Kronik yaralı hastalarda sosyoekonomik durumun yara oluşumu ve tedavi süreci üzerine etkileri
The influences of socio-economic state of chronic wounded patients on wound formation and treatment process
  1. Tez No: 194302
  2. Yazar: EMİNE FİDAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜBİN HOŞNUTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yara, kronik yara, sosyoekonomik faktörler, yara tedavisi, Wound, chronic wound, socioeconomic state, wound treatment
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKRONİK YARALI HASTALARDA SOSYOEKONOMİK DURUMUNYARA OLUŞUMU VE TEDAVİ SÜRECİ ÜZERİNE ETKİSİEmine FİDANZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüPlastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim DalıTez danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mübin HOŞNUTER28.06.2005, 64 sayfaTıp, cerrahi hemşirelik bakımı ve kendine bakım eğitimindeki gelişmelererağmen, kronik yaralar önemli bir morbidite ve mortalite kaynağı olmaya devametmektedir. Ülserlerin birçoğu kronik ve tekrarlayıcıdır. Bu kronik ve tekrarlayıcıülserler ve bunlara eşlik eden komplikasyonlar işgücü kaybının en büyüknedenlerindendir. Bu hastaların bakımı hastadan hastaya farklılık arz etmeklebirlikte sağlık sistemine ve topluma büyük yük getirmekte, hastaların işinikaybetmesine ve sosyal izolasyona neden olmaktadır.Bu yaraların etiyoloji ve evrelendirilmesinin doğru tespiti, uygun tedaviyönteminin seçilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Ancak cerrahi ve medikal tedavimasrafları bilhassa gelişmekte olan bir ülkenin ekonomisine oldukça ağır bir yükgetirmektedir.Tüm dünyada ideal multidisipliner yaklaşım henüz şekillenmediği için enazından hastayla ilgilenen doktor, hemşire ve sağlık personelinin riskli gruplarısaptayıp çok basit yöntemlerle bu sorunu başlamadan bitirmeleri en ideal çözümolacaktır.Çalışma, kronik yaralı hastalarda sosyoekonomik durumun yara oluşumu vetedavi süreci üzerine etkilerini araştırmak amacıyla klinik araştırma olarakplanlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunu Z.K.Ü. Uygulama veAraştırma Hastanesi kliniklerine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul edenkronik yaralı 80 kişi oluşturmuştur. Çalışma kapsamına alınan hasta veyakınlarıyla görüşülerek hastayı ve kronik yarayı tanımlayıcı özelliklerin yeraldığı anket formumuz doldurulmuştur.Çalışmamızın sonucunda araştırmada yer alan kronik yaralı hastaların%38,8'inin (n=31), tanısının diabetes mellitus, %22,5'inin (n=18) altta yatanhastalığının diabetes mellitus, %55,0'ının (n=44) yara lokalizasyonunun altextremitede olduğu, %55=0'ının (n=44) orta derecede yara ciddiyeti ve%28.8'inin (n=23) orta dereceli hayat konforuna sahip oldukları belirlenmiştir.Hastaların beden kitle indeksi ile kronik yaranın lokalizasyonu arasında; medenidurumu bekar olanlar ile kronik yara süresi ve tedavi süresi arasında; altta yatanhastalıkları ile yaranın lokalizasyonu, tedavi süresi ve hayat konforu arasındaanlamlı fark saptanmıştır. Hastaların tanısı ile yaranın lokalizasyonu, yaranınciddiyeti ve hayat konforu arasında anlamlı ilişki saptanmıştır.Hastaların yara lokalizasyonu ile hayat konforu arasında; kronik yaranınsüresiyle, yaranın ciddiyeti ve tedavi süresi arasında, hastaların yaşı ile hayatkonforu ve zararlı alışkanlıkları ile altta yatan hastalıkları arasında anlamlı farksaptanmıştır.Bir yaranın iyileşmesinde hastaya ve yaraya bir bütün olarak yaklaşmakgerekir. Hastanın fiziksel, sosyal, kültürel ihtiyaçları ve duygusal yapısı gözönüne alınmalıdır. Her türlü hastalık için, ortaya çıkmasını engelleyecek tedbirlerialmak, sonradan tedavi etmekten çok daha ucuz ve moral vericidir. Hastaylailgilenen sağlık çalışanları tarafından riskli hastaların erken saptanması, hasta vehasta yakınlarına gerekli eğitimin verilmesi ile bu sorundan daha kolay ve ucuzbir şekilde kurtulmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisTHE INFLUENCES OF SOCIO-ECONOMIC STATE OF CHRONİCWOUNDED PATIENTS ON WOUND FORMATION AND TREATMENTPROCESSEmine FİDANZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Healt SciencesDepaetment of Plastic and Reconstructive SurgeryThesis advisor : Yrd.Doç. Dr. Mübin HOŞNUTER28.06.2005, 64 pagesInspite of the developments in education of surgery nursery care and self -care, chronic wounds keep being an important source of morbidite and mortalite.Most of ulcers are chronic and repeatable. These chronic and repeatable ulcersaccompanied with complications are one of the biggest reason for losing labourforce. The mantanance of these patients changes from patient to patient and leadsto lose the jobs of the patients and social isolation.The cornect diagnosis of phasing these wounds will facilitate the selection ofa suitable treatment technigue. But surgery and medical treatment expendituresare burden to the economy of developing countries.Since the ideal multidiscipliner approach hasn? t formed yet, Ascertaining riskgroups by using basic technigues before the problem starts would be an idealsolution at least for the people who look after the patients such as doctor, nurseand any otherhealth staff. This study has been planned and materialized as a clinicresearch in order to search the influences of socio-economic state of the chronicwounded patients on wound formaction and treatment progress.The model group consists of people who applied to the clinics of ZonguldakKaraelmas University Application and Searching Hospital and alsa the eightychronic wounded patients who accepted to join this research. The survey which isfeatured, with the patient and the definition of the chronic wound is filled out bymeeting the patients and their relatives who are involved in the survey.At the end of our study, ıt has been determined that the diagnosis of 38,8 %of chronic wounded patients (n= i 31) is diabetes mellitus, the underside illness of22,5 % of patients (n=18) is diabetes millitus, and that 55% of chronic woundedpatients, wound localization (n=44) has lower degree, the 35% (n=44) has middledegree and the 28,8 % of the patients (n=23) has middle degree life comfort.Remarkable differences have been achieved between the patients body massindex and chronic wound?s localization; bachelors and chronic wound period andtreatment period; the underside illness and wound?s localization, treatment periotand life comfort. And also remarkable differences have been achieved betweenthe diagnosis of the patient and wound?s localization , the seriousness of thewound and life comfort. It has been ascertained a remarkable difference betweenthe wound localization of the patient and life comfort; chronic wound period , theseriousness of the wound and treatment progress; the age group of the patients andlife comfort; the hazardous habits and the underside illness.It?s essential to approach to the patient totally in order to recover the wound.It should be paid attention to the physical, social and cultural needs of the patient.Taking all precautions which prevent illness from emerging forevery kind ofillnesses is more cheaper and morale giving than treat the illness later.Ascertaining the risky patients early by the medical staff and giving the essentialeducation to the patients and their relatives facilitates to eradicate the problemeasily and cheaply.