Ailelerin elektrik süpürgesi satın alırken ve kullanırken dikkat ettikleri hususların ve karşılaştıkları sorunların incelenmesi
Studying the points which families are being careful about and the problems which they face, when they are purchasing and using the vacuum cleaner
- Tez No: 194364
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SİBEL ERKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: dayanıklı tüketim malları, elektrikli ev araçları, elektrik süpürgesi, durable consumer goods, electrical appliances, vacuum cleaner
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZETŞahin, H., Ailelerin Elektrik Süpürgesi Satın Alırken ve Kullanırken DikkatEttikleri Hususların ve Karşılaştıkları Sorunların ncelenmesi, Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Aile ve Tüketici Bilimleri Programı Yüksek Lisans Tezi,Ankara, 2005. Araştırma ailelerin elektrik süpürgesi satın alırken ve kullanırken dikkatettikleri hususları belirlemek, elektrik süpürgesini kullanım sıklıklarını ve satın alırken vekullanırken karşılaştıkları sorunları saptamak, araştırma sonucunda elde edilecek bulgularagöre kullanıcılara, elektrik süpürgesini satın almada ve kullanmada karşılaştıkları sorunlarıönleyici, elektrik süpürgesi tasarımcılarına ve üreticilerine, üretimlerine yön verecekönerilerde bulunmak amacıyla planlanmıştır. Araştırma tabakalı rasgele örnekleme yöntemiile belirlenen, son 4 yıl içinde X marka elektrik süpürgesi satın almış ailelerde kadınlarlayürütülmüştür. Önce Ankara ilindeki 8 merkez ilçedeki mağaza isimleri ve bu mağazalarınson 4 yıl içindeki satışları alınmış, her ilçeden rasgele bir mağaza seçilmiş, sonra her birmerkez ilçeye ?Orantılı Dağıtım? yapılarak ?Tabakalı Rasgele Örnekleme? yöntemikullanılmış ve araştırmaya alınacak aile sayısı N=164 olarak belirlenmiştir.Araştırmanınverileri geliştirilen anket formuna bağlı kalınarak 01.10.2004/31.12.2004 tarihleri arasındaailelerde kadınlara uygulanarak toplanmıştır. Araştırmaya alınan kadınlar arasında elektriksüpürgesini satın almadan önce piyasa araştırması yapanlar (%76.8) çoğunluktadır . Araştırmakapsamına alınan kadınlar arasında elektrik süpürgesi satın alırken markasına dikkat edenler(%77.9) çoğunluktadır. Kadınlar arasında bilgi kaynağı olarak ?kişisel tecrübesinden?yararlananlar (%32.9) ilk sırada yer almaktadır. Elektrik süpürgesini satın alırken sorunlakarşılaştığını belirten kadınların yarısı (%50.0) aracı deneme olanağının verilmemesinedeniyle sorun yaşamaktadır. Kadınların yarısından biraz fazlasının (%51.2) evinde elektriksüpürgesi haftada iki-üç kez kullanılmaktadır. Kadınların yarısından biraz fazlası (%53.7)elektrik süpürgesinin kullanma kılavuzundan yararlanmaktadır. Elektrik süpürgesininkullanma kılavuzundan yararlanmayan kadınlar arasında aracın tüm fonksiyonlarınınbilinmesi nedeniyle yararlanmadığını belirtenler (%73.7), kullanma kılavuzundanyararlananlar arasında ise gerektiğinde bilgi edinmek için yararlananlar (%64.8) öndegelmektedir. Elektrik süpürgesini kullanırken toz torbasının temiz olmasına (%64.1) dikkatedenler ilk sırada yer almaktadır. Araştırmaya katılan kadınların çoğunluğu (%80.5) elektriksüpürgesinin yardımcı parçalarından memnundur. Elektrik süpürgesinin yardımcıparçalarından memnun olmayan kadınların %43.8'inin dar girintileri temizleme başlığınınküçük olması nedeniyle memnun olmadığı belirlenmiştir. Elektrik süpürgesini kullanırkensorunla karşılaştığını belirtenler arasında aracın emiş gücünün yetersiz olmasını bildirenler(%35.6) ilk sırada yer almaktadır. Araştırmaya alınan kadınların ideal bir elektriksüpürgesinden beklentileri incelendiğinde; emiş gücünün çok iyi olmasını (%28.7) belirtenlerilk sırada yer alırken, bunu sırasıyla emiş gücünü uzun yıllar korumasını (%17.1), küçük vehafif olmasını (% 11.6) ve sessiz olmasını (%6.7) belirtenler izlemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTŞahin, H., Studying the Points which Families are being Careful about and the Problemswhich They Face, When They are Purchasing and Using the Vacuum Cleaner,Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Family and Consumer SciencesProgram, Master?s Degree Thesis, Ankara, 2005. The study has been planned to determinethe utilization frequency and points which the families are being careful about, when thefamilies are purchasing and using the vacuum cleaner; to define the problems which they face,when they are purchasing and using it; to provide recommendations to the users oneliminating the problems during the purchasing and utilization of the vacuum cleaner and tothe vacuum cleaner designers and manufacturers on their manufacturing process inaccordance with the findings, which are obtained at the end of the study. The study has beenexecuted with the women in the families which purchased the X mark vacuum cleaner duringthe last 4 years and are chosen by the layered random sampling method. The store names in 8districts in Ankara and their sales during the last 4 years were considered; a random store hasbeen selected in each district; then, the ?Proportional Distribution? was performed for eachcentral district and ?Layered Random Sampling? method has been applied; and the number offamily to be included by the study has been determined as N =164. Data of the study wasobtained as applying the poll forms to the women in the families between 01.10.2004 and31.12.2004. The women, who make the market research (76.8%), are majority among thewomen who are included by the study, before purchasing the vacuum cleaner. The women,who consider the trademark of the vacuum (77.9%), are the majority among the women whoare included by the study, when they are purchasing the vacuum cleaner. Those, who getbenefit from their ?personal experiences? among the women (32.9%) as the informationsource, are foremost. Half of the women (50.0%), who state that they have experienced theproblem, when they purchase the vacuum cleaner, are also experienced the problem, since it isnot allowed them trial the device. The vacuum cleaner is used at the home of one more thanhalf of the women (51.2%) two-three times a week. One more than half of the women(53.7%) have recourse to the user?s manual. Those, who declare that they don?t have recourseto the user?s manual, since they know all functions of the device (73.7%) among the women,who say that they don?t have recourse to the user?s manual of the vacuum cleaner and thosewho declare that they have recourse to it in order to obtain the information on it (64.8%),when necessary, among the women, who say that they have recourse to it, are foremost.Those, who pay attention to clean dust bag of the vacuum cleaner (64.1%), are foremost. Mostof the women, who are included by the study (80.5%), are satisfied by the accessories of thevacuum cleaner. It is pointed out that 43.8% of the women, who are not satisfied by theaccessories of the vacuum cleaner, are not satisfied, since the head, which vacuums thenarrow areas, is very small. Those, who declare that the vacuum power of the device isinsufficient among those (35.6%), who state that they have problem, when they use theirvacuum cleaners, are foremost. When the ideal vacuum cleaner characteristics, which areexpected by the women, who are included by the study, are examined, those, who expect thebetter vacuum power (28.7%), are foremost; they are followed by those who expect that thevacuum cleaner protects its vacuum power during the years (17.1%), expect the small andlight device (11.6%) and silent device (6.7%).