Kobayda medulla spinalis’in üst torakal alt servikal bölgelerinin damar sisteminin incelenmesi
Vasculature of the upper thoracal-lower cervical regions of the spinal cord inguinea pig
  1. Tez No: 194418
  2. Yazar: BAHADIR MURAT DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURETTİN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: medulla spinalis, damar sistemi, kobay, korozyonkast, kollateral dola ım, stereomikroskop
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZETMedulla spinalis'in üst torakal-alt servikal bölgelerinde olu abilecekmekanik travmalar veya bası yaratan di er patolojiler ileri nörolojik hasarlarlasonlanmaktadır. Omurili in vasküler yapısı da omurilik yaralanmalarında direktyada indirekt yollardan yaralanma ile ili kili oldu u bilinmektedir. Medullaspinalis'in vasküler beslenmesinin zayıf oldu u alt servikal-üst torakalbölgesinin anatomisinin ortaya konması, bu bölgeye yönelik cerrahiyakla ımlarda vasküler anatominin korunması açısından önem ta ımaktadır.Çalı mamızda kobayda omurilik alt servikal, üst torakal bölgelerininkorozyon kast yöntemi kullanılarak arteriyel da ılımının modelini (kalıbını)olu turmak amaçlanmı tır. Bunun için çalı mamızda 20 adet erkek kobaykullanıldı. Perfüzyon ve fiksasyon i lemlerinden sonra damar sistemine kastmaddesi verildi. Kast maddesinin polimerizasyonundan sonra maserasyoni lemi gerçekle tirildi. Maserasyondan sonra elde etti imiz korozyon kastkalıplarını stereomikrosrop ile incelenip foto raflandı.Sonuç olarak kobayda medulla spinalis'in üst torakal-alt servikalbölgelerinin damar yapısının farklılıklarla beraber insandaki yapılara benzerlikgösterdi ini bulduk. Çalı mamızda kobayda medulla spinalis'in a. spinalisanterior, a. spinalis posterior, a. spinalis anterolateralis, a. spinalisposterolateralis ve a. vertebralis tarafından beslendi ini tespit ettik. Medullaspinalis'in alt servikal ve üst torakal bölgesinin arteriyel beslenmesinin medullaspinalis'in di er bölgelerine göre daha zayıf oldu unu gördük. Bu zayıfbeslenmenin kobayda a. spinalis anterior, a. spinalis posterior, a. spinalisanterolateralis ve a. spinalis posterolateralis arasındaki anastomatik dallartarafından kompanse edilebilece ini dü ünüyoruz. Elde etti imiz sonuçlarınileriki çalı malar için ara tırıcılara bir kaynak olaca ını ve fikir verece ini,ayrıca üst torakal-alt servikal bölgeye yönelik cerrahi müdahalelere ı ıktutaca ı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMechanical traumas or pathologies that result compression that occur inupper thoracal and lower cervical part of the spinal cord causes neuraldeficiencies. It is known that the vascular structure of the spinal cord isassociated with spinal cord injuries direct or indirect ways. Thevasculaturization of the lower cervical and upper thoracal part of the spinalcord is poor, so that this region is important during surgical procedures in orderto preserve vascular structures.In our study we aim to form the vascular corrosion casts of polyesterresin of the upper thoracal-lower cervical region in 20 male adult Guinea pigs.After perfusion and fixation of the animals, polyester resin was injected. Afterpolymerization of polyester resin the vascular corrosion casts macerated, thenexposed vascular corrosion casts examined by stereomicroscope andphotographed.The vascular structure of the upper thoracal-lower cervical of the spinalcord in Guinae pigs resembles that in man. Howerver, important differencesexist. In our study we reveal out that the spinal cord of the Guinea pig issupplied by a. spinalis anterior, a. spinalis posterior, a. spinalis anterolateralis,a. spinalis posterolateralis and a. vertebralis. We observed that vascularcirculation of the upper thoracal and lower cervical of the medulla spinalis ofthe Guine pig is poor than the other regions of the spinal cord. This poorcirculation in the upper thoracal and lower cervical of the spinal cord can becompansed by small anastomatic vessels between a. spinalis anterior, a.spinalis posterior, a. spinalis anterolateralis and a. spinalis posterolateralis. Wethink that our findings can be a source for researchers in the further studiesand also can give an idea about the vasculature of this region on humans andcan be useful for surgical procedures.Key words; spinal cord, vascular structure, Guinea pig, corrosion cast,collateral circulation, steremicroscope.