Koroner bypass operasyonlarında düşük doz aprotinin kullanımının postoperatif drenaja ve renal fonksiyona etkisi
Effects of minimum dose aprotinin on postoperative mediastinal drainage and renal functions in patients undergoing primary coronary bypass operation
- Tez No: 195600
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SUAT CANBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, aprotinin, renal fonksiyon, koroner bypass, mediastinal drenaj, Cardiopulmonary bypass, aprotinin, renal function, coronary bypass, mediastinal drainage
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüzde koroner arter bypass greft operasyonu yapılan ve özellikle postoperatif kanama için yüksek risk taşıyan hastalarda çeşitli kan koruma protokolleri uygulanmaktadır. Bunlar arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri de perioperatif aprotinin kullanımıdır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi kliniğinde elektif şartlarda primer koroner bypass operasyonu yapılan toplam 60 hasta çalışmaya onayları alınarak dahil edildiler. Hastalardan preoperatif dönemde düşük molekül ağırlıklı heparin (enoksaparin) kullanılan hastaların yarısında operasyonda pompa prime sıvısına 70 mg aprotinin eklendi, postoperatif drenaja, kan tansfüzyonu miktarına ve renal fonksiyonlara etkileri incelendi. Kliniğimizde primer koroner bypass cerrahisi uygulanan ve preoperatif dönemde düşük molekül ağırlıklı heparin (enoksaparin) kullanılan hastalarda kontrol grubuna göre daha yüksek miktarda drenaj tespit edildi, daha fazla kan ve kan ürünü kullanıldı. Preoperatif dönemde enoksaparin kullanılan hastalarda düşük doz aprotinin pompa prime sıvısına eklendiğinde postoperatif drenaj, kan ve kan ürünü transfüzyonu ve revizyon oranlarında anlamlı düşme saptandı. Düşük doz aprotinin kullanımı aynı zamanda hastane maliyetini de azalttı. Aprotinin kullanımı ile birlikte en sık endişe duyulan konu böbrek fonksiyonlarıdır. Aprotinin kullanılan hastalarda, preoperatif ve postoperatif üre ve kreatinin değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Preoperatif dönemde çeşitli endikasyonlarla düşük molekül ağırlıklı heparin kullanımı postoperatif drenajı ve kan ve kan ürünü kullanımını artırır. Sonuç olarak preoperatif dönemde düşük molekül ağırlıklı heparin kullanan hastalarda minimal doz (70 mg) aprotinin postoperatif drenajı, kan ve kan ürünü transfüzyonu miktarını azaltmak amacı ile güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Various blood conservation techniques are used in coronary bypass surgery performed especially in patients with high risk for postoperative bleeding. Among these, perioperative use of aprotinin is one of the most commonly preferred techniques. Sixty consecutive patients operated for primary coronary bypass operation under elective conditions at Trakya University Cardiovascular Surgery unit with informed consent were included in the study. We added 70 mg aprotinin to pump prime solution in half of the patients usning low molecular weight heparin prior to operation and we analysed its effects on postoperative drainage, blood transfusion and renal functions. Patients using low molecular weight heparin (enoxaparine) prior to operation had more mediastinal drainage and required more blood and blood product transfusion. Adding minimum dose (70 mg) aprotinin into prime solution of patients using low molecular weight heparin prior to operation significantly reduced mediastinal drainage and blood and blood product transfusion. This also reduced hospital costs. The commonly suspected side effect related with aprotinin is renal dysfunction. In this study, no significant difference was found in aprotinin administered patients in terms of preoperative and postoperative urea and creatinine levels. Using low molecular weight heparin prior to coronary bypass operation for various indications enhances mediastinal drainage and need for blood and blood product transfusion. In conclusion, using minimal dose (70 mg) aprotinin in these patients can be used safely for reducing mediastinal drainage and transfusion requirement.