Epinefrin içeren lidokainin kardiyovasküler sorunlu ve sağlıklı dental hastalarda oluşturduğu hemodinamik değişikliklerin klinik ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile incelenmesi
The investigation of hemodynamic changes and high performance liquid chromatography (HPLC) analysis of the healthy and cardiovascular diseased dental patients after administration of lidocain containing epinephrine
- Tez No: 194365
- Danışmanlar: PROF.DR. FERDA TAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: epinefrin, lokal anestezi, kardiyovasküler hastalık, HPLC, epinephrine, local anesthesia, cardiovascular disease, HPLC
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETAkalın, AG. Epinefrin çeren Lidokainin Kardiyovasküler Sorunlu veSağlıklı Dental Hastalarda Oluşturduğu Hemodinamik DeğişikliklerinKlinik ve Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) lencelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi(Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Dişhekimliğinde lokal anesteziuygulaması ile hastaya rahat ve uyumlu bir tedavi süreci, hekime ideal birçalışma ortamı sağlanır. Lokal anestezi içerisine eklenen vazokonstriktörler,yalnız lokal anestetiklerin etki süresini ve derinliğini arttırmak ve hemostazsağlamakla kalmaz aynı zamanda toksik reaksiyon olasılığını da azaltır.Ancak son yıllarda vazokonstrüktörlü lokal anestetiklerin KVS sorunu olanhastalarda kullanımının gerekliliği tartışmalıdır. Bu çalışmada sağlıklı genç,sağlıklı yaşlı ve ASA II KVS hastalığı olan dental hasta gruplarında epinefrinlilokal anestezi kullanımı sonucu oluşabilecek hemodinamik,elektrokardiyografik ve farmakokinetik değişikliklerin araştırılmasıhedeflenmiştir. Çalışmada 14'er bireyden oluşan 3 grupta ( sağlıklı-genç,sağlıklı-yaşlı ve KVS sorunu olan-yaşlı), her bir grubun yarısına yalın %2'liklidokain, diğer yarısına ise 1:80.000'lik epinefrin içeren %2'lik lidokainuygulanarak dental cerrahi yapılmıştır. Preoperatif, lokal anesteziuygulamasını izleyen 3., 6., 10. ve 20. dakikalarda nabız, sistolik ve diastolikkan basıncı, oksijen satürasyonu değerleri kaydedilmiş ve EKG kayıtlarıalınmıştır. Aynı zaman dilimlerinde alınan kan örneklerinde plazma epinefrindüzeyi değişiklikleri Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ilesaptanmıştır. KVS sorunlu yaşlı hastalarda epinefrin içeren lidokainin 3. ve6. dakikalarda nabız değerleri dışında hemodinamik, kardiyolojik vefarmakokinetik değişikliğe yol açmadığı görülmüştür. Sağlıklı genç bireylerdeise dental deneyimsizliğe ve işlemden duyulan strese bağlanan anlamlıhemodinamik ve elektrokardiyografik bulgular elde edilmiştir. Ancak budeğişiklikler plazma epinefrin düzeyine yansımamıştır. Sağlıklı genç vesağlıklı yaşlı hastaların karşılaştırılmasında tüm parametrelerde epinefriniçeren ve içermeyen lidokainin belirgin bir olumsuz etki yaratmamasınedeniyle her yaş grubunda ve özellikle kontrol altında olan KVS sorunluhastalarda stres azaltıcı yöntemler kullanılarak epinefrinli lidokaininuygulanabileceği ve oluşan ağrısız, derin ve uzun süreli anestezi ile endojenkatekolamin salınımında olası artışın önlenebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAkalın, AG. The investigation of hemodynamic changes and highperformance liquid chromatography (HPLC) analysis of the healthy andcardiovascular diseased dental patients after administration of lidocaincontaining epinephrine. Hacettepe University Institute of HealthSciences, Ph.D. Thesis in Oral Surgery, Ankara, 2005. By the means oflocal anesthesia, a comfortable and cooperative treatment period for thepatient and ideal conditions for the physician can be obtained in dentistry.The addition of vasoconstrictors to the local anesthetics not only enhancethe influence period and increase the profoundness of anesthesia but alsoprovides hemosthasis and reduces the possibility of toxic reaction.Meanwhile, the application of local anesthetics containing vasoconstrictors tothe cardiovascular diseased patients is a controversal subject in recentyears. The purpose of this study is to define the hemodynamic,electrocardiographic and pharmacokinetic changes in the healthy young,healthy older and ASA II CVS diseased older dental patients after theadministration of local anesthesia with epinephrine. For dental surgery, in thehalf of each 3 groups consisting of 14 patients, the subjects were appliedplain %2 lidocaine and in the other half of the groups %2 lidocaine with1:80.000 epinephrine was administered. Sistolic and diastolic blood pressure,heart rate, oxygen saturation range and electrocardiography were measuredin 5 different periods of time; preoperatively and 3, 6, 10 and 20 minutes afteradministration of the local anestetic. High perfomance liquid chromatography(HPLC) was used to measure the changes of plasma levels of epinerphrinefrom the blood samples taken in the same 5 periods of time. In the CVSdisordered older patients, there was significant change in heart rate in the 3.and 6. minutes, but no significant change was observed in the otherparameters after the administration of Iocal anestetic with epinephrine. In theyoung subjects significant hemodynamic and electrocardiographic changesinduced by stress and lack of dental experience were obtained. But thesechanges did not reflect to the plasma epinephrine concentrations. Therewere no significant adverse effects of lidocaine with or without epinephrine inthe parameters in the comparison of healthy young and healthy oldersubjects . We concluded that lidocaine with epinephrine used with stressreduction tehcniques, in all age groups, especially in the ASA II CVSdisordered patients can provide painless and profund anesthesia and alsocan prevent the increased release of endogen cathecolamines.