Beden eğitimi öğretmenlerinin spor kurumları ile çatışma düzeyleri
Level of the conelict between physical education teachers and sports foundation
  1. Tez No: 194559
  2. Yazar: GÖKÇEN GÜLER ACAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEBAHATTİN DEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Spor, Öğretmen, Çatışma, Physical education, Sports, Teacher, Conflict
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETGökçen GÜLER ACARBEDEN EĞ T M ÖĞRETMENLER N N SPOR KURUMLARILE ÇATIŞMA DÜZEYLERBu çalışmada, Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Spor Kurumları ile Çatışma Düzeyleriaraştırılmıştır. Beden eğitimi öğretmenlerinin görüşlerini ortaya koymak amacıyla, Survey-Taramamodeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, beden eğitimi öğretmenleridir. Örneklemi ise Elazığilindeki Beden Eğitimi Öğretmenleridir.Tarama modeli ile yürütülen bu araştırmada, araştırmanın verilerini toplamak amacıyla, Elazığilindeki beden eğitimi öğretmenleri ile ön görüşmeler yapılmış, Spor Kurumları ile çatışma nedenleri,çatışma konuları ve çatışma davranışları ile ilgili mevcut durum ve problemler tespit edilmiştir.Araştırmada Holton ve Holton (1993) tarafından geliştirilen ve Karip (36) tarafındanuyarlanan ?Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği? kullanılmıştır. Anket; sırası ile, Çatışma Konuları,Çatışma Nedenleri ve Çatışma Davranışları olmak üzere, 3 bölümden oluşturulmuştur (EK.1). Ayrıca,Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği; entegrasyon, kaçınma, hükmetme, uzlaşma ve uyma adı altında5 alt ölçekten meydana gelmektedir.Beden eğitimi öğretmenlerinin spor kurumları ile çatışma düzeyleri hakkındaki görüşleri,değişkenler dikkate alınmadan aritmetik ortalama ve standart sapma ile yorumlanmıştır. Öğretmengörüşlerinin, değişkenler dikkate alınarak farklılığın analizinde, Kruskal-Wallis Varyans Analizi vedevamında Posthoc olarak Tamhane Testi kullanılmıştır.Veriler çözümlenirken, yüzde, frekans ve korelasyon kullanılmıştır. Veriler ölçümle eldeedilmediği için, Nonparametrik Test kullanılmıştır. Değişkenler arasında ilişkiyi belirlemek için de,Spearman Rank korelasyon testi kullanılmıştır. statistik analizlerin yapımında, SPSS 12.0 forWindows paket programından yararlanılmıştır.Araştırmada, beden eğitimi öğretmenlerinin Spor Kurumları ile Çatışma Düzeylerinebakıldığında, çoğunlukla spor kulüpleri ile çatışma yaşadıkları görülmektedir.Sonuç olarak; kıdemi az olan beden eğitimi öğretmenlerinin spor kurumları ile çatışmaiçerisinde oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGökçen GÜLER ACARLEVEL OF THE CONFLICT BETWEEN PHYSICAL EDUCATION TEACHERSAND SPORTS FOUNDATIONIn this study level of the conflict between physical education teachers and sports foundationwere examined. Survey cross- hatching model was performed to establish the opinions of physicaleducation teachersResearch universe was composed of physical education teachers. Sampling of the study wasphysical education teachers in Elazığ city.To obtain the data in this cross model study physical education teachers in Elazığ werepreinterviewed and the problems and situations were determined about conflict reasons, behavioursand subjects of the physical education teachers with sports foundations.`Conflict Management Strategy Scale? was used in the study that was developed by Holtonand Holton (1993) and adapted by Karip (36). The questionnaire was ordinarily composed of threeparts as Conflict Subjects, Conflict Reasons and Conflict Behaviours.The opinions of physical education teachers about sport foundation and conflict levels wereinterpreted by arithmetical avarages and standart deviation and variables were neglicated. Whenvariances were considered at the differences of teachers opinions Kruskal-Wallis Variance analysisand Tamhane Test as a Post hoc test were used.Percantage, frequency and corelation were applied for analysing data. Non parametric testswere used because data were unmeasurable. Spearman rank correlation test were used for determiningthe relation between data. Analysis done on computer with SPSS 12.0 for Windows packetprogrammme.As a conclusion, mostly physical education teachers have conflict with sports foundations.