Düzenli egzersizin işitme engelli ve normal bireylerde denge parametreleri üzerine etkisi
The effect of regular exercise on the people with hearing loss and healty people according to balance parameters
  1. Tez No: 194891
  2. Yazar: ABDULKADİR KURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALPASLAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Denge parametreleri, düzenli egzersiz, işitme kaybı, normalbireyler, postural salınım, Balance-parameters, regular exercise, hearing-loss, healthy people, postural sway
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
IVDÜZENL EGZERS Z N Ş TME ENGELL VE NORMAL B REYLERDEDENGE PARAMETRELER ÜZER NE ETK SÖZETÇalışmamızın amacı düzenli egzersizin işitme engelli ve normal bireylerde dengeparametreleri açısından bir farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Bu hipotezi testedebilmek için; postural salınımları ve denge parametreleri, kuvvet platformu yöntemiile belirlendi. Çalışma aktif spor yapan (n=15), sedanter yaşayan (n=15), işitme engelliaktif spor yapan (n=15) ve işitme engelli sedanter yaşayan (n=15) toplam 60 gönüllü ileyapıldı. Gönüllüler 16 ve 19 (ortalama ± 17,5) yaşlar arasında, erkek, lise öğrencisiherhangi bir sağlık problemi olmayan, sigara veya başka bir bağımlılık yapan maddekullanmayan bireylerden seçildi.Postural salınım, kuvvet platformu yöntemi kullanılarak, gözler açık-kapalı olarak ikiayrı koşulda, 60 saniyelik bir sürede kaydedildi. Bu ölçülen parametreler spor yapan,sedanter yaşayan, işitme engelli spor yapan ve işitme engelli sedanter yaşayangönüllüler arasında karşılaştırılıp Mann whitney U testi kullanılarak istatistiksel olarakdeğerlendirildi.Çalışmadan elde edilen bulgular, dengenin sağlıklı spor yapan grup ile sağlıklı sedanteryaşayan gönüllüler arasında istatistiksel olarak farklı olduğunu göstermiştir. Aynışekilde işitme engelli spor yapan gönüllüler ile işitme engelli sedanter yaşayangönüllüler arasında da istatistiksel açıdan fark olduğunu göstermiştir. Bu bulgularınışığında, düzenli yapılan egzersizin dengeyi olumlu yönde etkileyebileceği sonucunaulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
VTHE EFFECT OF REGULAR EXERCISE ON THE PEOPLE HEARING LOSSAND HEALTY PEOPLE ACCORDING TO BALANCE PARAMETERSABSTRACTThe aim of the study is to investigate whether there is any difference in balanceparameters between patients with hearing loss and healty subject.to test this hypothesis,their postural sway and balance parameters were determined by the method of ForcePlatform. The study in conducted on 60 volunteers, 15 of whom make sports actively,15 of who live sedentariliy, another 15 have hearin loss and make sports actively. Thelast 15 also have hearing loss and live sedantarily. Volunteers are selected from amonghealthy people who aren?t addicted to drungs or cigarette, between 16-19 years of age(average ± 17,5), men, hig scholl students and with no problems.Postural sway, is recorded bu using force platform method under two differentconditions eyes open and closed in 60 seconds. 15 of whom make sports actively, 15 ofwhom live sedentariliy, another 15 have hearin loss and make sports actively. The last15 also have hearing loss and live sedantarily are compared in terms of these parametersand student-t test in employed for making the statistical evaluation.The outputs out of the study, have displayed that statistically, balance affects the groupdoing sports actively and healthy people who live sedentariliy in different ways. In asimilar way, the group of people with hearing loss and doing sport actively ; and peoplewho live sedentariliy and have hearing loss, have many statistical differences. Out ofthese outputs, we can conclude that regular exercise affects balance pozitively.