In vivo effect of epinephrine on rabbit liver and lung microsomal cytochrome P-450-dependent drug metabolising enzymes
  1. Tez No: 6845
  2. Yazar: İSSAM KHALİL ABU SA'DA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ARINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Epinefrinin karaciğer ve akciğer sitokrom P-450'ye etkisi, ilaçları metabolize eden enzimlere epinefrinin etkisi, tavsan karaciğer ve akciğer mikrozomal monooksi- jenazlar ı. Bilimsel Kodlar: 101 04 01, 4010105. 405 05 01. vi, Epinephrine effect on liver and lung cytochrome P- 450, epinephrine effect on drug metabolising enzymes, rabbit liver and lung microsomal mono- oxygenases. Scientific
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
EPİNEFRİN' IN TAVSAN KARACİ?ER VE AKCİ?ER MİKROZOMAL SİTOKROH P-450'YE BA3IMLI İLAÇLARI METABOLIZE EDEN ENZİMLERE YAPTISI IN VIVO ETKİ ABU AS 'DA, I asam Khalil Fen Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilin Dalı Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Emel Anne Yard ımcı Yönetici « Doç. Dr. Mesude i scan Nisan 1989, 75 Sayfa ÖZET Bu çalışmadan alman sonuçlar, tavşanlara epinefrin verildikten sonra, karaciğer ve akciğerlerinde bulunan mikrozomal sitokrom P-450, benzf etamin N-demetilaz ve etilmorfin N-demetilaz aktivitelerinde istatistik olarak anlamlı bir azalma olduğunu gösterdi, ilgine olarak, anilin 4-hidroksilaz aktivitesi yalnız tavsan akciğerinde anlamlı olarak azaldı. Epinefrinle muamele edilmiş tavşanların karaciğer ve akciğer dokularındaki mikrozomal sitokrom P-450 reduktaz aktivitesinde bir değişiklik olmadığı gözlendi, önceden fenobarbital verilen tavşanlara epinefrin injekte edildiği zaman, Sitokrom P-450 'ye bağımlı ilaçları metabolize eden enzim aktivitelerinde herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Tavşanların epinefrin ile muamelesinden sonra hem karaciğer hem de akciğer mikrozomal proteinlerinin sodyum dodesil poliakrilamit jel elektroforezi , molekül ağırlığı 50000 'ne eşdeğer olan bandın boyanma şiddetinde birazalma olduğunu gösterdi. Bunun tersine, epinefrin ile yalnız akciğerde molekül er ağırlığı 48000 'e eşdeğer olan protein bandı indüklendi. Bu bulgular, sitokrom P-450'ye bağımlı olarak ilaçları metabolize eden enzimlerin kontrolünü, karaciğer ve akciğerde, c-AHP'ye bağımlı protein kinaz tarafından yapılabileceğini varsaydırdı.
Özet (Çeviri)
İN. VIVO EFFECT OF EPINEPHRINE ON RABBIT LIVER AND LUNG MICROSOMAL CYTOCHROME P-450 DEPENDENT DRUG METABOLISING ENZYMES ABU SA'DA, I 33am Khalil Institute of Natural and Applied Sciences Joint Graduate Program in Biochemistry MSc. Thesis Supervisor Prof. Dr. Emel ARINC Co-supervisor Assoc. Prof. Dr. Mesude iSCAN April 1989. 75 Pages ABSTRACT The results obtained in this study showed a statistically significant decreases in the cytochrome P-450 content, and in the benzphetamine N-demethylase and ethylmorphine N-demethylase activities of lung and liver microsomes following the treatment of rabbits with epinephrine. Interestingly, aniline 4-hydroxylase activity was reduced significantly < p < 0.001 ) only in rabbit lung. On the other hand, the activity of the same enzyme in the liver was not effected by the epinephrine treatment. No change was observed in microsomal cytochrome P-450 reductase activity of both lung and liver tissues upon treatment of rabbit with epinephrine. When epinephrine was injected to the rabbits pretreated with phenobarbital, no change in cytochrome P-450 dependent drug metabolising enzyme activities was observed. SDS-PAGE of both liver and lung microsomal proteins showed a reduction in the intensity of the band corresponding iiito approximately 50.000 molecular weight following the epinephrine treatment of rabbits. On the contrary» the protein band corresponding to 48,000 molecular weight was induced only in the lung by the epinephrine. The results suggested that the control of cytochrome P-450 dependent drug metabolising enzymes by the c-AHP dependent protein kinase may be in operation in rabbit liver and lung.