Bir boru ve profil fabrikası çalışanlarında iş doyumu düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of job satisfaction level of laborers in a pipe and tube factory
- Tez No: 194303
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERRUH NİYAZİ AYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İþsaðlıðı, doyumu, aðırsanayiiþ, Occupationalhealth, job satisfaction, heavy industry.Science
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBİRBORU VE PROFİLFABRİKASI ÇALıÃANLARıNDAİþDOYUMU DÜZEYİNİNDEÃERLENDİRİLMESİDr. Atınç KAYINOVAZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSaðlıkBilimleri EnstitüsüHalk SaðlıðıAnabilim DalıTez Danıþmanı:Yrd. Doç. Dr. Ferruh Niyazi AYOÃLUEylül 2005, 56 sayfa.İþ sisteminde iþ güçlüðüne neden olan ve saðlıðıetkileyen deðiþkenlerinbelirlenmesisorununçözümüiçin önemlidir. Bir iþyerindekikiþiler arasıiliþkiler,iþçilerin birbirleri ile olan iliþkileri, yöneticilerle iliþkileri, iþyerinin yönetim þekli,ücret politikasıgibi konular çalıþanın baðlılıðını iþtenaldıðıiþe ve doyumuetkiler.İþdoyumu düzeyi, kiþinin hem fiziksel hem de ruhsal saðlıðıüzerindeetkilidir.Bu nedenle aðır sanayi çalıþanlarında doyumu düzeyinin ve bunu etkileyeniþetmenlerinbelirlenmesiyararlıolacaktır.Kesitsel tipte planlanançalıþmadaHackmanve Oldham tarafındangeliþtirilen veGödelek ve Güler tarafından Türkçe'ye uyarlanan“İþ doyumu ölçeði”kullanılmıþtır.Sosyodemografikanket formundankiþisel özelliklere ve çalıþmayaþamıbilgilerine ulaþılarak doyumupuanlarıiþ incelenmiþtir.Çalıþmada, boru ve profil fabrikasındaki130 çalıþandan 09'u iþ doyumubir 1ölçeði ve sosyodemografikanket formunu yanıtladı.Katılımcılarınhepsierkekti.Katılımcıların%61,5'i üretim grubundaçalıþmaktaydı, ortalamasıyaþ 33,O:t:5,7yıldı, %93,6'sı evli, %89,4'ü çocuk sahibiydi, %46,2'si ilkokul mezunuydu.Katılımcılarınortalama iþ deneyimi 8,9:%:6,2yıldı.%38,5'i daha önce iþ kazasıgeçirmiþti.LÖZET (devam ediyor)İþyerindekiortalama iþ doyumu puanı 43,5:1:11,7,ortanca iþ doyumu puanı43,0'dı. İþ yerindeki görev a1am, meslek yaþamı süresi, iþ kazası geçiripgeçirmeme,yaþ, medeni durum, çocuk sahipliði, öðrenirn düzeyinin iþ doyumupuanıile anlamlıbir iliþkisi gösterilemedi.Sonuç olarak, boru ve profil fabrikası çalıþanlarında doyumu düzeylerininiþkiþisel faktörlerle ya da iþe baðlıfaktörlerle deðiþtiðini saptayananlamlıbir farkbulunmamıþtır. Aðır sanayi çalıþanlarının çalıþma koþullarının iyileþtirilmesinedoðrudankatılımlarını bu konudasöz ve karar sahibi olmalarınıve saðlayacakbiriþletme politikası ve eylem planı geliþtirilmeli ve uygulanmalı, uygulamadasürekliliði saðlayacak kurumsalörgütlenmegerçekleþtirilmelidir.bir
Özet (Çeviri)
. .ABSTRACTMaster of SciencesThesisEV ALUATION OF JOB SATISFACTION LEVELOF LABORERS IN A PIPE AND TUBE FACTORYDr. Annç KAYINOVAZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of Public HealthThesis Advisor: Assistant Prof. Dr. Ferroh Niyazi AYOGLUSeptember2005, 56 pages.It is important to determinevariablesthat affect healthand causes difficultiesjobat work systemin orderto solvethe problem.The issuessuchas; re1ationbetweenworkers, directors,the type of direction, the wage policy affects the workersjobsatisfaction and loyalty. Job satisfaction is effective on both physical andpsycologicalhealthof the person. Therefore,it will be helpful to find out the jobsatisfactionlevel and factorseffecting ofheavy industry workers.In this crosssectionalstudy, we used“Job SatisfactionScale”which is createdbyHackman and Oldham, and adapted to Turkish by Gödelek and Güler. Jobsatisfactionpoints are studiedwith socio-demographicsurveyandwork life data.In this study, of the 130employee,109 had answered“Job SatisfactionScale”theand socio-demographicsurvey.All the participantswere male.Of the participants;61,5% were working at product section, 93,6% were married and 89,4% hadchild. The meanage were 33,O:f:5,7and, the meanwork experiencewere 8,9:1:6,2years.Of the participants;38,5% had occupationalaccident.The meanjob satisfactionpoint was 43,5:1:11,7 the median was 43,0. Thereandwere no significant associationof job satisfaction point with duty at work,occupationalexperience,hadlhad not occupationalaccident, age, marital status,had/hadnot child, level of education.~~-C=~“,”“~,---7~_~~=_--~~--=”“',,~--,,o,=,=~=,c -- ,-~ ~ -~---~~”CAbstract (continuing)As a result; there were no significant associationwith job satisfactionpoints oftube and pipe factory laborers with pergünalproperties and work conditions.There must be a corporate policyand action plan that will perform theparticipation of heavy industry laborers in improving work conditions andinstitutional organizationthat will perform the continuousness.