Malign mezotelyoma ve akciğer adenokarsinomlarında claudin 3 ve 4 immünreaktivitesinin karşılaştırılması
Comparison of claudin 3 and 4 immunoreactivity in malignant mesothelioma and lung adenocarcinoma
- Tez No: 194583
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EDİZ TUTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Malign mezotelyoma, Akciğer adenokarsinomu, Claudin 3 ve 4, malignant mesothelioma, lung adenocarcinoma, claudin 3 ve 4
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETMAL GN MEZOTELYOMA VE AKC ĞER ADENOKARS NOMLARINDACLAUD N 3 VE 4 MMÜNREAKT V TES N N KARŞILAŞTIRILMASIEK Z, ŞuleUzmanlık tezi, Patoloji Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ediz TutarHaziran 2007, 53 sayfaClaudinler hücre ve dokulara spesifik en az 20 alt grubu tanımlanmışproteinlerdir. Bu nedenle farklı tümörlerin tanımlanmasında farklı alt tiplerkullanılır. Literatürde malign mezotelyoma olgularında claudin alt grupları ile ilgilitek bir çalışma vardır. Bu çalışmada malign mezotelyoma olgularında claudin 3ve 4 immünreaktivitesini araştırarak bu sonuçları akciğer adenokarsinomları ilekarşılaştırdık. Böylece malign mezotelyoma ayırıcı tanısına katkıda bulunmayıamaçladık.Çalışmada kullanılan malign mezotelyoma tanısı almış 32 olgunun 25'iepitelyal, 7'si bifazik tiptedir. 2. bir grup olarak adenokarsinom tanısı almış 14olgu kullanılmıştır.Claudin 3 ile malign mezotelyoma olgularından 3'ünde pozitifimmünreaksiyon saptanmış olup pozitif reaksiyon saptanan olguların hepsiepitelyal tiptedir. Claudin 3 ile alt gruplar arasında anlamlı bir farkbulunmamıştır. Adenokarsinom olgularında ise 11 vakada pozitif reaksiyonsaptanmıştır. Malign mezotelyoma ve adenokarsinom olgularıkarşılaştırıldığında claudin 3 immünreaktivitesi açısından aralarında anlamlı birfark bulunmuştur.Claudin 4 ile malign mezotelyoma olgularından hiçbirindeimmünreaksiyon saptanmamıştır. Buna karşın claudin 4 ile akciğeradenokarsinomlarının hepsinde pozitif immünreaksiyon tespit edilmiştir. Bu ikigrup claudin 4 immünreaktivitesi açısından karşılaştırıldığında aralarındaanlamlı bir ilişki bulunmuştur.Bu anlamlı farklılıklar claudin 3 ve 4 tümör belirleyicilerinin malignmezotelyoma ayırıcı tanısında kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOMPARISON OF CLAUDIN 3 AND 4 IMMUNOREACTIVITY IN MALIGNANTMESOTHELIOMA AND LUNG ADENOCARCINOMAEKIZ, SuleResidency Thesis, Department of PathologySupervisor:Asst.Prof. Edız TUTARJune 2007, 53 pagesClaudins are proteins and 20 subtypes which are specificated to cellsand tissues. Different subtypes are used to define different tumours. There isonly one study about subgroups of claudins in mesothelioma the literature. Inthis study the immunoreactivity of claudin 3 and 4 in malignant mesotheliomacases and compared the results with the lung adenocarcinomas. Thus, weintended to contribute to distinctive defining of malignant mesothelioma.This study; 32 cases which had the diagnosis of malignant mesotheliomawere used. 32 cases were 25 epithelial and 7 of them were biphasic. 14 caseswhich had the diagnosis of adenocarcinoma were used as a second group.Positive immunoreactivity was fixed in 3 of the malignant mesotheliomacases which were all epithelial typed. With claudin 3, a significant differencialwas not observed between subgroups. In 11 of the adenocarcinoma cases,positive reaction was fixed.With claudin 4, immunreaction was not fixed in any of the malignmesothelioma cases. On the other hand positive immunreaction was fixed all ofthe lung adenocarcinomas with claudin 4. A significant relation was found bycomparing these in terms of claudin 4 immunreactivity.This significant differencial was claudin 3 and 4 immunoreactivity urgeon thinking these tumour designators able to be used in distinctive definition ofmalignant mesothelioma.