Gebeliğin belli evrelerinde normal ve diyabetik sıçan plasentasında hücre siklusu regülatörlerinin dağılımı
The distribution of cell cycle regulators in normal and diabetic rat placenta in some stages of pregnancy
  1. Tez No: 194419
  2. Yazar: NURAY ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÜSTÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, plasenta, sıçan, cdk1, PCNA p27, p57, immünohistokimya.iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETDiyabetik gebelikler çoğunlukla düşük, ölü doğum ve konjenitalmalformasyonların artışı ile karakterizedir. Diyabetik annelerin yavrularında, bumalformasyonların oranı normal annelerin yavrularına oranla 3-5 kat daha fazladır.Plasenta dokusunda proliferasyonunun nasıl koordine edildiği ve bukoordinasyonun diyabet ile nasıl etkilendiği henüz tam olarak anlaşılamamışolmasından dolayı, bu çalışmada normal ve diyabetik sıçan plasentalarında PCNA,cdk1, p27 ve p57 gibi değişik hücre siklusu regülatörlerinin immunohistokimyasaldağılımları incelendi.Çalışmada diyabet grubunu oluşturacak olan gebe dişiler, diyabetoluşturulabilmek için sakrifiye edilecekleri tarihten 7 gün önce intraperitonal olaraktek doz 50 mg / kg streptozotosin (STZ) enjeksiyonuna maruz bırakıldılar. 48 saatsonra kan şekerleri ölçüldü. Kan şekeri değeri 200mg / dl'nin üzerinde çıkan dişilerdiyabetik sayılarak deneye dahil edildiler. Kontrol gruplarına, aynı miktarda serumfizyolojik enjekte edildi. Toplanan plasenta örnekleri rutin histolojik veimmünohistokimyasal yöntemlerle incelendi.Diyabetik sıçan plasentasında kontrol grubuna göre cdk1 proteinininembriyonal 17 ve 21. günlerde anlamlı olacak şekilde artış gösterdiği, PCNA'nın daartış gösterdiği ancak sadece 17. günde anlamlı olduğu, p27 inhibitörünün kontrolgrubunda 11 ve 17. günde anlamlılık gösterecek şekilde diyabetik gruptan fazlaolduğu, p57 inhibitörünün de sadece 13. günde diyabetik grupta kontrol grubuna görebir artış gösterdiği diğer günlerde kontrol grubunda daha fazla bir ekspresyona sahipolduğu gözlendi.Sonuç olarak diyabetik sıçanlarda gebeliğin erken evrelerindeki normale göreküçük plasenta ve gebeliğin geç evrelerinde görülen plasentomegalinin, cdk1, PCNA,p27 ve p57 gibi mitotik düzenleyicilerin etkisi sonucu bozulan hücre siklusu yolağınedeniyle oluşabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDiabetic pregnancies are generally characterized by an increased incidence ofabortions, stillbirths and congenital malformations. The incidence of congenitalmalformations in the infants of diabetic mothers is three to five times higher than thatin normal mothers.Because how proliferation is coordinated and how this coordination isaffected with diabetes in placenta tissue isn?t clear, the immunohistochemicaldistribution of different cell cycle regulators such as PCNA, cdk1, p27 and p57 wasstudied in normal and diabetic rat placenta.The females that take part in diabetic group was injected 50mg/kgstreptozotocin (STZ) intraperitonally 7 days before the sacrification. After 48 hoursblood glucose was measured. If blood sugar of the STZ injected females was over200 mg/dl, they were included in the diabetic group The control groups were injectedsame dose isotonic salt solution. Placenta samples were examined with routinehistological and immunohistochemical techniques.It was observed that in diabetic placenta; cdk1 immunoreactivity was higheron 17th and 21st days with a statistically importance; PCNA immunoreactivity washigher than normal placenta but it was statistically important just on the 17th day,p27 inhibitor was higher in control group than diabetic group and it was statisticallyimportant on 11th and 17th days ; p57 inhibitor was higher in diabetic group on 13thday, in other days it was higher in control group.In conclusion, in diabetic rats, small placenta observed on early stages andplacentomegaly observed during late stages of pregnancy may be a result ofdisturbed cell cycle pathway with the effect of mitotic regulators suh as, cdk1, PCNAp27 and p57.Key words; Diabetes, placenta, rat, cdk1, PCNA, p27, p57,immunohistochemistry.v