Kesme tekniklerinde kullanılan doğrusal boşluklu patlayıcı kaplarında optimum ayak mesafelerinin araştırılması
The search about the optimum stand off distances of linear cavity explosive shaped charges used in cutting technics
  1. Tez No: 194354
  2. Yazar: ENDER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLİN GÜVENDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak Mesafesi, Doğrusal Boşluklu Patlayıcı Madde Kapları, İmha, Jet, Plastik Patlayıcılar, Yüksek İnfilaklı Patlayıcılar, Disposal, High Explosives, Jet, Linear Cavity Shaped Charges, PlasticExplosives, Stand off Distance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZETKesme Tekniklerinde Kullanılan Doğrusal Boşluklu Patlayıcı Kaplarında OptimumAyak Mesafelerinin AraştırılmasıBu araştırmada patlayıcı madde imha uzmanları tarafından imha ve zararsız hale getirmeişlemlerinde kullanılan doğrusal boşluklu patlayıcı madde kapları üzerinde çalışılmıştır.Yapılan çalışmada aynı malzemeden yapılmış fakat farklı boy ve kalınlığa sahip, farklımiktarlarda patlayıcı ile doldurulan MK 7 Serisi 8 adet doğrusal boşluklu patlayıcı maddekabı kullanılmıştır.Denemelerde boşluklu patlayıcı madde kapları ile hedef arasındaki mesafenin (ayak boyu)oluşan patlama jeti üzerindeki etkileri ve kesme tekniklerinde kullanılması gereken optimumayak boyu mesafeleri araştırılmıştır.Denemeler aynı metal özelliğine sahip eşit kalınlıktaki standart çelik levhalar üzerinde, aynıcins plastik patlayıcı (C4) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kap üzerindekimevcut fabrikasyon ayaklar da dâhil olmak üzere bu ayak boyunun altında ve üzerinde farklıayak mesafeleri denenmiştir.Sonuç olarak MK 7 Serisi doğrusal boşluklu patlayıcı madde kaplarının uygun doldurulma veateşlenme teknikleri, kap ile hedef arasında kullanılması gereken optimum ayak mesafeleritespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Search About The Optimum Stand off Distances of Linear Cavity ExplosiveShaped Charges Used in Cutting Technics.At this work, it?s been studied over the linear cavity shaped charges which are used byexplosive experts during disposal and rendering safe procedures.İn this study, 8 different sized MK 7 series linear cavity shaped charge containers, which arethe same in material but different in thickness and capacitiy of plastic explosive, have beenused.Stand off means, the distance between cavity shaped charge containers and the surface of thetarget, its effects over the jet of explosions have been searched and it has been focused on thesubject how to find out the ideal stand off distances for more effective cutting technics.All explosion trials have been done on the steel plates, which have the same thickness andmaterial specifications and the same plastic explosive (C4) has been used for each time.Different stand off distances, included the originally manufactured, has been tried in thestudy.The most appropriate charging and firing technics of MK 7 Series Linear Cavity ShapedCharge Containers and the ideal stand off distances are obtained as a result of the study.