Preeklamptik ve diyabetik anne bebeklerinde erken süt çocukuluğu döneminde demir depolarının araştırılması
The iron status in the infants of diabetic and preeclamptic mothers in early infancy
  1. Tez No: 194527
  2. Yazar: NAZAN KAVAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALE ÖREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: diyabetik-preeklamptik anne bebeği, demirdeposu, demir profilaksisi8, Infant of diabetic-preeclamptic mother, iron store, ironprophylaxis10
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETPREEKLAMPTİK VE DİYABETİK ANNE BEBEKLERİNDEERKEN SÜT ÇOCUKLUĞU DÖNEMİNDE DEMİR DEPOLARININARAŞTIRILMASIAmaç: Diyabetik ve preeklamptik anne bebeklerinde doğumda ,ikinci ve dördüncü aylarda demir parametrelerini değerlendirmek ve buçocuklarda profilaktik demir tedavisinin zamanını gözden geçirmektir.Hastalar ve metod: Aralık-2005 ile Aralık-2006 tarihleri arasındaDokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Sağlık Bakanlığı EgeDoğumevinde doğan preeklamptik, diyabetik ve sağlıklı anne bebekleriçalışmaya dahil edildi. Tüm bebeklerin kord kanında veya ilk 24 saatiçerisinde venöz kanda, iki ve dört aylık iken venöz kanda tam kan sayımınave demir depolarına ( Demir, TDBK, Ferritin ) bakıldı. Çalışmaya 35 haftave üzeri bebekler dahil edildi. Perinatal enfeksiyon, kromozomal anomalikonjenital metabolik hastalık, konjenital malformasyon, 24 saatten uzunsüren EMR varlığında, 5. dk APGAR'ı yedinin altında olanlar, kantransfüzyonu ve flebotomi uygulanan bebekler çalışma dışı bırakıldı. İzlemsırasında hastaneye yatış ve dirençli enfeksiyon gelişen, demire bağlıolmayan hematolojik bir hastalığı ortaya çıkan, postnatal dönemde demirtedavisi alan anne bebekleri araştırmadan çıkarıldı.Olguların cinsiyetleri, doğumda, ikinci ve dördüncü ayda fizikmuayeneleri, vücut ağırlığı, laboratuvar verileri, beslenme şekli, sağlıkdurumları ve kullandıkları ilaçlar, annelerin yaş, gebelik sayısı, meslekidurumları, prenatal özellikleri, izlendikleri ve doğum yaptıkları merkezler,sağlık durumları, varsa kullandıkları ilaçlar, soygeçmişleri ve doğumanındaki tam kan sayımı sonuçları detaylı olarak kaydedildi. Olgular aynıhekim tarafından takip edildi.Bulgular: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve Sağlık BakanlığıEge Doğumevi´nde doğan 13 preeklamptik, 20 diyabetik ve 30 sağlıklı annebebeği olmak üzere toplam 63 hasta, belirlenen kriterleri karşıladığı için,çalışmaya alındı. Vakaların 27'si (%43) kız, 36'sı (%57) erkekti. Diyabetgrubundan 14´ü (%70), preeklampsi grubundan sekizi (%61,5), kontrolgrubundan 13´ü (%43,3) ikinci ve dördüncü ayda görüldü.7Üç grup arasında doğum anındaki demir, ikinci ay MCV, dördüncüay TDBK, anne Htc ve anne MCV değerleri arasında istatistiksel olarakanlamlı bir fark bulundu. Bonferroni düzeltmesi ile Mann-Whitney U testiuygulandığında demir değerindeki farkın preeklampsi ve kontrol grubu,MCV değerindeki farkın diyabet ve kontrol grubu, TDBK'deki farkınpreeklampsi ve kontrol grubu, anne MCV değerindeki farkın da preeklampsive kontrol grubu arasında oluştuğu görüldüPreeklampsi grubunda bebeğin doğum anındaki hemoglobin, MCV vedördüncü aydaki TDBK değeri kontrol grubuna göre anlamlı derecedeyüksek iken, doğum anındaki demir, annenin hemoglobin, hematokrit veMCV değeri anlamlı derecede düşük bulundu. Diyabet grubu ilekarşılaştırıldığında preeklampsi grubunda doğum anındaki hemoglobin vehematokrit değeri daha yüksek, doğum anındaki trombosit sayısı, ikinci ayMCV ve dördüncü ay ferritin değeri anlamlı derecede düşük bulundu.Diyabet ve kontrol grubuna bakıldığında; ikinci ay ölçülen MCVdeğeri diyabet grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekiken, annelerin MCV değeri anlamlı derecede düşük bulunduDiyabet grubunda doğumda bir vakanın (%5), preeklampsi grubundadördüncü ayda iki(%25) vakanın faz 1 demir eksikliği grubuna girdiğigörüldü. Faz 2 ve faz 3 demir eksikliğine uyan vaka yoktu.Sonuç: Preeklamptik anne bebeklerinde serum düzeyleri izlemdeazalmaktadır ve erken süt çocukluğu döneminde demir eksikliğigelişebilmektedir. Diyabetik ve preeklamptik anne bebeklerinde de DünyaSağlık Örgütünün önerdiği şekılde termlere dört aylıkken, pretermlere ikiaylıkken demir