Doğum sonu erken dönemde taburcu edilen anneler için geliştirilen evde bakım hizmet modelinin etkinliğinin incelenmesi
Studying the effectiveness of homecare service model developed for mothers discharged from the hospital in the early postpartum period
- Tez No: 194399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAFİYE EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum Sonu Erken Taburculuk, Doğum Sonu Bakım, EvdeBakım, Danışmanlık, Hemşirelik, Postpartum Early Discharge, Postpartum Care, Home Care, Counselling, Nursing
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÖZETKoç, G., Doğum Sonu Erken Dönemde Taburcu Edilen Anneler İçinGeliştirilen Evde Bakım Hizmet Modelinin Etkinliğinin İncelenmesi, H.Ü.Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, DoktoraTezi, Ankara, 2005. Çalışma doğum sonu erken dönemde taburcu edilmiş anneleriçin geliştirilen evde bakım hizmet modelinin etkinliğini belirlemek amacıylayapılan müdahale tipi bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemine, T.C. SağlıkBakanlığı Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndedoğum yapan 50 müdahale, 50 kontrol grubu 100 kadın alınmıştır. Müdahale vekontrol grubunun benzerliği yaş, öğrenim düzeyi, parite, aile tipi ve doğum öncesibakım alma durumuna göre bire-bir eşleştirme yoluyla sağlanmıştır. Veriler,kadınların tanıtıcı özellikleriyle ilgili veri toplama formu, yenidoğanı değerlendirmeve tanılama formu, anneyi değerlendirme ve tanılama formu, anne ve yenidoğanındoğum sonu dönemde yaşadıkları sorunları belirleme formu, Spielberger'inDurumluluk ve Sürekli Kaygı Envanteri ve Beck Depresyon Envanteri aracılığı iletoplanmıştır. Müdahale grubundaki kadınlarla doğum salonunda çalışılmış, doğumsonu servisinde bakımları yapılmış ve taburculuk eğitimleri verilmiş, doğum sonuikinci gün, yedinci gün, on beşinci gün ve altıncı haftada olmak üzere dört ev ziyaretiyapılarak bakım ve danışmanlık hizmetleri sürdürülmüştür. Kontrol grubu ile doğumsonu servisinde tanışılmış ve daha sonra yine aynı günlerde dört ev ziyareti yapılarakherhangi bir bakım ya da danışmanlık hizmeti verilmeden veriler toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik sayular ve Rölatif Risk hesaplaması ve Ki-kare Testi, Fisher'in Kesin Ki-kare Testi, İki Ortalama Arasındaki Farkın ÖnemlilikTestleri kullanılmıştır.Çalışmada, kadınların ve yenidoğanların doğum sonu ilk altı haftalıkdönemde evde sorun yaşama durumları bakımından gruplararası fark istatistikselolarak önemli (p0.05)bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, doğum sonuhastaneden erken taburcu edilen anne ve yenidoğanlar için doğum sonu ilk altıhaftalık dönemde ev ziyaretlerinin yapılması ve ev ziyaretleri planlanırken, ziyaretyapılacak günde en fazla yaşanan sorunlara öncelik verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKoç, G., Studying The Effectiveness Of Homecare Service Model DevelopedFor Mothers Discharged From The Hospital In The Early Postpartum Period,H.Ü. Institute Of Health Sciences Obstetrics And Gynaecology NursingDoctorate Thesis, Ankara, 2005. This study is an intervention type survey, carriedout to determine the effectiveness of homecare service model developed for mothersdischarged from the hospital in the early postpartum period. In the study sample,there were 100 women, 50 of whom were in the intervention and 50 in the controlgroup who delivered in R.T. Ministry of Health Zekai Tahir Burak Women HealthEducation and Research Hospital. Similarity of the intervention and control groupswas ensured by one-to-one matching. Data was collected by means of data collectionform related to the identifying characteristics of women, newborn assessment anddiagnosis form, mother assessment and diagnosis form, determination form for theproblems experienced by the mother and the newborn in the postpartum period,Spielberg's State-Trait Anxiety Inventory and Beck Depression Inventory. Women inthe intervention group were intervened in the delivery room, they were given care inthe postpartum service and they were given discharge training, care and consultancyservices were continued by conducting four home visits on the first day, seventh day,and fifteenth day and in the sixth week after delivery. The control group wasintroduced in the postpartum service and data were collected without giving any careand consultancy services by conducting four home visits on the same days. In dataassessment, percentage, Risk Ratio, Ki-square Test, Fisher's Exact Ki-square Test,Significant Difference Test Between the Two Means were used.In the study, a statistically significant difference (p0.05).According to the results attained in the research, it is recommended that the mothersand newborns discharged from the hospital should be visited at home in the period ofthe first post-delivery six week and when planning home visits, problems which aremost experienced on the day of visit should be given priority.