Treadmill egzersizi uygulanan erişkin sıçanlarda 24 saatlik REM uyku yoksunluğunun bellek, davranış ve hipokampus üzerindeki biyokimyasal etkilerinin araştırılması
Investigation of the biochemical effects of 24-hour REM sleep deprivation on memory, behaviour and hippocampus in adult rats subjected to treadmill exercise
  1. Tez No: 932512
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ADAM UTLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: REM uyku yoksunluğu, egzersiz, bellek, MDA, CORT, REM sleep deprivation, exercise, memory, MDA, CORT
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Fizyolojik bir gereklilik olan uyku, bireyin günlük yaşamında maruz kaldığı stres, iş yoğunluğu, günlük performansın artışı gibi çok çeşitli unsurlardan etkilenebilmektedir. Uyku yoksunluğunun özellikle hafıza performansı üzerinde negatif etkileri literatür çalışmalarında çok kez desteklenmiştir. Uyku yoksunluğunun olası negatif etkilerini iyileştirebilmek adına da çok fazla çalışma mevcuttur. Biz de çalışmamızda uyku yoksunluğu ve egzersizin etkilerini incelemek adına Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul onayı alındıktan sonra, Mersin Üniversitesi Deney Hayvanları Laboratuvar Merkezinden sağlanan erişkin (3 aylık) 32 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçanlar ile gerçekleştirilmiştir. Sıçanlar sırasıyla; kafes kontrol (K, n=8), REM uyku yoksunluğu (REMY, n=8) aerobik egzersiz (E, n=8) ve REM uyku yoksunluğu+aerobik egzersiz (REMY+E, n=8) olarak 4 gruba ayrılmıştır. Sıçanların öğrenme performanslarını ölçmek için Morris su tankı (MST)'de toplam katettikleri mesafe, platformu bulma süresi ve hızları değerlendirilirken, bellek performansı değerlendirilmesinde son günde hedef kadranda geçirilen süre ve hedef kadrana giriş çıkış frekansı değerlendirilmiştir. Davranış performansları için; açık alan testinde merkezde geçirdikleri süre ve merkeze giriş çıkış frekansları bakılırken, yükseltilmiş artı labirent testinde açık kolda geçirilen süre ve açık kola giriş çıkış frekansı incelenmiştir. Hipokampus izolasyonundan sonra elde edilen dokularda MDA ve SOD seviyelerine bakılmıştır ve intrakardiyak kan alma yöntemi ile elde edilen kanın serumundan da CORT seviyesi ELISA yardımıyla ölçülmüştür. MST'de sıçanların günler arasında toplam kat ettikleri mesafe azalmıştır, yüzme hızında REMY grubunun K ve E gruplarına göre anlamlı derecede fazladır (p=0,020, p=0,004). REMY+E grubunun ise yüzme hızı E grubuna göre anlamlı derecede daha fazladır (p=0,025). Bellek performansı değerlendirme verilerinde REMY grubu K' ya göre ve REMY+E grubu K' ya göre hedef kadranda daha az süre geçirmiştir (p=0,010, p=0,006). Açık alan testinde REMY grubunun K grubuna göre merkeze giriş çıkış frekansı anlamlı olarak daha fazladır (p=0,050) ve yükseltilmiş artı labirent testinde E grubu K, REMY ve REMY+E grubuna göre açık kolda daha fazla süre geçirmiştir (p=0,000, p=0,000; p=0,000). REMY grubu K, E ve REMY+E grubuna göre açık kola anlamlı olarak daha fazla giriş çıkış yapmıştır (p=0,000, p=0,000; p=0,044). REMY+E grubu da K ve E grubuna göre açık kola anlamlı olarak daha fazla giriş çıkış yapmıştır (p=0,000, p=0,000). Biyokimyasal analiz sonuçlarımızda REMY grubu K ve REMY+E grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek MDA seviyesine sahiptir (p=0,044, p=0,014). E grubu REMY ve REMY+E grubuna göre anlamlı derecede daha az CORT seviyesine sahiptir (p=0,000, p=0,001). CORT seviyesinin düşüklüğü ve açık alanda merkezde geçirilen sürenin yüksekliği ise bize egzersizin erişkin yaşamda anksiyeteyi azalttığını ve teröpatik etkisinin olduğunu göstermiştir. Uyku yoksunluğu ise sıçanlarda açık alan testinde lokomotor aktivitede artışla beraber MDA verilerine göre oksidatif stres seviyesinin yükselmesine neden olmuştur diyebilir.
Özet (Çeviri)
Sleep, which is a physiological necessity, can be affected by a wide variety of factors such as stress, work intensity, and increased daily performance. The negative effects of sleep deprivation, especially on memory performance, have been supported many times in literature studies. There are also many studies to improve the possible negative effects of sleep deprivation. With permission from the Mersin University Faculty of Medicine Ethics Committee, we used thirty-two mature (3-month- old) male Wistar Albino rats from the Mersin University Experimental Animal Laboratory Center to investigate the effects of exercise and sleep deprivation. The rats had been divided into the following four groups: cage control (C, n = 8), REM sleep deprivation (RD, n = 8), aerobic exercise (E, n = 8), and REM sleep deprivation with aerobic exercise (RD+E, n = 8). Rats' learning performance was examined through calculating their total distance moved in the Morris water maze (MWM), their time and speed in finding the platform, and their memory performance by measuring how long they spent in the target quadrant on the final day and how often they entered and exited it. For behavioral performances, the elevated plus maze (EPM) test looked at the amount of time spent in the open arm and the frequency of entry and exit to the open arm, while the open field test (OFT) examined at the total of time spent in the center and the frequency of entry and exit to the center. ELISA were used to determine the CORT level in the serum of the blood collected by intracardiac blood sampling, and MDA and SOD levels were examined in the tissues collected following hippocampal dislocation. In MWM, the total distance moved by the rats decreased between days, and the swimming speed of the RD group was significantly higher than the K and E groups (p=0.020, p=0.004). The swimming speed of the RD+E group was significantly higher than the E group (p=0,025). In the memory performance evaluation data, the RD group spent more time in the target quadrant compared to K and the RD+E group spent more time in the target quadrant compared to K (p=0,010, p=0,006). In the open field test, the RD group had a significantly higher frequency of entry and exit to the centre than the K group (p=0,050) and in the EPM test, the E group spent more time in the open arm than the K, RD and RD+E groups (p=0,000, p=0,000, p=0,000; p=0,000). The RD group entered and exited the open arm significantly more than the K, E and RD+E groups (p=0.000, p=0.000; p=0.044). The RD+E group also entered and exited the open arm significantly more than the K and E groups (p=0.000, p=0.000). In our biochemical analyses, the RD group had significantly higher MDA levels than the K and RD+E groups (p=0.044, p=0.014). E group had significantly lower CORT levels than RD and RD+E group (p=0,000, p=0,001). The low CORT level and the high duration of time spent in the outdoor centre showed that exercise reduces anxiety in adult life and has a therapeutic effect. Sleep deprivation caused an increase in locomotor activity in OFT in rats and an increase in oxidative stress level according to MDA data.