Siyah alaca sığırlarda dış görünüş özelliklerine ait parametre ve damızlık değer tahmini
Estimation of parameter and breeding value type traits in Holstein cattle
  1. Tez No: 198679
  2. Yazar: SERDAR DURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TUNCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca, dı görünü özellikleri, süt verimi, varyans unsurları, damızlıkde er tahmini, Holstein Friesian, type traits, milk yield, variance components, breeding valueestimation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu ara tırma, Siyah Alaca sı ırlarda dı görünü özelliklerine ait bazı parametrelerin vedamızlık de erin tahmin edilmesi amacıyla yapılmı tır. Ayrıca dı görünü özellikleri ve süt verimiarasındaki genetik ve fenotipik korelasyonlar da tahmin edilmi tir.Ara tırmada 158 bo anın 128 i letmede yeti tirilen 597 kızı dı görünü özellikleribakımından sınıflandırılmı tır. Bunlardan her birinin en az 3 kızı olan 46 bo anın 70 i letmedeyeti tirilen 354 ba kızına ait sınıflandırma kaydı ile 37 bo anın 56 i letmede yeti tirilen 206 kızınaait 304 laktasyon kaydı kullanılmı tır. 16 do rusal özellik 1-9 puanlık bir skalada ve 4 genel özellikise 65-100 puanlık bir skalada puanlanmı tır. Sa rı yüksekli i ölçü bastonu ile ölçülmü tür.Varyans komponentleri, damızlık de erler ve özellikler arası korelasyonlar, Kısıtlanmı En YüksekMaksimum Olabilirlik (REML) prosedürü ile Bireysel Hayvan Modelinde MTDFREML kullanılaraktahmin edilmi tir.Sa rı yüksekli i ortalaması 145.56 cm'dir. Do rusal tanımlama özelliklerine ait ortalamade erler, ön meme ba ı yerle imi için 4.47 ile beden derinli i için 6.42 arasında de i mi tir. 305gün süt verimine ait ortalama de er 6010.3 kg'dır.Ön meme ba lantısı ve ön meme ba ı yerle imi için kalıtım dereceleri 0.00 bulunmu tur.Do rusal özelliklerde en dü ük ve en yüksek kalıtım derecesi, sütçülük özelli inde ve bedenkapasitesinde sırasıyla 0.06 ve 0.62 olarak tahmin edilmi tir.Süt veriminin kalıtım derecesi ve tekrarlanma derecesi 0.20 olarak tahmin edilmi tir. 305gün süt verimi ile dı görünü özellikleri arasındaki genetik korelasyonlar -0.13 (meme tabanı) ile1.00 (meme, ayak bacak yapısı) arasında de i mi tir.Damızlık de erleri tahmin edilen 46 bo adan 24'ünün sperması Almanya'dan ithaledilmi tir. Bu nedenle iki ülke arasında dı görünü özellikleri için, genotip x çevre (bo a x ülke)interaksiyonu ara tırılmı tır. Almanya için RZE (Relative Breeding Value Conformation) Türkiye içinGTI (General Type Index) kullanılmı tır. Bunun nedeni, bu ara tırmada kullanılan alt indekslerinAlmanya'da kullanılan indekslere benzemesi, RZE ve GTI'nın aynı ekilde olu turulması vedamızlık de erin aynı ekilde standardize edilmesidir.ki ülkedeki sıralamanın istatistiki olarak önemli ölçüde de i ip de i medi ini belirlemekiçin, bo aların her iki ülkedeki sıraları (RZE ve GTI için) arasında sıra korelasyonu hesaplanmı veönemlilik testi yapılmı tır. Hesaplanan korelasyon katsayısı 0.008 ± 0.2132 olup istatistiki açıdanönemli de ildir, bu sonuç bo aların iki ülkedeki sıralamalarının farklı oldu unu göstermektedir. Busonuçlar Almanya ile Türkiye arasında genotip x çevre interaksiyonunun varlı ını ortayakoymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to estimate some parameters and breeding values for typetraits in Holstein Friesian cattle. In addition, genetic and phenotypic correlations between milk yieldand type traits were estimated.In this study 597 daughters of 158 sires in 128 herds were classified for type traits, andtype scores of 354 daughters bred within 70 herds sired by 46 sires which have at least threedaughters and 304 lactation records of 206 daughters within 56 herds sired by 37 sires wereconsidered in the data analysis. Sixteen linear type traits on a scale of 1 to 9, and 4 general traitson a scale of 65 to 100 were scored. Stature was measured by a measuring cane. Variancecomponents, breeding values and correlations among the traits were estimated by a restrictedmaximum likelihood (REML) procedure applied to individual animal model using MTDFREML.The mean stature was 145.56 cm. Mean values for linear traits changed from 4.47 for foreteat placement to 6.42 for body depth. Mean value of 2x305 day milk yield was 6010.3 kg.Heritabilities for fore udder attachment and front teat placement were found 0.00.Heritability for linear traits estimated for lowest and highest dairy character and for body capacitywas 0.06 and 0.62, respectively. Dairy character and body capacity were estimated 0.06 and 0.62respectively in the lowest and highest heritability in linear traits.Heritability and repeatability of milk yield were estimated such as 0.20. Genetic correlationsbetween 305 day milk yield and type traits changed from -0.13 (udder depth) to 1.00 (udder, feetand legs).Semen for 24 of 46 sires which had estimated breeding values available were importedfrom the Germany. Therefore, genotype by environment (sire x country) interaction betweenGermany and Turkey were investigated for type traits. Relative Breeding Value Conformation(RZE) and General Type Index (GTI) were used for Germany and Turkey, respectively. Thereasons for using RZE and GTI were similarity between composite indices used in the study andthe indices used in Germany, creation of RZE and GTI and standardization of breeding values tobe similar.To determine whether variation of the ranks in both countries, rank correlation calculationsamong the ranks (RZE and GTI) of sires in both countries and significance tests were performed.Estimated correlation coefficient (0.008 ± 0.2132) was not significant; leading to the conclusion thatranking of sires in both countries were different. These results indicate the existence of genotypeby environment interaction between Germany and Turkey.