Psikiyatri servislerinde çalışan hemşirelerin şizofreni tanısı almış bireylere bakış açısı
The opinions of the nurses working in psychiatry clinics toward the patients with schizophrenia
- Tez No: 194409
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİLE KUKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Tutum, Damgalama, Şizofreni tanısı alan birey, Eğitim, Nurse, Attitude, Stigmatization, Person with schizophrenia, Education
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Şizofreni tanısı alan birey toplum tarafından dışlanarak, ayrımcılığa uğrayabilir vedamgalanabilir. Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşireler sıklıkla şizofreni tanısı alanbireyin bakımından sorumlu olabilirler. Hemşirelerin stigmatize edici yaklaşımdankaçınmaları, özellikle psikiyatri kliniğinde yatan hastaya terapötik çevre sağlanması vetoplumdaki bireylerin algılamalarını geliştirmek adına önemlidir.Bu çalışma hemşirelerin şizofreni tanısı alan bireylere yönelik bakış açılarınıdeğerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastaneleri, ÜniversiteHastaneleri ve Eğitim ve Araştırma Hastaneleri psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşireler,çalışma yaşamı boyunca şizofreni tanısı alan bireyle en çok karşılaşan ve ona sağlıkhizmeti sunan hemşire grubudur. Bu çalışma Eğitim ve Araştırma Hastaneleri PsikiyatriKlinikleri (185), Üniversite Hastaneleri Psikiyatri Klinikleri (164) ve Ruh Sağlığı veHastalıkları Hastaneleri kliniklerinde çalışan (358) hemşireler olmak üzere toplam 543hemşirenin şizofreni tanısı almış bireylere bakış açılarını değerlendirmek amacı iletanımlayıcı olarak yapılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS-11 paket programı, ki-kare testive iki ortalama arasındaki farkın anlamlılık testi kullanılmıştır.Yapılan bu çalışmanın sonucunda, EAH'deki hemşirelerin çoğunluğu şizofrenininsosyal nedenlerle ortaya çıkmadığını, şizofren bir bireyle birlikte çalışabileceğini, şizofrenbir bireyle evlenmeyeceğini, şizofren bir komşusu olmasından rahatsız olmayacağını,şizofreninin tam olarak düzelmeyeceğini, psikoterapi ile düzelebileceğini, şizofrenhastalarının saldırgan olduğunu, şizofreninin tedavisinde kullanılan ilaçların ciddi yan etkive bağımlılık yaptığını belirtirken, RSHH'deki hemşirelerin çoğunluğu şizofreninin sosyalsorunlar nedeniyle ortaya çıktığını, şizofren bireyle evlenmeyeceğini, şizofren birkomşusu olmasından rahatsız olmayacağını, şizofrenlerin tam olarak düzelmeyeceğini,şizofreninin tedavisinde kullanılan ilaçların ciddi yan etki ve bağımlılık yaptığınıbelirtmiştir. Lisans veya üzeri eğitim alan hemşirelerin, şizofrenin hastalarına sosyalmesafe açısından daha olumlu yaklaşım sergiledikleri saptanmıştır.Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara yönelik mezuniyet sonrası eğitimprogramları, hemşirelik eğitiminde lisans ve üzeri eğitim modelinin kullanılması, şizofrenitanısı alan bireyin topluma uyumu ve tedavisi için gündüz bakımevleri kurulmasıönerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Individuals with the diagnosis of schizophrenia face discrimination, exclusion andstigmatization by society. Nurses who work on psychiatric wards frequently faceindividuals diagnosed with schizophrenia throughout their careers. It is important fornurses to avoid a stigmatizing approach in order to promote a therapeutic environment,particularly on the wards, and also to improve individual awareness and perceptions insociety.This study was conducted for the purpose of evaluating nurses' opinions aboutindividuals with the diagnosis of schizophrenia. A total of 543 nurses who were workingon psychiatric wards in Turkey's 27 university hospitals (164) and 6 training and researchHospitals (21) and in the 6 psychiatric hospitals completed the questionnaire. For theevaluation of data, SPSS-11 programme, chi-square and independent samples-T test wereused.The majority of the nurses working Research Hospital stated that schizophrenia is?ntcaused by social problems, that they would be able to work with someone who hasschizophrenia, that they would not be able to marry someone with schizophrenia, that theywould not be bothered by having a neighbour with schizophrenia, that schizophrenia cannotbe completely improved, that it can be improved with psychotherapy, that schizophrenicpatients were aggressive, and that medications used to treat schizophrenia had serious sideeffects and were addictive. The majority of the nurses working Training Hospital stated thatschizophrenia is caused by social problems, that they would be able to work with someonewho has schizophrenia, that they would not be able to marry someone with schizophrenia,that they would not be bothered by having a neighbour with schizophrenia, thatschizophrenia cannot be completely improved, that it can be improved with psychotherapy,that schizophrenic patients were aggressive, and that medications used to treat schizophreniahad serious side effects and were addictive. The majority of the nurses have lisance, masterand doctora degree show positive aproach toward person with schizophreniaAccording to the result of the study appropriate recommendations were madeproviding education, post graduate courses, using master and doctora programme fornursing education, founding daily care homes for treatment and adapt to social life personwith schizophrenia.