Spor federasyonlarının özerkleşmesine ilişkin tutumların değerlendirilmesi
The evaluation of the attitudes related to the autonomy of sports federations
- Tez No: 194888
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Federasyonu, Spor Federasyonlarının Özerkliği, ÖzerklikKriterleri, Sporda Özerklik, Spor Yönetimi, Sports Federation, The Autonomy of Sports Federation, AutonomyCriteria, Autonomy in Sports, Sports Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
IVSPOR FEDERASYONLARININ ÖZERKLEŞMES NE L ŞK NTUTUMLARIN DEĞERLEND R LMESÖZETBu çalışmada, spor federasyonlarının özerkliğine yönelik yasal düzenlemeler veuygulamalar doğrultusunda federasyonların özerkleşmesine ilişkin tutum ve beklentilerdeğerlendirilmiştir.Çalışmaya Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Spor Federasyonlarından tesadüfûyöntemle seçilen toplam 150 spor yöneticisi katılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerbilgisayar ortamında frekans dağılımları ve anlamlılık düzeyleri açısından analizedilmiştir.Araştırma elde edilen sonuçlara göre, Özerk Federasyonların yeterliliğine ilişkin, ÖzerkOlmayan Federasyonların yeterliliğine ilişkin, Federasyonların Genel yeterliliğineilişkin ve Spor Federasyonlarının Özerkliğine ilişkin tutumlarda cinsiyet açısındananlamlı bir fark görülürken, çalışılan kurum açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır.Ayrıca, Spor Federasyonlarına kamu kaynaklarından yapılan yardımların yeterliliğikonusunda, spor kulüplerinin teşvik edilmesi ve desteklenmesi açısından sporfederasyonlarının yeterliliği konusunda ve spor federasyonlarının öz kaynak yaratmayeterlilikleri konusunda özerk ve özerk olmayan spor federasyonları açısından anlamlıbir fak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VTHE EVALUATION OF THE ATTITUDES RELATED TO THE AUTONOMYOF SPORTS FEDERATIONSABSTRACTIn this study, it is examined the attitudes related to the autonomy of the sportsfederations in the direction of legal regulations and applications for the autonomy ofsports federations.Randomly chosen 150 sports manager from Sports Federations and GSGMparticipated in this study. The gained data in the research are analyzed in terms offrequency distribution and meaningfulness levels with the help of computer.According to the results in the research about the adequacy of Autonomous SportsFederations, the Non-Autonomous Federations, the Autonomy of federations and aboutthe general adequacy of Federations, there is meaningful difference in terms of sex, butthere is no meaningful difference in terms of institution of the participants. In additionto that in the answers to the questions including the adequacy of aids from the publicsources to Sports Federations, the adequacy of Sports Federations to encourage andsupport sports clubs and the adequacy of Sports Federations to create self source, ameaningful difference is found between Autonomous Sports Federations and the Non-Autonomous Federations.