Ürolitiazis tedavisinde konvansiyonel ve adım adım şok dalga litotripsi yöntemlerinin karşılaştırılması
To evaluate the results of conventional and gradual shock wave lithotripsy treatment modalities in urinary lithiasis
- Tez No: 194274
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Şok dalga litotripsi, üriner sistem taşları, tedavi, teknik, shock wave lithotripsy, urolithiasis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Üriner sistem taş hastalığının tedavisinde konvansiyonel ve adım adım şokdalga litotripsi yaklaşımlarını kullanarak, sonuçların etkinliğe yönelik olarak karşılaştırılması.Materyal ve Metot :Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim dalınabaşvuran üriner sistem taş hastalığı olan 50 hasta randominize edilerek çalışmaya alındı.Hastaların başvuru sırasındaki şikayetleri, yaşları, daha önceki ameliyatları ve şokdalga litotripsi tedavileri kaydedildi. Bütün hastalara idrarın mikroskopik analizi, gerekliolanlara idrar kültürü, böbrek fonksiyon testleri çalışıldı. Direk üriner sistem grafileri ,intravenöz ürografi ye göre taşın lokalizasyonu ve boyutları saptandı. drar kültüründe üremeolanlara uygun antibiyotik tedavisi verildi. Donier Compat Delta cihazıyla hastalara litotripsiuygulandı. Opak taşlar floroskopi, non opaktaşlar ise ultrasonografi ile lokalize edildi.Konvansiyonel grupta kullanılan enerji 13 kV' da sabitlendi. Adım Adım tedavigrubunda ise 11 kV den başlanıp 500 atımda bir arttırılıp 13 kV' da sabitlendi. Her iki grubada uygulanan şok sayısı en fazla 3000 olarak sınırlandırıldı.Hastalar 15 günlük aralarla kontrole çağrıldı ve ağrı, hematüri ve taş düşürmeaçısından sorgulandı. Düşürülen taşlardan yakalanabilenlere taş analizi yapıldı. Gerekligörülen olgulara, iki haftalık aralarla ait oldukları gruba uygun olarak tekrar şok dalgalitotripsi tedavisi uygulandı.Bulgular :Konvansiyonel grupta 20 erkek 5 kadın, adım adım grubunda 20 erkek 5kadın olmak üzere 50 hasta çalışmaya alındı. Adım adım tedavi grubunun yaş ortalaması37,88±13,88 yıl iken konvansiyonel tedavi grubunda 41,40±11,52 yıl idi. Adım adım tedavigrubunda taş boyutu ortalama 0,83±0,55 cm iken konvansiyonel grupta 0,70±0,41 cm dir.Çalışmaya alınan 50 hastadan 20'sine taş analizi yapıldı. Bir hastada kalsiyum oksalat, 14hastada kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfat ve 5 hastada ise kalsiyum oksalat kalsiyum fosfatkalsiyum karbonat taşı saptandı.Her iki tedavi yöntemiyle uygulanan şok dalga litotripsi tedavisinin 8. hafta sonuclarıkarşılaştırıldığında toplam başarı adım adım tedavi grubunda konvansiyonel gruptan dahayüksek bulundu Toplam başarı oranı, adım adım tedavi grubunda % 96 iken convansiyonelgrusunda % 72 bulundu. Her iki grup arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı.Sonuç : Adım adım şok dalga litotripsinin klinik başarı oranı, konvansiyonel tekniktendaha yüksek olduğundan, bu yaklaşımının taş kırma tedavisi uygulamalarda düşünülmesigerekliliği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the results of conventional and gradual shock wave lithotripsytreatment modalities in urinary lithiasis.Material and Methods: 50 consecutive patients seen in outpatient urology clinic inErciyes University School of Medicine were randomized and included in the present study.The complaints, age, previous operative history and shock wave lithotripsy treatmentcharecteristics of patients were recorded. Microscopic urinary analysis, urine culture, bloodrenal functions were studied in all patients. Stone size and localizations were estimatedaccording to direct urinary system graphies and/or intravenous pyelographies. Positive urinecultures were treated with appropriate antibiotics. Shock wave lithotripsy treatment was doneby using Dornier Compact Delta Instrument. The localiztions of radioopaque and nonradioopaque stones were estimated by using fluoroscopy and ultrasonography, respectively.Treatment energy was set on13 kV in conventional group. In gradual shock wave lithotripsygroup treatment energy was initially set on 11 kV and gradually increased up to 13 kV every500 shocks. The maximum number of shocks in both groups was limited to 3000.The patients were called for control in 15 days intervals. In each visit, patients wereretrospectively questioned for pain, hematuria and history of stone passage. Shock wavelithotripsy was repated in patients who failed the frirst treatment.Results: Total 50 patients of which 20 male, 5 female in conventional group, 20 male, 5female in gradual shock wave therapy group were included in the present study. Mean age ingradual shock wave therapy group and conventional group was calculated as 37,88 ±13,55years and 41,40 ±11,52 years, respectively. Mean stone size was calculated as 0,83 ±0,55 cmin gradual shock wave therapy group and 0,70 ±0,41 cm in conventional group. Stone analysiswas done in 20 patients. Stone analysis revealed calcium oxalate stone in one patient, calciumoxalate and calcium phosphate stone in 14 patients, mixed stone in 5 patients.When we compared the results of two treatment modalities 8 weeks after initial treatment,success rate was significantly higher in gradual schock wave therapy group than theconventional treatment group.Conclusion: Gradual shock wave treatment yields better outcomes than conventionalshcok wave treatment, without any increase in morbidity and with an acceptable increase intreatment time. As a conclusion, shock wave treatment therapy should be considered intreatment of urolithiasis patients.