Duman inhalasyon hasarında selektif olan ve olmayan nitrik oksit sentaz inhibitörlerinin akciğer parankimi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi: deneysel çalışma
The effects of selective and non-selective nitric oxide inhibitors on lung paranchyme in smoke inhalation injury: experimental study
  1. Tez No: 195573
  2. Yazar: İDRİS ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: nhalasyon hasarı, Nitrik oksit, L-NAME, Aminoguanidin, inhalation injury, L-NAME, Aminoguanidin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalısmanın amacı, duman inhalasyon modelinde akciger parankiminde ortaya çıkan hasarın biyokimyasal ve histolojik olarak degerlendirilmesi, selektif olmayan Nitrik Oksit Sentaz (NOS) inhibitörü L-nitro-L-Arginin metilester (L-NAME) ve selektif indüklenebilir Nitrik Oksit Sentaz (iNOS) inhibitörü Aminoguanidinin (AG) akciger parankiminde ortaya hasara etkilerinin gösterilmesidir. Çalısmada 28 rat, 4 esit gruba ayrıldı. 1.grup (n=7) duman ve tedavi uygulanmayan sham grubu (S), 2. grup (n=7) duman uygulanan kontrol grubu (K), 3. grup (n=7) toplam 50 mg/kg L-NAME uygulanan duman + L-NAME (D+L) grubu, 4. grup (n=7) toplam 40 mg/kg AG verilen duman + AG (D+AG) grubu olarak tasarlandı. Deney gruplarından 3. gruba intraperitoneal 15 mg/kg L-NAME, 4. gruba intraperitoneal 20 mg /kg AG uygulandıktan 20 dakika sonra kontrol ve deney gruplarına duman inhalasyon modeline uygun sekilde duman ve oksijen uygulandı. Ratlar normal oda havası ve oda ısısında takibe bırakıldı. 3.grup ratlara 3 saat sonra intraperitoneal 25 mg/kg LNAME dozu ve 4.grup ratlara 12 saat sonra 20 mg/kg intraperitoneal AG dozu tekrarlandı. Tüm gruplardaki ratlar 24 saat sonra sakrifiye edildi. Ratların akcigerlerinden biyokimyasal analiz için örnekler alınarak doku myeloperoksidaz (MPO) düzeyleri ölçüldü. Histolojik olarak akciger dokusunda; bronsit, telenjektazi, intraalveolar septal konjesyon, intraalveolar hemoraji, intraalveolar sıvı birikimi, lökosit infiltrasyonu ve makrofaj artısı degerlendirildi. statistiksel verilere göre hem biyokimyasal hem de histolojik olarak; kontrol grubunda sham grubuna göre anlamlı fark bulundu. L-NAME ve AG uygulanan deney gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı fark bulunurken deney grupları arasında ve deney grupları ile sham grubu arasında anlamlı fark bulunamadı. Bu sonuçlar, duman inhalasyonuna maruz kalma sonucu akciger parankiminde ciddi hasar olustugunu, NO sentezinin azaltılmasıyla hasarın daha az olustugunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the injury on lung paranchyme in smoke inhalation model by using biochemical and hystological analysis and to show the effects of non-selective NOS inhibitor L-NAME and the selective NOS inhibitor AG inhalation injury. 28 rats were divided into 4 equal groups. Group 1 (n=7) is sham group (S) without smoke inhalation and medical treatment, group 2 (n=7) is control group (C) with only smoke inhalation and no medikal treatment, group 3 (n=7) is smoke inhalation + L-NAME (S+L) group which was given intraperitoneal 50 mg/kg LNAME, Group 4 (n=7) is smoke inhalation + AG (S+AG) group which was given intraperitoneal 40 mg/kg AG . Twenty minutes after aplication of intraperitoneally 15mg/kg L-NAME to group 3 and 20 mg/kg AG to group 4. All rats on control and experimental groups underwent smoke inhalation and oxygen treatment due to the smoke inhalation model. Then rats left in normal room condition and temperature. The dose of 25 mg/kg L-NAME for group 3 repeated after 3 hours and dose of 20 mg/kg AG for group 4 repeated after 12 hours. All rats sacrified after 24 hours. Samples from rats lungs were obtained for biochemical and histological analyses. Tissue MPO activity was measured and histologically the lungs are examined for bronchitis, telangiectasia, intraalveolar septal congestion, intraalveolar hemorrhage, intraalveolar fluid accumulation, leukocyte and macrophage infiltration. Statistical findings between control and sham groups are significantly different in both biochemically and histologically. Comparing experimental groups (L-NAME and AG groups) with the control group statistically there was a significant difference between the groups; on the other hand between the two experimental groups there was no difference. These results suggest that the lung paranchime is severely damaged after smoke inhalation but this can be reduced by inhibition of NO synthase.