Sezaryenle doğum yapan kadınların sezaryene ilişkin bilgi düzeyleri
The levels of knowledge regarding cesarean section women who have had a cesarean section
- Tez No: 194681
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZEN KULAKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Perioperatif Hazırlık, Avantaj, Dezavantaj.i, Cesarean, Perioperative Preparation, Advantage, Disadvantage.ii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETBu çalışma sezaryenle doğum yapan kadınların sezaryene ilişkin bilgidüzeylerini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve Özel An-DevaHastanesi'nde sezaryenle doğum yapan 152 kadın (Akdeniz Üniversitesi Hastanesi:82, Özel An-Deva Hastanesi: 70) oluşturmuştur. Veriler kadınların sezaryeneperioperatif hazırlık ve sezaryenin avantaj ve dezavantajlarını bilme durumlarınıdeğerlendirmek üzere hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerinanalizi, SPSS-12 paket programı kullanılarak, Student's t test, ANOVA ve ki-karetesti ile yapılmıştır.Yapılan bu çalışmada, katılımcıların yaşları 16-45 arasında değişmekte olup,yaş ortalaması 28.5 (±5.15)'tir. Veriler, kadınların sezaryene hazırlıkla ilgili olarakbilgi sahibi oldukları ancak komplikasyonların önlemesine yönelik derin solunumegzersizi gibi uygulamalar hakkında yeterince bilgi ve beceri sahibi olmadıklarınıgöstermektedir. Araştırmada katılımcılar tarafından sezaryenin avantajları daha fazlabilinirken, dezavantajların daha az bilindiği ortaya çıkmıştır. Eğitim, yaş, çalışmadurumu, geçmiş doğum deneyimi ve sezaryen ile doğum yapacağını öğrenme zamanıile sezaryene ilişkin bilgi sahibi olma arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiolduğu saptanmıştır.Sezaryenle doğum yapan kadınların sezaryene ilişkin bilgi düzeylerininbelirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmanın sonuçları doğrultusunda, sezaryeneperioperatif hazırlık ve sezaryenin avantaj ve dezavantajlarını içeren eğitim vedanışmanlık hizmetlerine yönelik uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study has been done descriptively with the aim of determining theknowledge of women who have had cesarean delivery about ceserean, perioperativepreperation and advantages and disadvantages of cesarean.The samples of this research contain 152 women who have had a C/S atMediterranean University Hospital and at Private An-Deva Hospital (82 women whohave had a C/S from Akdeniz University Hospital, 70 women who have had a C/Sfrom Private An-Deva Hospital). Data collected by using of a questionnaire form,which was prepared to evaluate the knowledge of women about cesarean delivery,it?s perioperative preperation and advantages and disadvatages. Student?s t test,ANOVA, and chi-square test were used in evaluation of the data by using SPSS-12package programme.In this study, the mean age of participants was 28.5 (±5.15) years (range: 16-45years). Our data suggest that the women have had considerable level of informationabout perioperative procedures of cesarean but weren?t informed enough about thereasons and applications of some protective skills such as deep breathing exercises.At this study it has been found that while the advantages of cesarean are knownmore, the disadvantages are known less. Difference between the education, age, workcondition, a previous birth experience and the learning time of women who will havea C/S and the knowledge about cesarean was statistically significant.In accordance with the results received some recommendations have been madeabout informing, educating and counseling women about what was cesarean,perioperative preperation and the risks and benefits of cesarean during prepartumperiod.