Atların ön bacak fleksor tendolarında akut peritenditislerinin termografik, ultrasonografik ve radyografik tanısı
Diagnosis of acute peritendinitis of front limb flexor tendons by thermography, ultrasonography and radiography in horses
  1. Tez No: 194657
  2. Yazar: ÜNAL YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tendo, Termografi, Ultrasonografi, Radyografi, Horse, Tendon, Thermography, Ultrasonography, Radiography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZETBu çalışmada çeşitli ırklara ait beygir ve kısrakların ağır egzersiz öncesi ve sonrasıperitendo'da meydana gelen akut yangının termografik, ultrasonografik veradyografik yöntemlerle karşılaştırmalı erken tanısı ve devam eden iyileşmesürecindeki değerler incelenmiştir.Ön ekstremitelerin, fleksor tendolarından musculus flexor digitorumsuperficialis (MFDS) ve musculus flexor digitorum profundus (MFDP) tendolarınınmuayene ve ölçüm değerleri kayıt edilip 14 gün süreyle takip edilmiştir. Termograficihazıyla ağır egzersiz öncesi, egzersizden 20 dk, 35 dk, 50 dk, 80 dk, 7. gün ve 14.gün sonraki görüntüleri alındı. Vücuttan yayılan infrared (kızılaltı) ışının değerleriölçülerek farklı sürelerdeki ısı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlılık olupolmadığı varyans analizi (ANOVA) ve Duncan Testi ile irdelenmiştir. statistikseldeğerlendirmelerde termografi ölçümlerinde egzersiz öncesi ve egzersiz sonrasındaincelenen her bölgedeki sıcaklık ortalamaları arasında anlamlı farklar gözlenmiştir(p0,05).Radyografik olarak röntgen çekimleriyle tendoların görüntüsü elde edilememiştir.Elde edilen verilerde termografi cihazının üstün özelliklere sahip olduğu, küçüksıcaklık değişimlerini tespit etmede bile çok duyarlı olduğu belirlenmiştir. Diğer tanıyöntemlerine (ultrasonografi, radyografi, nükleer sintigrafi gibi) alternatif olmak yerineberaber kullanıldığında tanıya yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn this study, comparisons of early diagnosis and healing process of acuteinflammation in peritendon by thermographic, ultrasonographic and radiographictechniques in various breeds of stallion and mares were investigated.Values of examination and measurement of front limb of flexor tendons m.flexor digitorum superficialis and m. flexor digitorum profundus were recorded andfollowed for 14 days. Before enduring egzersize, 20, 35, 50 and 80 mins afteregzersize, 7th day and 14th day, images were recorded by an thermography device.The statistically significant differences between measured values of infrared raysfrom the body were evaluated by analysis of variance (ANOVA) and Duncan tests.There were statistically significant differences in thermographic values betweenbefore egzersize and after egzersize (p0,05). X-ray analysisshowed no visible images of tendons.Data obtained here showed that thermography has superior features, and verysensitive to detect minute temperature changes. Not alone but used in combinationwith other diagnostic techniques (ultrasonography, radiography, scintigarphy etc) itwill support the diagnosis.