Sağlıklı kişilerde konnektif doku manipulasyonunun otonom sinir sistemi üzerindeki akut etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the acute effects of connective tissue manipulation on the autonomic nervous system for healthy humans
  1. Tez No: 194400
  2. Yazar: ÖZGE KOCAACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ AKARCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: KDM, plasebo, OSS, periferik deri temperatürü, ağrı, CTM, Placebo, ANS, peripheral skin temperature, pain
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETKocaacar Özge, Sağlıklı kişilerde konnektif doku manipulasyonunun otonomsinir sistemi üzerindeki akut etkilerinin değerlendirilmesi Konnektif dokumanipulasyonu (KDM), otonom sinir sistemi (OSS) üzerindeki dengeleyicietkisinden dolayı, fibromiyalji ve migren gibi otonomik disfonksiyon ile beraberseyreden hastalıkların tedavisinde kullanılan manuel bir tedavi tekniğidir. Buçalışmada, tek seanslık KDM'nin OSS, ağrı eşiği ve toleransı üzerindeki akut etkisideğerlendirilmiştir. Çalışmaya, onsekiz yaşını doldurmuş 60 sağlıklı kadın alınmış vebu olgular randomize olarak otuzar kişilik iki gruba ayrılmıştır. Birinci gruba KDM,ikinci gruba ise plasebo konnektif doku manipulasyonu (P-KDM) uygulaması birseans için yapılarak, uygulamaların ağrı eşiği ve toleransı ile OSS cevaplarıüzerindeki akut etkisine bakılmıştır. Ağrı eşiği ve toleransı ile otonomik yanıtlarüzerinde etkisi olduğu düşünülen, bireylerin içinde bulundukları menstrual siklusfazları, fiziksel aktivite statüleri, sigara ve alkol kullanım durumları dadeğerlendirilerek, bilgiler kaydedilmiştir. statistiksel analizler sonucunda, gerekKDM ve gerekse P-KDM'nin, OSS üzerinde akut bir etkisi olmadığı (p>0.05); ancakher iki uygulamanın da ağrı eşiğini ve toleransını akut olarak yükselttiği görülmüştür.Ayrıca çalışmamızda yer alan bireylerde, içinde bulunulan menstrual siklus fazları ilebireylerin fiziksel aktivite statülerinin elde edilen ağrı yanıtları üzerinde, aktivitedüzeyleri ile alkol kullanımlarının ise otonomik yanıtlar üzerinde etkisinin olmadığıgörülmüştür (p>0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKocaacar Özge, Evaluation of the acute effects of connective tissuemanipulation on the autonomic nervous system for healthy humans Connectivetissue manipulation (CTM) is a manual therapy technique that is used in thetreatment of conditions such as fibromyalgia and migraine, because of its balancingeffect on the autonomic nervous system (ANS). In this study, the effect of a singlesession CTM on the ANS, pain threshold and tolerance was evaluated. 60 healthywomen, older than 18, were participated in this study and they were randomlydivided into two groups with 30 women in each. CTM was performed in the firstgroup, placebo connective tissue manipulation (P-CTM) in the second group for asingle session and the acute effect of the procedures on the pain threshold andtolerance and ANS responses were observed. The menstrual cycle phases, physicalactivity status, cigaratte and alcohol usage status, which are thought to have effectson pain threshold and tolerance and autonomic responses were also evaluated andrecorded. The statistical analyses showed that neither CTM, nor P-CTM proceduresrevealed any acute effects on ANS (p>0.05), but both of them acutely increased thepain threshold and tolerance. In addition, it was shown that neither the menstrualcycle phases and physical activity status had any effect on the pain responses, nor theactivity status and alcohol consumption on the autonomic responses (p>0.05).