9-11 yaş erkek çocuklarda ip atlama ve interval koşu egzersizlerinin performans ile etkileşimi
Interaction of performance with rope jumping and interval running training in boys 9-11 years old
  1. Tez No: 194837
  2. Yazar: ENGİN AĞAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEKİR YÜKTAŞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: nterval antrenman, ip atlama, anaerobic kapasite, Max VO2, çabukluk, vücut yağ yüzdesi, interval training, rope jumping, anaerobic capacity, Max VO2, agility, body fat percentage
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET9-11 YAŞ ERKEK ÇOCUKLARDA P ATLAMA VE NTERVAL KOŞUEGZERS ZLER N N PERFORMANS LE ETK LEŞ MAĞAR, EnginYüksek Lisans, Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bekir YÜKTAŞIRKasım 2006, 100 SayfaBu çalışmanın amacı 9-11 yaş grubu erkek çocuklarda 30 saniye süreyle ipatlama ve interval koşu çalışmalarının uygulanmasının performans üzerine etkilerinikarşılaştırmaktır.Bu çalışma gönüllü olarak denek olan ve Bolu Yıldırım Bayezıt lköğretimOkulu'nda öğrenim gören 9-11 yaş grubu 29 erkek öğrenci üzerinde uygulanmıştır.Deneklerin fiziksel parametrelerinin ortalaması aşağıdaki gibi ölçülmüştür: yaş 9,66 ±0, 86, boy134,41 ± 6,15 cm, vücut ağırlığı 29,13 ± 4,46 kg.Çalışmanın deney grupları ip atlama (n=10) ve interval koşu (n=10) grubudur.9 erkek çocuk ise kontrol grubuna atanmıştır.Çalışmanın deney grupları 6 haftalık ip atlama ve interval koşu antrenmanprogramını uygulamıştır (haftada 3 gün, şiddet: max kalp atım hızının %90-95'i).6 haftalık antrenman periyodu öncesi ve sonrasında tüm denekler teste tabitutulmuştur. Deneklerin çabukluk performansını belirlemek için llinois ÇabuklukKoşusu Testi, Max VO2 performansını belirlemek için Mekik Koşu Testi, anaerobikgücü belirlemek için Sergeant Sıçrama Testi ve vücut yağ yüzdesini belirlemek içinSkinfold Kaliper kullanılmıştır.statistiksel analizlerde parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Araştırmasonuçları ip atlama antrenmanının çabukluğu geliştirdiğini, vücut yağ yüzdesinidüşürdüğünü ve ayrıca Max VO2 ve anaerobik güç kapasitesini artırdığınıgöstermiştir. nterval koşu antrenmanı ise Max VO2 de anlamlı bir farklılığa nedenolmazken (p>.05) çabukluk, vücut yağ yüzdesi ve anaerobik güç kapasitesindeanlamlı farklılığa neden olmuştur (p.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINTERACTION OF PERFORMANCE W TH ROPE JUMP NG AND INTERVALRUNN NG TRAINING IN BOYS 9-11 YEARS OLDAĞAR, EnginMS, Education of TrainingAdviser: Asist. Prof. Bekir YÜKTAŞIRNovember 2006,100 PagesThe aim of this study was to compare effects of performance to apply 30second rope jumping and interval running training in boys 9-11 years old.The study was done on the volunteered 29 subjects who were between 9-11age range and they were students at Bolu Yıldırım Beyazıt Primary School. Themeans of the physical parameters of all subjects were measured as below: age 9,66 ±0, 86, height 134,41 ± 6,15 cm, body weight 29,13 ± 4,46 kg.Experiemental groups of this study were rope jumping groups (n=10) andinterval running training (n=10). There were 10 boys in rope jumping group and 10boys in interval training group. Another group of 9 boys served as a control group.Experimental groups of this study applied in a 6-week rope jumping andinterval running training program (3 day x 1 week, intensity: 90-95%HR Max).Before and after the 6-week training period, all the children were tested. In allsubjects, Illinois Agility Run Test was used to determinate agility performance;Shuttle Run Test was used to determinate Max VO2 performance; Sergeant Jump Testwas used to determinate anaerobic power and skinfold thickness measurements weretaken to assess body fat percent using Skinfold Caliper.Non - parametric tests were used in statistical analysises. The results of thestudy showed that rope jumping training has decraised agility, and body fatpercentage. It has also raised Max VO2 and anaerobic power capacity. ntervalrunning training group has no significant difference in Max VO2 (p>.05) but hassignificant difference in agility, percent of body fat and anaerobic capacityperformance (p.05).