Kronik karın ağrılı çocuklarda helicobacter pylori enfeksiyonu
Chronic abdomianl pain in children and helicobacter pylori infection
  1. Tez No: 115424
  2. Yazar: ÜMRAN HEKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET RIFAT ÖRMECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, HpIgG, HpSA, kronik karın ağrısı, risk faktörleri, Helicobacter pylori, HpIgG, HpSA, chronic abdominal pain, risk factors
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
72 ÖZET Kronik Karın Ağrılı Çocuklarda Helicobacter Pylori Enfeksiyonu Çalışmamızda, kronik karın ağrılı çocuklarda Helicobacter pylori enfeksiyon sıklığı, enfeksiyon için olası risk aktörlerinin saptanması ve Helicobacter pylori enfeksiyonu tespit edilerek tedavi verilen hastalarda tedavinin etkinliğini değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kronik karın ağrılı, rutin incelemelerinde herhangibir patoloji saptanamayan, 6- 14 yaş grubu 86 çocuk çalışma grubunu ve 6-14 yaş arası asemptomatik 36 çocuk kontrol grubunu oluşturdu. Çalışma ve kontrol grubundaki çocuklarda ELİSA yöntemiyle serumda HpIgG ve gaitada HpSA'ne bakıldı. Çalışma grubunda HpIgG pozitifliği saptanan olguların ailelerinde H. pylori IgG antikoru araştırıldı. HpIgG ve/veya HpSA saptadığımız semptomatik çocuklara, iki hafta süreyle amoksisilin (40 mg/kg/gün), klaritromisin (15mg/kg/gûn), omeprazol (lmg/kg/gün) kombine tedavisi verildi. Tedaviden bir ay sonra tekrar HpSA'ne ve altı ay sonra HpIgG antikorlarına bakılarak tedavinin etkinliği değerlendirildi. Kronik karın ağrılı çocuklarımızda %60, kontrol grubu çocuklarda %33 oranında HpIgG seropozkivitesi, HpSA testi ile kronik karın ağrılı çocukların %53'ünde, kontrol grubu çocukların % 13 'finde HpSA pozitifliği saptadık. Semptomatik ve asemptomatik gruplar arasında anlamlı fark bularak kronik karın ağrısı etiyolojisinde H. pylori'nin önemli rolü olabileceğini düşündük. Kronik karın ağrılı HpIgG ve/veya HpSA pozitifliği saptanan ve eradikasyon tedavisi verilen çocuklarda; tedaviden bir ay sonra tedaviye uyum gösteren hastaların tamamında HpSA testi negatifleşti, altı ay sonra bakılan HpIgG antikorunda %95.5 oranında anlamlı düşme tespit edildi. Olguların %89'unda karın ağrısı semptomunda iyileşme görüldü. Kronik karın ağrılı ve H. pylori enfeksiyonu tespit edilen çocuklarda tedavinin yararlı olabileceği düşünüldü. 6-8 yaşta %39, 9-11 yaşta %67, 12-14 yaşta %81 oranında HpIgG pozitifliğinin bulunması enfeksiyonun çocukluk yaşlarında alınmaya başladığım göstermektedir. Çocuklara anne ve babalarında yüksek oranda (%73 ve %50) HpIgG seropozitivitesinin saptanması, enfekte ebeveynlerin H. pylori enfeksiyonunun aile içi geçişinde önemli rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Çalışma grubunda HpIgG pozif olan çocukların HpIgG negatif çocuklara göre boy persantillerinin düşük olduğu tespit edildi. Kronik karın ağrılı çocuklarda H. pylori enfeksiyonunun boy kısalığı nedeni olabileceği düşünüldü. H. pylori enfeksiyonunun kazanılmasında ailenin sosyoekonomik düzeyi, yaşam koşullan ve ebeveynlerin eğitim düzeyinin önemli risk faktörleri olduğu görüldü. H. pylori enfeksiyonu ülkemizde çocukluk yaşlarından itibaren yaygın olarak görülmektedir. Çocukluk çağında H. pylori enfeksiyonun önlenmesi ile ilerki yıllarda ortaya çıkabilecek gastrit, peptik ülser ve gastrik malignitelerin gelişmesi de kontrol altına alınacaktır. Kişisel ve genel hijyen kurallarına uyulması, bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi enfeksiyonunun kazanılma riskini belirgin olarak azalacaktır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde sosyoekonomik koşullarla birlikte altyapı sistemlerinin düzeltilmesi enfeksiyonun toplumdaki prevalansını kendiliğinden düşürecektir. Toplumumuzda H. pylori enfeksiyonunu tanımamız ve alınacak önlemleri tespit edebilmemiz için daha geniş kapsamlı çalışmalara gereksinim bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
73 SUMMARY Chronic Abdominal Pain In Children and Helicobacter Pylori Infection In this study, we have tried to determine the frequency and risk factors of Helicobacter pylori infection in children with chronic abdominal pain. Patients having Helicobacter pylori infection are given treatment and the effects of treatment are evaluated Age range of the children were 6 to 14 years. The study group included 86 children with chronic abdominal pain. The control group covered 36 asymptomatic children. In order to determine H. pylori IgG antibody (HpIgG) and H. pylori Stool Antigen (HpSA) both groups are tested by ELISA method. Families of children with HpIgG positivity were investigated for the same seropositivity, in the study group. Amoxicillin (40 mg/kg/day), clarithromycine (IS mg/kg/day), and omeprazole (1 mg/kg/day) treatment is given two weeks to the symptomatic children with HpIgG and/or HpSA positivity. In order to evaluate the efficiency, the HpSA and HpIgG are tested after one and six months after completion of treatment, respectively. HpIgG seropositivity was found to be 60% and 33% in the study and control groups respectively. HpSA positivity was 53% and 13% in the same order. The significant difference between symptomatic and asymptomatic groups indicates importance of H. pylori infection as an etiologic factor in chronic abdominal pain. After one-month course of eradication treatment, all of the patients with positive HpSA were HpSA negative. HpIgG antibody level decreased 95%, six months lata* completion of the treatment Additionally, abdominal pains of 89 percent of patients have been cured. The presence of HpIgG in 39% at 6-8, 67% at 9-1 1 and 81% at 12-14 years of age implies mat children are infected at early ages. Due to presence of HpIgG in children's fathers and mothers (%50 and %73), we think that H. pylori seems to be transmitted from parents to their children. The height of children with HpIgG positivity is lower man those without This indicates mat H. pylori infection causes lower height at children with chronic abdominal pain. The results also indicate that families' socio-economic conditions, living standards and education levels are important factors for H. pylori infection. H pylori infection is very common in Turkey and is seen from childhood on. If H. pylori infection is prevented at the early ages, the probability of peptic ulcer, gastritis, and gastric malignity can be reduced. Better personal and general hygienic conditions and improvements in the living standards of people will also decrease the risk of infection. Improvements in the infrastructure will automatically decrease the prevalence of this infection in our country. More studies should be done, in order to diagnose and prevent H. pylori and infection.