tokluğu ve çarpma dayanıklılığı testleri yapıldı.Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi.Isı ile polimerize olan rezinde metal oksit güçlendirmesinin su emilimi veçözünürlük değerlerini azalttığı, kırılma ve çarpma dayanıklılığı değerlerini arttırdığıgörüldü. Kimyasal olarak polimerize olan rezinde metal oksit güçlendirmesinin suemilimi, çözünürlük ve kırılma tokluğunu arttırdığı, çarpma dayanıklılığını azalttığıgözlendi.Metal oksit tanecikleriyle güçlendirme işleminin polimetilmetakrilatın bazıfiziksel ve mekanik özelliklerini iyileştirdiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
- 83 -SUMMARYTHE INVESTIGATION OF CHANGES IN SOME PHYSICAL ANDMECHANICAL PROPERTIES OF DIFFERENT METAL OXIDES ADDED INPOLY(METHYLMETHACRYLATE)In this study, the changes in some physical and mechanicalcharacteristics of two types of acrylic resins which were reinforced with metal primertreated metal oxides were evaluated.In the present study, the heat polymerized, and chemicallypolymerized acrylic resin, and %2 zirconium dioxide, %2 aluminium oxide, %2titanium dioxide and %1 titanium dioxide + %1zirconium dioxide mixture were used.In assessing the changes with respect to physical characteristics; the water sorptionand solubility tests, for the evaluation of the mechanical characteristics; the impactstrength and the fracture toughness tests were processed. Results were evaluated bystatistical analyses.In heat polymerized acrylic resin reinforced with metal oxides, watersorption and solubility values were decreased, and the impact strength and thefracture toughness values were increased. In chemically polimerized acrylic resinreinforced with metal oxides, water sorption, solubility, and fracture toughness wereincreased and the impact strength values were decreased.It is observed that the process of reinforcing with metal oxideparticules, improved some physical and mechanical properties of poly(methylmethacrylate).