Koroner by-pass cerrahisinde sık kullanılan beta blokerlerin(nebivolol ve metoprolol) vasküler nitrik oksit düzeyi üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparing the effects of frequently used Βeta blockers (nebivolol,metporolol) on the vascular nitric oxide levels of the coronary by-pass surgery patients
  1. Tez No: 194770
  2. Yazar: EKREM BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAŞİM ÜSTÜNSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Patoloji, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Cardiology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter by-pass cerrahisi, Nitrik oksit, Beta bloker ilaçlar, Nebivolol, Coronary artery by-pass grefting, nitric oxide, beta receptor antagonists, nebivolol
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
IIIÖZETKORONER BY-PASS CERRAHİSİNDE SIK KULLANILAN BETABLOKERLERİN(NEBİVOLOL VE METOPROLOL) VASKÜLER NİTRİK OKSİTDÜZEYİ ÜZERİNE ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASIDr. Ekrem BAYAR, Uzmanlık Tezi, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim DalıTez Yöneticisi: Doç. Dr. Haşim ÜSTÜNSOYMayıs 2007, 61 SayfaKoroner by-pass cerrahisinde greft stenozu ile özellikle arteryel greftlerde görülengreft spazmı halen ciddi sorun olmaya devam etmektedir. Metoprolol ve nebivolol β1adrenerjik reseptör bloker ilaçlardır. Nebivolol' un β1 antagonist etkisine ilave olarakarteryel ve venöz damar endotelinde nitrik oksit modülasyonunda önemli rol oynadığıbilinmektedir. Nitrik Oksit(NO), plateletlerin ve diğer kan hücrelerin agregasyonunu veadezyonunu inhibe edici primer rolü vardır ve esas kan akımını sağlayacak damarduvarının dilatasyonunu sağlar.Koroner by-pass cerrahisi uygulanan 55 hasta çalışmaya alındı. Hastalar, 3 grubaayrılarak, preoperatif kullanılan metoprolol ve nebivolol' un, ilaç kullanmayan kontrolgrubuna göre vasküler greftlerin endotelinde ve vazovazorumunda, NO düzeylerine neşekilde etki ettiğinin araştırılması amaçlandı.Sternumu uygun hastalarda LİMA preparasyonu, birden fazla koroner by-pass greftiplanlanan hastalarda ilave olarak safen ven preparasyonu yapıldı. Bu greftlerden dokuörnekleri alındı ve immünhistokimyasal yöntemle değerlendirildi.Gruplar arasında yaş ve cinsiyet dikkate alındığında istatiksel olarak anlamlı farkbulmadık. Ayrıca hasta grupları; diabetes mellitus(DM), hipertansiyon(HT),hiperlipidemi(HL) gibi risk faktörleri bakımından karşılaştırılmış ve istatiksel olarakanlamlı fark bulunmamıştır.LİMA ve safen damarlarında hem endotelyal hem de vazovazorum düzeyindeNO(nitrik oksit) aktivitesi en fazla nebivolol grubunda gerçekleşti. Metoprolol' un isekontrol grubuna göre doku düzeyinde NO aktivitesini arttımadığı gözlendi.Bu veriler ışığında, açıkça kontraendikasyonun gösterilmediği olgularda nebivolol'un koroner by-pass cerrahisi öncesinde ve sonrasında kullanımı, β1 selektif antagonistetkisine ilave olarak NO aracılı vazodilatör özelliğiyle greft patensinin sağlanmasında,güvenle kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
IVABSTRACTCOMPARING THE EFFECTS OF FREQUENTLY USED ΒETA BLOCKERS(NEBIVOLOL,METPOROLOL) ON THE VASCULAR NITRIC OXIDE LEVELS OFTHE CORONARY BY-PASS SURGERY PATIENTSDr. Ekrem BAYAR, Residency Thesis, Department of Cardiovascular SurgerySupervisor: Associate Prof. Dr. Hasim USTUNSOYMay 2007, 61 pagesGraft stenosis and graft spasm seen in arterial grafts are stil an importantproblem in coronary artery by-pass surgery. Metoprolol and nebivolol are β1adrenergic blockers. Nebivolol plays an important role in the modulation of nitricoxide(NO) secretion in arterial and venous endothelium. NO primarily inhibites theaggregation and adhesion of platelets and other blood cells and contributes to thedilatation of vessels.Fifty five patients undergoing CABG operation had been included to our study.Patients were seperated to 3 groups. The effects of preoperative metoprolol andnebivolol administration on nitric oxide levels in vascular graft endothelium andvascular graft vasovasorum was campared with controls.LIMA preparation was made in patients with suituble sternums. In patients withmore than one coronary artery stenosis, saphenous ven were added. Tissue sampleswere collected from these grafts and evaluated by immunohystochemistrical methods.There were not statisticly significant differences in the age, sex, diabetesmellitus, hypertension and hyperlipidemia parameters of the groups.The highest activity in both endothelium and vasovasorum levels in LIMA andsaphenous graft was measured in the nebivolol group. Metoprolol did not increaseNO activity in tissue level when compared with the controls.These findings suggest that nebivolol administration before and after coronaryby-pass surgery(uless contraindicated) may be useful in the maintenance of graftpatency by its NO mediated vasodilating effects.