Rem uyku yoksunluğunun kornea kalınlıgı üzerine etkileri
The effects of rem sleep deprivation on corneal thickness
- Tez No: 194305
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ETHEM GELİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: REM uyku yoksunluğu, kornea kalınlığı, `flower pot'tekniği, nitrik oksit, fare.iv, REM sleep deprivation, corneal thickness, `flower pot? tecnique, nitric oxide, mice.vi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZREM UYKU YOKSUNLUĞUNUN KORNEAKALINLIĞI ÜZER NE ETK LERHÜLYA KABALAKZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüFizyoloji Anabilim DalıTez Danışmanı:Yrd. Doç. Dr. Ethem GEL REylül 2005, 70 sayfaBu çalışmada, farelerde REM uyku yoksunluğunun kornea kalınlığı üzerinemuhtemel etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma için, sağlıklı 24 adetSwiss albino fare (25-30 gr.) her grupta 8 denek olacak şekilde rastgele üç grubaayrıldı. REM uyku yoksunluğu oluşturulan gruba (RUY) ?flower pot? tekniği ile 7gün süresince REM uyku yoksunluğu oluşturuldu. REM kontrol grubu (RK) REMuyku yoksunluğu oluşturulmayacak şekilde aynı koşullara maruz burakıldı.Kontrol grubuna (KK) herhangi bir uygulama yapılmadı. 7. günün sonunda, tümhayvanlar feda edildi. Kornea ve kan dokuları histolojik ve biyokimyasal analizleriçin alındı. Rutin histolojik doku takibinden sonra kornea kalınlıkları ışıkmikroskobu altında bilgisayarlı görüntü analiz programı kullanılarak ölçüldü.Bunun yanında plazma NOx seviyeleri biyokimyasal olarak ölçüldü. Buçalışmanın tüm verileri aritmetik ortalama ± S.E.M. olarak ifade edildi.statistiksel yargı ?tek yönlü varyans? analizi (ANOVA) ile yapıldı. p < 0.05' isağlayan sonuçlar anlamlı olarak kabul edildi.iiiÖZET (devam ediyor)Sonuçlar değerlendirildiğinde, grupların merkezi ve stromal kornea kalınlıklarıarasında anlamlı bir fark yoktu. Bunun yanında REM uyku yoksunluğuna bağlıolarak kornea dokusunda herhangi bir histopatolojik bulgu görülmedi.Biyokimyasal analizler sonunda gruplar arası NOx değerlerinde istatistiksel olarakanlamlı bir fark bulunamadı.Sonuç olarak, farelerde 7 günlük REM uyku yoksunluğunun kornea kalınlığıüzerine bir etkisi olmadığı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER OF SCIENCE THESISTHE EFFECTS OF REM SLEEP DEPRIVATIONON CORNEAL THICKNESSHÜLYA KABALAKZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of PhysiologyThesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Ethem GEL RSeptember 2005, 70 pagesIn this study, we aimed to investigate the possible effects of REM sleepdeprivation on corneal thickness in mice. For the investigation, 24 healthy maleSwiss albino (25-30gr.) mice randomly alloted into three groups, each containing8 mice. REM sleep deprivation group (RUY) was treated to 7 days of REM sleepdeprivation by using flower pot technique. REM control group (RK) was treatedto the same technique without REM sleep deprivation. Control group (KK) wasnot received any treatment. At the end of the 7th day, All animals were sacrified.Cornea and blood samples were harvested for histological and biochemicalanalyses. After routine histological tissue processes, corneal thickness of allgroups measured on a light microscope by using an image analysis computerprogram. Also, plasma NOx levels measured biochemically. All the data of thisstudy was expressed as arithmetic mean ± S.E.M. Statistical assessment wasvABSTRACT (continuing)performed using one-way analysis of varience (ANOVA). Significance refers toresults where p < 0.05 will be obtained.The results showed that there was no significant differences on the total andstromal cornea thickness between the groups. Also, REM sleep deprivation didnot cause any histopatological abnormalities on the corneal tissues. Biochemicalanalysis indicated that plasma NOx levels of the groups were not statisticallysigificant.Consequently, we suggest that there was no effect 7 days of REM sleepdeprivation on corneal thickness in mice.