Yeni 3-pirolin-2-on türevlerinin sentezi
Synthesis of new 3-pyrroline-2-on derivatives
  1. Tez No: 194355
  2. Yazar: AYŞEGÜL ALTUNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKGÜL YEŞİLADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Pyrroline, synthesis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Pirolidon türevleri nootropik,antiepileptik ve felç olgusunu takiben gösterdikleri nöronkoruyucu etkilerindendolayı birçok araştırmacı tarafından klinik çalışma konusu olmuşlardır. Buçalışmada konjuge çifte bağ sisteminin ve amid izosteri ester grubununaktivite üzerindeki etkisini incelemek amacıyla pirrolidon halkası üzerindekarbonil grubuyla konjüge bir π-bağı ve azot üzerinde ester fonksiyonel grubutaşıyan yeni N-sübstitüe-3-pirolin-2-on yapısında 6 yeni bileşiksentezlenmiştir. Çalışmada amaçlanan bileşikler, 2,5-dimetoksi-2,5-dihidrofuran ve çeşitli amino asit esterleri ile asidik ortamda tek basamaktasentezlenmiştir. Bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT, COSY veKütle spektrometresi ile aydınlatılmıştır. Sentezi yapılan bileşikler vereaksiyon verimleri Tablo I de verilmiştir.Anahtar Kelimeler : Pirolinon, sentez, izosteri.Tablo I : Sentezi yapılan bileşiklerin yapıları ve reaksiyon verimleriONOMeORBileşik R Verim-CH2%30I-CH2%33IIOHCH3%32III-CH2 CH3%25IV -CH3%35V-CH2%32VI
Özet (Çeviri)
Pyrrolidones have been the subject of clinicalresearch for many researchers with their nootropic, antiepileptic and neuronprotective ability after stroke. In this study, 6 new compounds of N-substituted 3-pyrrolin-2-one structure have been synthesized containing, aconjugated π-bond with a carbonyl group and an ester functional groupbonded to nitrogen in order to inspect the influence of an amide isoster estergroup on the biological activity. The compounds have been synthesized inone step with various amino acid esters and 2,5-dimethoxy-2,5-dihydrofuranein acidic medium. The structures of the compounds were proved by IR, 1H-13NMR, C-NMR, DEPT, COSY and mass spectroscopy. The structure of thecompounds and reaction yields are given in Table I.