Meme kanserli hastalarda CYP19 geni kodon 39 trp/arg polimorfizminin ve genotip dağılımının araştırılması
Investigation of Polimorphism of Codon 39 Trp/Arg, Gene CYP19 and Genotype Distribution among Patients with Breast Cancer
- Tez No: 195364
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜLKİYE KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Meme kanseri, meme hücrelerinin anormal çoğalma gösterdikleri genetik bir hastalıktır. Meme kanseri için risk faktörlerinin çoğu östrojen seviyesindeki artışa ya da östrojene uzun süre maruz kalma ile ilişkilidir. Östrojen biyosentezinde ve östrojenin metabolitlerine ve ürünlerine dönüşümünde rol alan polimorfik genler, sporadik meme kanseri gelişiminde önemli rol oynamaktadırlar. 15q21.2'de lokalize olmuş CYP19 geni, östrojen biyosentezinde önemli rolü olan, androjenlerin östrojenlere dönüşümünü katalizleyen, aromataz enzimini kodlar. Bu gendeki herhangi bir genetik değişiklik, aromataz aktivitesinde ve östrojen seviyesinde değişikliğe yol açabilir. CYP19 geninde meme kanseriyle ilişkili olduğu düşünülen pek çok polimorfizm araştırılmaktadır. Bu çalışma meme kanseri riski ile CYP19 geni Kodon 39 Trp/Arg polimorfizmi arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere planlanmıştır. Çalışmamızda meme kanseri tanısı konularak ameliyat edilmiş olan hastalar deney grubunu, kanser tanısı almamış olanlar kontrol grubunu oluşturmuştur. Bu kişilerin kanlarından DNA izole edildikten sonra bir çifti C (Arg) alleli için diğer çifti T (Trp) alleli için olmak üzere 2 çift primer ile PCR gerçekleştirilmiş ve genotipleme yapılmıştır. Japon kadınlarda yapılan çalışmada varyant Arg allelinin homozigot ve heterozigot taşıyıcılarının özellikle premenapozal kadınlar arasında önemli oranda artmış meme kanseri riski sergiledikleri bildirilmiştir. Ancak çalışmamızda hem kontrol grubunda hem de hasta grubunda ve özellikle aile öyküsü olan hastalarda da TT genotipi gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is a genetic disease where breast cells proliferate abnormally. Most of the risk factors for breast cancer relate to the increased level or prolonged exposure to estrogen. The polymorphic genes, involved in estrogen biosynthesis and conversion of the estrogen metabolites and products, play an important role in the development of sporadic breast cancer. CYP19 gene, localized at chromosome 15q21.2, encodes aromatase, an important enzyme for estrogen biosynthesis, catalyses the conversion of androgens to estrogens. Any genetic variation at this gene, may alter the aromatase activity and estrogen level. Many gene polymorphisms of CYP19 gene are under inspection, as it is thought to be related to breast cancer potentially. This study was planned to investigate the relationship between breast cancer risk and CYP19 gene codon 39 Trp/Arg polimorphism. Here experimental groups were choosen among the patients who had been surgically operated and histologically confirmed and the controls were not prognosed as breast cancer. After DNA isolation, genotyping was conducted by PCR using two pairs of primers; one pair for T allele (Trp), and one pair for C allele (Arg). It was reported that in Japanese women homozygous and heterozygous carriers of the variant Arg allele showed a significantly increased risk for breast cancer among premenopausal stages. In our study only TT genotype was found in both control and experimental groups.
Benzer Tezler
- Endometriozisli hastalarda CYP19 gen polimorfizmi
CYP19 gene polimorphism in patients with endometriosis
GÜRKAN BOZDAĞ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2005
Kadın Hastalıkları ve DoğumHacettepe ÜniversitesiKadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
PROF.DR. TİMUR GÜRGAN
- Akciğer kanserinde metabolik (CYP1B1) polimorfizmin ilaç rezistansındaki rolü
The role of metabolic (CYP1B1) polymorphism in drug resistance in lung cancer
ASENA GÜLER
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Eczacılık ve FarmakolojiAnkara ÜniversitesiFarmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MÜMTAZ İŞCAN
- Meme kanserli hastalarda (İnvaziv duktal karsinom tanılı) aksiller lenf nodu tutulumu ile C-ERB B2 onkogeni arasında ilişki var mı?
Başlık çevirisi yok
BÜLENT KARABULUT
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1999
Kadın Hastalıkları ve DoğumEge Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SELAHATTİN SARAL
- Meme kanserli hastalarda tükrük salgısı ve serumda adenozin deaminaz (ADA) ve süperoksit dismutaz (SOD) düzeylerinin önemi
Activities of salivary and serum adenosin deaminase (ADA) and superoxide dismutase (SOD) in breast cancer
TARKAN KARAKAN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2000
OnkolojiGazi Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NAZAN GÜNEL
- Meme kanserli hastalarda meme ve kanser dokularında Wnt 1 gen tayini
Başlık çevirisi yok
SEBAHATTİN SOLAK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1999
Genel CerrahiAtatürk ÜniversitesiGenel Cerrahi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. AHMET ABDULHALİK BALIK