İstanbul H tipi cezaevinde kalan ergenlerde suçluluk-utanç duygusunun değerlendirilmesi
Evaluating the emotion of guiltiness-shame in the adolescents stayed in İstanbul H type prison
  1. Tez No: 194403
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSE OCAKCI, Y.DOÇ.DR. FERRUH N. AYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikoloji, Nursing, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Cezaevi, Hemşire, Suçluluk-Utanç Duygusu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSTANBUL H T P CEZAEV NDE KALAN ERGENLERDE SUÇLULUK-UTANÇ DUYGUSUNUN DEĞERLEND R LMESÖzlem ÖZTÜRKZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Ayşe OCAKCIYrd. Doç. Dr. Ferruh N. AYOĞLUHaziran 2005, 122 sayfa.Toplumun en önemli unsuru olan insan, gelişimini çocukluk, ergenlik, erişkinlikve yaşlılık gibi belli dönemler içinde sürdürmektedir. Bireyde kimlik duygusununkazanılması ergenlik döneminde olmaktadır. Ergenlik döneminde ergen, kendisinetemelde içinde yetiştiği aile ve toplumdan kaynaklanan ancak kendi deneyimlerive özellikleriyle farklılaşmış yeni değerler sistemi edinir. Bazen ergen ait olduğuailenin ve toplumun kültür ya da ahlak değerlerinin kabul etmediği hırsızlık, gaspgibi yasadışı işlere yönelebilir. Bu durumda ergen ailesinin ya da toplumun kabuletmediği davranış uygulaması sonucu ait olamama ve kabul edilememenin verdiğisıkıntıyla suçluluk-utanç duygusu yaşayabilir. Suç işleme oranının arttığıgünümüzde suçlu ergenlerin sayısı da bu oranda artmaktadır. Suçlu ergenlerintopluma yeniden kazandırılması, toplumların gelişmişlik düzeylerini olumluyönde etkilemektedir. Bu nedenle, cezaevinde kalan ergenlerin topluma yenidenÖZET (devam ediyor)kazandırılmalarına yönelik önlemler alınmalıdır. Bu çalışma stanbul H TipiCezaevinde kalan ergenlerde suçluluk-utanç duygusunu değerlendirmek amacıylayapılmıştır. Araştırma, cezaevinde bulunan 416 ergenden, araştırmaya katılmayıkabul eden 380'inin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Cezaevindeki ergenlerin%90.0'ının (n=342) 15-17 yaş grubunda olduğu saptanmıştır. Ergenlerin SP(Suçluluk Puanları) ve UP (Utanç Puanları) ortalamaları incelendiğinde, cezaevinegirme sayılarına (p1=0.001, p2=0.001), topluma nitelikli birey olarakkatılacaklarına inanma durumlarına (p1=0.001, p2=0.001), cezaevindenayrıldıktan sonra ne yapmak istediklerine (p1=0.008, p2=0.020) göre SP ve UPortalamaları yönünden anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca, babalarının eğitimlerine(p1=0.041), maddi durumlarına (p1=0.036), ailelerinde bağımlılık yapıcı maddekullanım durumlarına (p1=0.002), cezaevi personelinin davranışlarına (p1=0.014)ve kendilerini değerli hissetme durumlarına (p1=0.015) göre SP ortalamalarıyönünden anlamlı fark bulunmuştur. Araştırmaya katılan ergenlerde işlemişoldukları suç davranışına yönelik düşüncelerine (p2=0.012) göre de UPortalamaları yönünden anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisEVALUATING THE EMOTION OF GUILTINESS-SHAME IN THEADOLESCENTS STAYED IN STANBUL H TYPE PRISONÖzlem ÖZTÜRKZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of Nursing of Children Health and IllnessThesis Advisor: Assoc. Prof. Ayşe OCAKCIAsst. Prof. Ferruh N. AYOĞLUJune 2005, 122 pages.An indivudual who is the most important factor in society continues hisdevelopment in a specific development such as childhood, adolescence, adulthoodand oldness. Individual?s acquiring sense of identity occurs in adolescence period.Adolescent acquires new systems of values steming from his parent and hissociety in which he grows up on basis but differs from with his own experiencesand feautures in adolescence period. From time to time, adolescent tends to illegalworks such as theft, usurpation that the cultural and moral values of the societyadolescent belongs to, don?t accept. Under these circumstances, as a consequanceof acting the behaviour that the society or the parent don?t approve, adolescentmay have the emotion of guiltiness-shame with the trouble of not belonging andnot accepted. Currently the number of guilty adolescents has been increasingaccording to number of commiting crime. Regaining guilty adolescents to theABSTRACT (continued)society effects the development level of the society positively. For this reason, theprecautions in order to regain the adolescents staying in prison should be taken.This study has done to evaluate the emotion of guiltiness-shame in the adolescentswho stay in stanbul H Type Prison. This study has been carried out with theapplication of 380 adolescents accepted to involve in this study from 416adolescents stayed in prison. It is reported that from all the adolescents staying inprison, 90.0% (n=342) are between 15 and 17 years old. When GP (GuiltinessPoints) and SP (Shame Points) are examined, a significant difference has beenfound in terms of average GP and SP according to the numbers of entering prison(p1=0.001, p2=0.001), their belief about joining the society as a qualified person(p1=0.001, p2=0.001), their desires about what they want to do after they leaveprison (p1=0.008, p2=0.020). Moreover, a significant difference has been found interms of GP according to their father?s education (p1=0.041), wealth condition(p1=0.036), their parent?s using addictive drugs (p1=0.002), themselves important(p1=0.015). Also, a significant difference has been found in terms of average SPaccording to their ideas about the crime that they committed in the adolescentswho involve in the investigation.Key Words : Adolescent, Prison, Nurse, Emotion Of Guiltiness-ShameScience Code: 104.04.01