Revizyon kalça artroplastisinde liyofilize allogreft kullanılarak yapılan femoral darbeleme ile greftleme (impaction grafting) klinik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical results of revision hip arthroplasty with femoral impaction grafting using lyophilized allograft
  1. Tez No: 194880
  2. Yazar: ALTUĞ TANRIÖVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAZHAR TOKGÖZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: darbeleme ile greftleme, kalça artroplastisi, revizyon, liyofilize allogreft, impaction grafting, hip arthroplasty, revision, lyophilized allograft
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETTanrıöver A. Revizyon kalça artroplastisinde liyofilize allogreft kullanılarak yapılanfemoral darbeleme ile greftleme (impaction grafting) klinik sonuçlarının değerlendirilmesi.Hacettepe Üniversitesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara,2007. Revizyon kalça artroplastisinde alternatif bir çözüm olarak geliştirilen darbeyle greftleme(DG) tekniği ile kemik alt yapısının yeniden oluşturulması ve stabil protez-kemik ara yüzü eldeedilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, liyofilize kemik allogrefti ve parlak yüzeyli, çift yönlüincelen femoral stem ile yapılan DG'nin etkinliğinin ve güvenilirliğinin uzun dönemdedeğerlendirilmesi amaçlandı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve TravmatolojiAnabilim Dalı'nda Nisan 1996-Ocak 1999 tarihleri arasında liyofilize kemik grefti kullanılarakyapılmış femoral DG revizyonları değerlendirildi. Aynı cerrah tarafından opere edilen 32 hastayaait toplam 33 kalça çalışmaya alındı. Operasyonların tamamında femoral revizyon yapılırken DGiçin geliştirilmiş özel enstrumantasyon sistemi ve parlak yüzeyli çift yönlü incelen, yakalıksızimplant üçüncü nesil çimentolama tekniği ile yerleştirilmişti. Tüm hastalarda liyofilize (kuru-dondurulmuş) allogreft kullanılmıştı. Hastaların 6 ila 10 yıl arası izlemleri mevcuttu. Son vizit,ölüm ya da revizyon sonlanım noktası olarak alındığında DG yapılan hastaların protezsağkalımları 25 ile 129 ay arasında değişmekteydi (ortalama sağkalım 116 ay). Perioperatifkomplikasyonlar 8 hastada (%24.2) saptandı. Enfeksiyon nedeniyle gevşeme olan hastalardışındaki tüm hastalarda greft inkorporasyonu ve kaynamanın tam olarak gerçekleştiği görüldü.Bu bulgular ışığında, literatürdeki yüksek femur kırığı (%4-20) oranlarıyla karşılaştırıldığındayöntemin kliniğimizde etkin ve güvenilir bir şekilde kullanıldığı söylenebilir. Merkezimizdeyapılan uygulamanın literatürde klinik sonuçları bildirilen serilerden en önemli farkı taze donmuşallogreft yerine liyofilize (kuru dondurulmuş) allogreft kullanılmasıydı. Özellikle genç ve ciddiosteolizi olan, tamamı poroz kaplı uzun stemle femoral defektin rekonstrükte edilemeyeceğihastalarda DG yöntemi iyi bir alternatiftir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTanrıöver A. Evaluation of clinical results of revision hip arthroplasty with femoralimpaction grafting using lyophilized allograft. Hacettepe University, Department ofOrthopedics and Traumatology, Thesis, Ankara, 2007. Impaction grafting (IG) technique hasbeen developed as an alternative solution in revision hip arthroplasty. With this technique,restoration of bone stock, and acquiring a stable implant-bone interface are intended. In thisstudy, long term effectiveness and reliability of IG using lyophilized allograft and polished,double tapered femoral stem is evaluated. Femoral IG operations performed in HacettepeUniversity Department of Orthopaedics and Traumatology between April 1996 and January 1999were analyzed. Thirty-three hips of 32 patients operated by the same surgeon were involved inthe study. In all operations, instrumentation system developed specifically for IG and doubletapered, polished implant were used with 3rd generation cementing technique. Lyophilized(freeze-dried) allograft was used for all patients. Follow up time ranged between 6 to 10 years.When the end-point was the last visit, death or revision, the survival of prosthesis ranged between25-129 months. Perioperative complications were present in 28 patients. When loosening ofinfected prostheses is excluded, it was seen that graft incorporation and occurred in all patients.When compared with the studies in the literature that report 4-20% of femur fracture, it is evidentthat IG has been performed efficiently and safely in our institution. The main difference betweenthis study and the others in the literature is the use of lyophilized allograft (freeze-dried) insteadof fresh frozen allograft. IG is a good alternative approach in young patients who has severeosteolysis and whose femoral defect cannot be reconstructed with porous coated, long stem.