profilaksisi başlanması uygundur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE IRON STATUS IN THE INFANTS OF DIABETIC ANDPREECLAMPTIC MOTHERS IN EARLY INFANCYObjective: To evaluate the iron status in the infants of diabetic andpreeclamptic mothers at birth , at two and four months of age and to revisethe timing of the prophylactic iron treatment.Patients and methods: The study comprised infants of preeclamptic,diabetic and healthy mothers who were born in Dokuz Eylül UniversityHospital and Ministry of Health Ege Maternity Hospital between December2005 and December 2006.Complete blood count and iron stores (iron, iron binding capacity,ferritin) of the infants were examined at birth in cord blood or in venousblood in the first 24 hours, and at two months and four months of age in thevenous blood . Newborns who were 35 weeks or older were included in thestudy. The exclusion criteria included infants with perinatal infection,chromosomal anomaly, congenital metabolic disease, congenitalmalformation, early membrane rupture lasting more than 24 hours, 5- minApgar score lower than 7 and the infants who received erythrocytetransfusion or phlebotomy. In the follow up period, the hospitalized infantsand the infants who had a resistant infection, a hematologic disease that isnot related to iron and of whom the mothers had iron treatment in thepostnatal period were excluded.Data including sex, physical examination at birth and at two and fourmonths of age, body weight, labarotory results, nutritional status of theinfants and the age, number of gravidity, occupatinal status, healthcondition, if used any medication and the family history of the motherswere recorded in detail. The health centers where the birth and follow-upwere undertaken and the complete blood count values of the mothers atbirth were also recorded. All the cases were followed by the samephysician.Results: Being totally 63 infants;13 preeclamptic, 20 diabetic and 30healthy mother infants who were born in Dokuz Eylül University Hospitaland Ministry of Health Ege Maternity Hospital met the full criteria andenrolled in the study. The 27 cases (43%) were female and 36 cases (57%)9were male. 14 infants (70%) from the diabetic group , eight infants (61,5%)from the preeclampsia group and 13 infants (43,3%) from the control groupwere seen at two and four months of age.Comparing between three groups, there was a statistically significantdifference between the values of iron at birth, MCV at two months of age,total iron bindind capacity (TIBC) at four months of age and motherhematocrit and Hb.Applying Mann- Whitney U test with the Bonferroni correction, it?sseen that the differences in the value of iron resulted from the preeclampsiaand control group; in the value of MCV resulted from the diabetic andcontrol group; in the value of the TIBC resulted from the preeclampsia andcontrol group and the difference in the value of the mother MCV resultedfrom the preeclampsia and control group.Compared with the control group, in the preeclampsia group; thevalues of Hb, MCV at birth and TIBC at four months of age weresignificantly higher while iron value of the infant at birth and the Hb,hematocrit and MCV values of the mothers were significantly lower. Alsowhen compared with the diabetic group, in the preeclampsia group, the Hband Htc values at birth were higher while the platelet count at birth , MCVvalue at two months of age and ferritin value at four months of age weresignificantly lower .Comparing the diabetic and the control group, the MCV value at twomonths of age was significantly higher in the diabetic group, while theMCV value of the mother was significantly lower.In the diabetic group one case at birth (5%), in the preeclampsia grouptwo cases at four months of age were included in phase one iron deficiency.There were no cases meeting the full criteria of phase two and three irondeficiency.Conclusion: In the infants of the preeclamptic mothers the serum ironlevels decrease during the follow-up and iron deficiency may occur duringearly infancy. Consistent with the World Health Organizationrecommendations, it?s appropriate to start prophylactic iron treatment toterms at four months.