Açık kalp cerrahisinde kalp akciğer pompası süresince akciğerleri havalandırmanın postoperatif akciğer fonksiyonları üzerine olan etkisi
During heart lung pump the effect of ventilating lungs on postoperatively respiratory functions under open heart surgery
  1. Tez No: 194584
  2. Yazar: ALİ GÖRGÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURSAN TAHTACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Anesthesiology and Reanimation, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Açık akciğer konsepti, Kardiyak cerrahi, Kardiyak anestezi, Kalpakciğer pompa uygulaması, Open lung concept, Cardiac surgery, Cardiac anesthesia, Cardiopulmonary bypass
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETAÇIK KALP CERRAH S NDE KALP AKC ĞER POMPASI SÜRES NCEAKC ĞERLER HAVALANDIRMANIN POSTOPERAT F AKC ĞERFONKS YONLARI ÜZER NE OLAN ETK SDr. Ali GÖRGÜUzmanlık tezi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim DalıTez yöneticisi: Prof. Dr. Nursan TAHTACIHaziran 2007, 40 SayfaAçık kalp cerrahisinde kalp akciğer pompası sırasında ventilasyonun kesilmesi;akciğer kollapsı ve postoperatif komplikasyonların daha fazla ortaya çıkmasına nedenolacaktır. Bunu engellemek için çeşitli ventilasyon protokolleri benimsenmiştir. Biz debu çalışmamızda Açık Akciğer Konsepti (AAK) uygulamasının hemodinami, pulmonerşant, P(A-a)O2, Bronko Alveolar Lavaj (BAL) ve kanda Nitrik Oksit (NO) düzeyleriüzerine etkisini araştırıldı.Açık kalp tekniğiyle elektif koroner bypass veya kalp kapak cerrahisi uygulanacakASA I-III risk grubunda, 18-80 yaşında, ejeksiyon fraksiyonu % 40'ın üzerinde, Euroskoru 7'nin altında olan 30 olgu randomize iki eşit gruba ayrıldı. Standart anesteziuygulaması eşliğinde 15 olguya kalp akciğer pompası sırasında düşük tidal volüm(100 ml), 30 frekans/dakika ve 10 cm H2O PEEP ve pompa çıkışında 45 cmH2Odüzeyinde peak hava yolu basıncı sağlanacak şekilde 1 dakika süreyle AAK uygulandı(Grup 1. AAK Grubu). Diğer grup ise kalp akciğer pompası süresince akciğerleratmosfere açık bırakıldı (Grup 2.Kontrol Grubu).ndüksiyondan sonra, kalp akciğer pompası öncesi, esnası ve sonrasındahemodinamik veriler kaydedildi. Kalp akciğer pompası önce ve sonrasında pulmonerşant ve P(A-a)O2 ölçümleri yapıldı. Kalp akciğer pompası öncesi ve sonrası BAL vekanda NO düzeyleri ölçüldü.Hemodinamik verilerde, tüm dönemlerde iki grupta anlamlı bir fark saptanmaziken, Pulmoner şant ve P(A-a)O2 ölçümleri postoperatif 2. saatte istatiksel olarak AAKgrubu lehine anlamlı derecede düşük bulundu. AAK grubunda pompa sonrası BAL NOdüzeyleri değişmedi.Kalp akiciğer pompa uygulaması süresince AAK uygulamasının, pulmoner şantıve P(A-a)O2'yi azaltarak, açık kalp cerrahisi sonrası atalektazi ve artmış şanta bağlıortaya çıkabilen akciğer hasarını azaltabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDURING HEART LUNG PUMP THE EFFECT OF VENTILATINGLUNGS ON POSTOPERATIVELY RESPIRATORY FUNCTIONS UNDEROPEN HEART SURGERYAli G0RGU MD.Department of Anaesthesiology and Reanimation:expert thesisDirector of Thesis: Prof. Dr. Nursan TAHTACIJune 2007, 40 PageTo stop ventilation in aim to facilitate the surgical procedure during open cardiacsurgery will cause to collapse of the lungs and to occure more complications. Thereare many ventilation strategies to prevent these events. In our study we investigatedthe effects of the open lung concept (OLC) on hemodynamic parameters, pulmonaryshunts, gradient of alveolo-arterial oxygen partial pressure [P(A-a )O2] and levels ofnitric oxide in bronchoalveoler lavage and plasma.Thirty ASA I-III patients, 18-80 years old, have ejection fraction higher than %40and Euro score lower than 7 who were operated under cardiopulmonary pump due toelective coronary artery grafting or heart valve procedure are randomly divided into 2groups. Group I is selected as OLC group (ventilated during cardiopulmonary bypassprocedure) and group 2 as the control group.The patients were operated under standard general anesthesia. The patiens ofOLC group were inflated with a tidal volume of 100 ml, 30 frequency / min ,10cmH2O PEEP and the pump exit valves were arranged to be Paw=45 cm H2O for 1minute. Whereas, the control group patients were not ventilated duringcardiopulmonary bypass period.Hemodynamic data were recorded before, during and after cardiopulmonarypump period. Measurement of pulmonary shunt and P(A-a)O2 were performed atthese periods. In addition, measurement of BAL and plasma NO levels were alsoperformed before and after cardiopulmonary pump.No significant difference was observed between 2 groups with regard tohemodynamic parameters. Pulmonary shunt and P(A-a)O2 mesurements at thepostoperative 2th hour found to be significantly lower in OLC group. NO levelsmeasured in the BAL and plasma specimens of the OLC group were not changedafter cardiopulmonary bypass period.We believe that application of OLC during cardiopulmonary bypass process hasbeneficial effects with decrease atelectasis and pulmonary dysfunction decreasingpulmonary shunt and P(A-a)O2.