Diyabetli yaşlıların bakım gereksinimleri ve karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi
Determining health care needs and difficulties faced by older people with diabetics
  1. Tez No: 194838
  2. Yazar: SAADET CAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERAY GÖKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, yaşlı bakı gereksinimi, güçlük, lık, mhemşirelik bakı .mı, Diabetes mellitus, elderly, care needs, difficulties, nursing care
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETDİYABETLİ YAŞLILARIN BAKIM GEREKSİ MLERİNİ VEKARŞILAŞTIKLARI GÜÇLÜKLERİ BELİN RLENMESİBu çalı diyabetli yaşları bakı gereksinimleri ve karş tışma lı n m ı klarılaş güçlüklerinbelirlenmesi amacı planlanmı r.yla ştıBu çalı ş kesitsel tipte bir araşrmadı ?Bolu Valiliğ Yaşma, tı r. i lıSağ ğlııHizmetlerini Geliş tirme Projesi? kapsamı evrenini Bolu İ merkezinde ikametnda leden 65 yaş üstü 5712, örneklemini ise sistematik basit rastgele yöntemle seçilenve608 kiş oluşi turmuşve araşrma ile 122 (%20) diyabetli saptanmı r. Belirlenentı ştıdiyabetlilere ev ziyareti yapı larak soru formu uygulanmı r. Soru formunda a.ştısosyodemografik özellikler; b. uygulanan tedavi biçimi (oral antidiyabetik tedavisi,insulin tedavisi, beslenme tedavisi, egzersiz), c. kan ş ekeri kontrolü gibi üç bölüm vebunlara iliş karş ı güçlükler ve yardı gereksinim durumları yerkin ı lanlaş maalmaktadı r.Diyabetli yaşları çoğlı n unluğ unu kadı (%66.4) ve 65-74 yaşgrubundan(%68.9), ortalama 72 yaşı evli (%58.2), okuryazar/ilkokul düzeyinde (%54.1) venda,sosyal güvencesi olan (%97.5) kiş oluşiler turmaktadı Diyabetlilerin %87.7'si tip 2r.diyabetli olup, %53.8'i oral ilaç ve %86.7'sinin insülin kullanı nda güçlükmıyaş ğ %56.6'sın besinini hazıadı ,ı nı rlamada baş birisine bağmlıolduğ %ka ı u,78.8'inin beslenme tedavisinde güçlük yaş ğ %15.6'sı n yemek malzemeleriniadıı , nıalmak için alı ş e gidemediğ ve yiyecekleri yeterince çiğveriş i neyemediğ i,%67.2'sinin egzersiz yapmadıı%98.4'ünün kan şğ , ekeri kontrolünü yaptı rmadı ,ğı%56.6'sın kan şnı ekerinin yükseldiğ ve %41.8'inin kan şi ekerinin düş düşüp mediğ inibilmediğve bu konularda çoği unlukla yardı gereksinim duyduklarıma belirlenmiş tir.Diyabetli yaşları çoğlı n unluğ oral antidiyabetik kullanı , insülin kullanı ,u mı mıbeslenme, egzersiz yapma ve kan ş ekeri kontrolünde güçlük yaş amakta ve bukonularda yardı gereksinim duymaktadıma rlar. Buna göre diyabetin bakı vemtedavisinde yaşları yaş klarılı n adı güçlükler ve bakı gereksinimlerinin gençlere göremdaha fazla olması nedeniyle ev ortamı yaş ve yaşya yardı olacak kişnda lı lı mcı ilerineğitimi ile sorunlarıçözümüne katkı bulunabileceğdüşn da i ünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABTRACTDETERMINING HEALTH CARE NEEDS AND DIFFICULTIES FACED BYOLDER PEOPLE WITH DIABETICSThis study was designed to determine health care needs and difficulties faced byolder people suffering from diabetics.This study is a cross-sectional research. The universe of this study under the?Project for Developing Health Care Services for Older People by BoluGovernorship? was 5712 people over and at the age of 65 living in Bolu city center.608 people were randomly chosen as sampling with a simple systematic method andit was found that 122 (20%) had diabetics. The ones with diabetics were visited athome and asked to fill a questionnaire. The questionnaire consisted of three sectionssuch as a. sociodemographic features, b. applied treatment type (oral antidiabetics,insulin treatment, nutrition treatment, and exercise), c. blood sugar control, and italso contained related difficulties and health care needs of these people.Many of the older people with diabetics are female (66.4%) averagely at theage of 72 at the age group 65-74 (68.9%), married (58.2%), literate/at primary schoollevel (54.1%) and have social insurance (97.5%). It was found that 87.7% of the oneswith diabetics suffer from type 2; 53.8% had difficulties in using oral medication and86.7% in using insulin; 56.6% are bound to someone else in preparing food; 78.8%had difficulties in nutrition treatment; 15.6% weren?t able to go shopping for foodand chew food; 67.2% didn?t make physical exercise, 98.4% didn?t get blood sugarcontrol; 56.6% suffered from an increase in blood sugar; 41.8% had no idea if theirblood sugar increased or decreased and they generally needed help in these issues.Many of the older people with diabetics have difficulties in oral antidiabetics use,insulin application, nutrition, physical exercise and blood sugar control and they needhelp. Therefore, due to the fact that older people need more health care and facemore difficulties in terms of diabetic health care and treatment when compared toyounger ones, it is believed that educating people to help older people at home maycontribute to solve problems.