1993-1998 yıllarında İzmir'de tanı almış 15 yaş üzeri erkeklerde mesane kanseri olgularının meslek ve iş tanımlaması
Occupation identification of diagnosed over 15 age men bladder cancer between 1993-1998 in İzmir
  1. Tez No: 195572
  2. Yazar: GÜL GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bladder cancer, occupation, case-control study
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dünyada mesane kanseri hastalık ve ölüme yol açan, insidansı gittikçe artan buna karşılık önlenebilir bir hastalıktır. İzmir'de erkeklerde görülen en sık ikinci kanser türü mesane kanseridir. Araştırmalar mezotelyoma dışlandığında, işle ilişkisi en güçlü kanser türünün olasılıkla mesane kanseri olduğunu göstermektedir. İzmir'de mesane kanseri dünya ortalamasından görece daha yüksek insidanslara sahiptir. Mesane kanseri nedenleri arasında en önemli faktör sigaradan sonra meslektir. İzmir'de iş sağlığı açısından kanser yönünden riskli işkollarının araştırılması gereklidir. Kanserin nedensellik ilişkisinde meslek araştırması için iş, maruz kalım süresi ve etkenle karşılaşmanın yoğunluğu bilgisi gereklidir. AMAÇ Araştırmamızın ilk amacı, 15 yaş üzeri erkek mesane kanseri olgularında işkolu ve işkolu alt gruplarını tanımlamak. İkinci amacı ise, mesane kanseri ile işkolu ve işkolu alt grupları arasındaki ilişkiyi tanımlamaktır. YÖNTEM Araştırma İzmir ili sınırları içinde sigortalılara dayalı bir olgu-kontrol çalışmasıdır, 316 olgu ve 319 kontrolden oluşturulmuştur. Olgu ve Kontroller KİDEM kayıtlarından alınan olgular; 1993-1998 yılları arasında tanı almış, ICD-O3 sınıflamasına göre 67,0-67,9 topografi kod numarası almış, İzmir ilinde oturan 1746 erkekten oluşturulmuştur. KİDEM'deki kişi tanımlayıcı özellikler ile SSK'daki künye bilgileri karşılaştırılarak 1746 kişi arasından sigortalı olgular saptanmış (316); 301 olgu emekli 15 olgu halen çalışandır. Kontroller, emekli olgular için İzmir ilinden emeklilik numarası almış yaşı ve tüm çalışma süresi benzer erkekler arasından; halen çalışanlar için sigorta tescil numarasına göre yaşı ve çalışma süresi benzer erkekler arasından seçilmiş, İzmir ili dışındaki illerden emeklilik numarası almış olanlar için ise, İzmir ili dışındaki illerden emeklilik numarası almış olup İzmir'deki herhangi bir bankadan emeklilik maaşı alan erkekler arasından benzer yöntemle seçilmiştir. VERİ TOPLAMADA İZLENEN YÖNTEMLER Araştırmaya alınan olgu ve kontrollerin maruz kalım bilgisi: emekli olanlar için SSK Arşivindeki emeklilik dosyalarından; halen çalışmakta olanlar için ise bilgisayar kayıtlarındaki hizmet dökümlerinden çıkarılmıştır. Her iki veri kaynağında da prim ödeme gün sayılarından yararlanarak olgu ve kontrollerin hangi işyerlerinde ne kadar süre ile çalıştığı öğrenilmiş, veriler geliştirilen veri toplama formlarında kayıt altına alınmıştır. Daha sonra veri toplama formlarındaki işyerlerinin hangi işkoluna dahil olduğu SSK İşveren Servisi bilgisayar kayıtlarından tarama yoluyla, bulunamayanlar ise SSK Bölge Müdürlükleri kütüklerinden email yoluyla öğrenilmiştir.
Özet (Çeviri)
Design A population based retrospective case-control study, 316 cases, 319 controls. Methods Cases and Controls All cases were obtained from Izmir Cancer Registry (ICR): male age ?15, ICD-O3 topography codes 67,0 to 67,9, diagnosed bladder cancers during 1993-1998, residing in Izmir city(n=1746). Izmir Cancer Registry is a population based cancer registry. The study was limited with Social Insurance Institute of Ministry of Labor and Social Security (SIIMLSS). Insured cases were identified from among 1746 cases comparing Izmir Cancer Registry with Department of Retirement of SIIMLSS (n=316), 301 retired, 15 working at present. Controls were selected from Department of Retirement of SIIMLSS among male and retirement numbers were marked among Izmir residents, similar age(±3) and all working period(±3) for retired cases, from insurance number for working cases (n=320). Data Collection The retirement dossiers for the retired persons were taken from Archives of SIIMLSS and the data about insurance premiums (the total days) of the workers (who are still working) were collected from the computer registries. There were ?the numbers of companies? and ?the numbers of the days of payment premiums? in both data sources. It is learned how long have the people worked there according to ?the number of the days of payment premiums?. The data were written to the standard data collection forms. The working periods of the persons in each company is outlined and recorded. Then the companies which belong to the specific industry are found from the computer from Department of Employer of SIIMLSS. The ones which can not be found on computer are investigated from register from Provincial Departments of SII. The types of the jobs/industries and the working periods are connected in a standard method. We used modifying the classification of economic activity according to Labour Statistics of SIIMLSS for grouping the codes of industry. Case-Control Analysis Odds ratios (ORs) and 95% confidence intervals (95% CIs) were calculated for ?ever? versus ?never? employed in each type job/industrial group. Results We didn?t examine a variety of risk factors for bladder cancer including cigarette smoking, life style factors, past medical conditions, family history of bladder cancer. However, we considered that cases and controls became among insured a homogeneity population while we selected controls for this study. In our study an excess of bladder cancer in petroleum, chemistry and rubber industry and leather industry workers has been reported.