Peroksinitrit'in oluşturduğu akciğer ve trakea hasarında etil piruvat'ın etkinliği
The influence of ethyl pyruvate on lung and tracheal injury induced by peroxynitrite
- Tez No: 194793
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ KÖKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Etil piruvat, peroksinitrit, trakea, akut akciğer hasarı, Ethyl pyruvate, peroxynitrite, trachea, acute lung injury
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETNitrik oksit ile süperoksit radikallerinin reaksiyonu sonucu oluşanperoksinitrit, hidroksil radikali ve nitrojen diokside dekompoze olur. Peroksinitritve bu dekompozisyon ürünleri, lipid peroksidasyonunu başlatarak oksidatif dokuhasarına neden olan reaktif moleküllerdir. Ratlarda yaptığımız bu çalışmamızda,antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri bilinen Etil Piruvat (EP)'ın, peroksinitritaracılığı ile oluşturulan trakea ve akut akciğer hasarında oluşan lipidperoksidasyonu ve inflamasyon üzerine olan etkisini araştırdık.Bu çalışmada 18 adet Wistar cinsi erkek rat randomize olarak 3 grubaayrıldı. Tüm hayvanlara anestezi amacıyla thiopental sodyum (25 mg/kg-1intraperitoneal) uygulandı. Kontrol grubuna (n=6) intratrakeal serum fizyolojikdiğer gruplara intratrakeal peroksinitrit (10 mM 0,5 ml içinde) uygulandı. Tedavigrubuna (n=6) peroksinitrite ek olarak Etil Piruvat (40 mg/kg intraperitoneal)uygulandı. Peroksinitrit grubuna (n=6) ise sadece peroksinitrit uygulandı. Serumve dokuda lipid peroksidasyonunu takip etmek için Malondialdehit (MDA)düzeyleri, inflamasyondaki polimorfonükleer lökosit (PMNL) invazyonunun birgöstergesi olarak Myeloperoksidaz (MPO) aktivitesi ile yine dokudaperoksinitritin stabil son ürünü ve protein hasarı belirteci olan 3-Nitrotirozin (3-NT/total tirozin) ölçümleri yapıldı. Ayrıca, doku düzeyindeki hasarı araştırmakamacıyla ışık mikroskopisi kullanılarak semikantitatif histopatolojik skorlamayapıldı.EP'ın, peroksinitritle oluşturulan akciğer ve trakeadaki oksidatif hasarıazalttığı; MDA, MPO ve 3-NT/total tirozin konsantrasyonundaki yükselmelerinistatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldıklarının gösterilmesiyle (sırasıyla pdeğerleri: p=0,001, p=0.001 ve p=0,001), ayrıca ışık mikroskopisindesemikantitatif histopatolojik skorlama yapılarak hasarın anlamlı olarakdüzeltildiğinin (p=0.001) belirlenmesi ile gösterildi.Bu sonuçlar uyguladığımız rat modelinde EP'ın, peroksinitritleoluşturulan trakea ve akut akciğer hasarında iyileşme sağladığınıdesteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Influence of Ethyl Pyruvate on Lung and Tracheal InjuryInduced by PeroxynitritePeroxynitrite which is formed by the reaction of the nitric oxide withsuperoxide radicals, decomposes in hydroxyl radical and nitrogen dioxide.Peroxynitrite and these decomposition products, are reactive molecules causingoxidative tissue damage by making lipid peroxidation. In this study which isconducted on rats, we have searched the influence of Ethyl Pyruvate (EP)which is known with its anti-oxidant and anti-inflammatory properties, on thelipid peroxidation and inflammation on trachea and acute lung injury induced byperoxynitrite.In this study 18 Wistar male rats are divided randomly into 3 groups.Thiopental Sodium (25 mg/kg-1 intraperitoneal) is applied on all animals foranaesthetizing. Intratracheal saline (n=6) was applied to the control group andintratracheal peroxynitrite (10 mM in 0,5 ml ) was applied to the other groups.Additionally only the treatment group applied Ethyl Pyruvate (40 mg/kgintraperitoneally). The levels of the Malondialdehyde (MDA) for observing thelipid peroxidation in serum and tissue, Myeloperoxidase (MPO) activity ontissue as an indicator of invasion of the polymorphonuclear leucocyte (PMNL) inthe inflammation, and 3-Nitrotyrosine (3-NT/total tyrosine) as the last stabilizedproduct of peroxynitrite and the indicator of the protein damage were measured.Moreover, for searching the damage at the level of the tissue by using lightmicroscopy, semiquantitative histopathologic scoring was done.That EP reduces the oxidative damage in lungs and trachea induced byperoxynitrite was proven; by showing that the increase in MDA, MPO and 3-NT/total tyrosin concentration statistically at a meaningful level decreases(respective p values: p=0,001, p=0.001 and p=0,001), and also by the findingthat damage was improved in a considerable way (p=0.001) by light microscopysemiquantitative histopathologic scoring.These findings support that EP improves the trachea and acute lunginjury induced by peroxynitrite according to the rat model that we applied.