Sıçanlarda elektrik akımına baglı hipokampal hasarın stereolojik yöntemlerle degerlendirilmesi
Hippocampal neuronal degeneration due to electrical injury in rats: a stereological study
- Tez No: 194275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMALETTİN ACAR, PROF. DR. ESAT ADIGÜZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Elektrik yaralanması, hipokampus, sıçan, stereoloji, nöron kaybı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
SIÇANLARDA ELEKTR K AKIMINA BAĞLI H POKAMPAL HASARINSTEREOLOJ K YÖNTEMLERLE DEĞERLEND R LMESAyşe KURTULUŞ*, Kemalettin ACAR*, Esat ADIGÜZEL*** Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı** Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim DalıÖZETElektrik yaralanması, yalnızca küçük deri yanığı gibi minimal hasar ilesonuçlanabileceği gibi ciddi komplikasyonlar ve ölümle de sonuçlanabilir. Ölümle sonuçlananolguların adli incelemesinde, akım izinin histopatolojisi, doku ve organlardaki makroskobikve mikroskobik değişiklikler, akım izinde metalizasyonun saptanması tanıda yardımcı olur.Ancak bununla birlikte pek çok olguda önemli dış ve iç muayene bulgularının bulunmadığıgörülür. Yaşayan olgularda ise, progresif kognitif bozuklukları içeren nörolojikkomplikasyonlar oluşabilmektedir.Bu çalışmada sıçanlarda oluşturulan elektrik yaralanmasında, stereolojik yöntemlerkullanılarak hipokampus CA1, CA2, CA3 alanları piramidal nöron sayısının saptanması veelektrik akımı temas noktasının hipokampal hasarın oluşumu üzerine olan etkisininincelenmesi amaçlanmıştır. Sıçanlar kontrol grubu, elektrik akımı temas noktası sırt bölgesiolan grup ve elektrik akımı temas noktası temporal bölge olan grup olmak üzere üç grubaayrılmıştır. Elektrik akımı uygulamasından üç gün sonra derin anestezi altında kraniotomiyapılarak sıçanların beyinleri çıkarılmıştır. Kriyostat cihazında ?Sistematik RastgeleÖrnekleme Stratejisine? göre alınan horizontal kesitler H&E ile boyanmıştır. Bu kesitlerdehipokampus CA1, CA2, CA3 alanlarındaki toplam piramidal nöron sayıları ?Optik ParçalamaYöntemi? ile hesaplanmıştır.Çalışmamızda elektrik akımı temas noktası temporal bölge olan grupta toplam hücresayısının (187 448 ± 28 300,29), kontrol grubuna göre (242 141 ± 31 169,56) belirgin şekildedüşük olduğu görülmüştür (p= 0,013). Elektrik akımı temas noktası sırt bölgesi olan grupta datoplam hücre sayısı (193 388 ± 24 794,51) kontrol grubuna göre anlamlı biçimde azaldığıtespit edilmiştir (p= 0,027). Ancak elektrik akımı uygulanan iki grup arasındaki farkistatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p= 1,00).Sonuç olarak, elektrik çarpması hipokampal nöron kaybına neden olmaktadır. Elektrikakımına bağlı ölüm olgularında, hipokampustaki hücre kaybının stereolojik yöntemlerlesaptanması tanıya yardımcı olabilir. Tüm bunlara ilaveten hipokampal hasar olasılığınınvarlığını akla getirmek elektrik yaralanmasından sonra yaşayan hastaların klinik takibi vetedavisinin düzenlenmesinde yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
HIPPOCAMPAL NEURONAL DEGENERATION DUE TO ELECTRICAL INJURY INRATS: A STEREOLOGICAL STUDYAyse KURTULUS*, Kemalettin ACAR*, Esat ADIGUZEL***Pamukkale University, Medical School Department of Forensic Medicine** Pamukkale University, Medical School Department of AnatomySUMMARYElectrical injury may cause different changes from minimal damage (e. g. small burns)to severe complications up to death. Several morphological changes of the skin and theinternal organs are used for the diagnosis of electrical injury. However, macroscopicalfindings and histological changes of the internal organs and the skin may be absent in manycases. Furthermore neuropsychological changes including deficits of cognitive functions maybe seen in survivor victims.The aim of the present study is to examine whether the diagnosis of electrocution ispossible by using stereological methods in the forensic practice. Hippocampal neuronaldegeneration following electrical injury in rats was investigated experimentally.The rats were separated into three groups: 1- Control, 2- The points of electrical contactwere on the dorsal skin, 3- The points of electrical contact were on the temporal area. Thecurrent was the usual city current (110V, 50 Hz, 100A AC). On the 3rd day, the rats weredecapitated, the brains were removed by craniotomy, sectioned horizontally through thehippocampal CA1, CA2 and CA3 zones according to the Systemic Randomized SamplingStrategy method. Afterwards the samples were stained by H&E and the total pyramidalneurons were counted by Optical Fractioning Method.The present results showed that the number of neurons in the hippocampal CA1, CA2and CA3 zones in control group was 242 141 ± 31 167.