Demir eksikliği anemisi tanısı konulan hastalarda pika görülme sıklığı ve pikanın anemi semptomları ile ilişkisi
Pica prevalence in patients with iron deficiency anemia and relationship between pica and anemia symptoms
  1. Tez No: 194511
  2. Yazar: BEDRİYE DURHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEREF YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hemşirelik, Hematology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Iron deficiency anemia, Pica, anemia, anemia symptoms
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETDemir Eksikliği Anemisi Tanısı Konulan Hastalarda Pika Görülme Sıklığı ve PikanınAnemi Semptomları ile İlişkisiDünyada en sık görülen anemi demir eksikliğidir. En sık neden yetersiz alımdır. Saçdökülmesi, tırnakta kırılma, halsizlik önemli semptomlardır. Eski tarihlerden beri, demireksikliği anemisinin etyolojik nedenlerinden olan ve psikolojik olarak bilinen pikayenilmemesi gereken objelere karşı aşırı yeme isteği olan yeme bozukluğu olarak tanımlanır.Yapılan araştırmalarda pika çeşitleri buz, dondurma, toprak, kil, çamur, domates, çiğ pirinç,aspirin, coca cola olarak bilinmektedir.Araştırmada amaç, ülkemizde sık karşılaşılan demir eksikliği anemisi tanısı konulanhastalarda pika görülme sıklığını ve pikanın anemi semptomları ile olan ilişkisiniaraştırmaktır.Ankara Fatih Üniversitesi Hastanesi Hematoloji Polikiliniğine gelen demir eksikliğianemisi tanısı konulan 100 bayan hasta örneklemi oluşturmuştur. Veriler Hastalara adı,soyadı, yaşını ve anemi semptomları ile labaratuvar bulgularını değerlendirmek için ilgiliölçek kullanılmıştır. Grup içi tüm verilerin genel ortalamaları, standart deviasyonları, yüzdedağılımları descriptive tanımlayıcı istatistik analiz yöntemleri kullanılarak yapıldı. P değerleri
Özet (Çeviri)
SUMMARYPica Prevalence in Patients with İron Deficiency Anemia and Relationship BetweenPica and Anemia SymptomsIron deficincy anemia is the most seen anemia in the worldwide. Most frequent reasonis in sufficent intake. Alopecia, fatigue and fragility of nails are among important symptoms.From the oncient times, pica which means excessive desire of eating objects thatshouldn?t be eaten, defines as a eating disorder in psychologic. In previous reseachs, the typesof pica are; ice, ice-cream, soil, orgil, mud, tomatoes, rice, aspirin, coke.The aim in this research is to find the frequency of pica in patients with iron deficiencyanemia and association with the anemia symptoms in Turkey.The research consists of 100 female patients diagnosed as iron deficiency anemia inFatih University Hospital in Ankara. With data: name, surname, age, anemia symptomps andlaboratory results are evaluated. All the group data are used for Standard deviation, descriptiveidentified statistics, percentil distribution and general mean. P values < 0,05 are defired assignificant.100 iron deficiency patients were studied in the research. All the research patientsselected as female. Male patients were excluded from the research. İn the research grouppatıents; thr most seen symptoms were fatigue (%97), alopecia (%66), dispeptic symptomps(%65), heart palpitation (%55), lost of appetite (%55), fragility of nails (%54), pica (%48) andhemoroid (%13).No clinical, laboratory or statistical differences were found between pica negatıve andpica positive iron deficiency female patients.