Doksorubisin ekstravazasyon hasarında pentoksifilinin etkisi
The effect of pentoxifylline on doxorubicin induced extravasation injury
  1. Tez No: 195609
  2. Yazar: MEDENİ VOLKAN KIYAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSAMETTİN TOP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstravazasyon yaralanması, pentoksifilin, doksorubisin, Extravasation injury, pentoxifylline, doxorubicin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Ekstravazasyon yaralanması, damar dışına kaçan farmakolojik veya fizyolojik olmayan ajanların doku harabiyeti yapması ile karakterize bir durumdur. Kemoterapötik olarak sıkça kullanılan doksorubisinin ekstravazasyon yaralanması sonucu gelişen tam kat cilt nekrozu kanser hastalarının önemli bir morbidite kaynağıdır. İlerleyici doku nekrozu ağrı, ülserasyon, şekil ve fonksiyon bozukluğuna neden olan doku kaybına yol açabilir. Bu doku hasarı ile ilgili inanış serbest oksijen radikallerin doku içine serbestleşmesidir. Ekstravazasyon yaralanmalarında çeşitli tedavi seçenekleri önerilmesine rağmen bu gibi lezyonların tedavisi hakkında fikir birliği sağlanmamıştır. Çalışmanın amacı rat ekstravazasyon modelinde pentoksifilin etkisini ve kullanım zamanıyla etkinlik ilişkisini belirlemektir. Ağırlıkları 300-350 gr olan 40 Wistar-Albino sıçana ketamin hidrokloride ve xylazine kullanılarak anestezi uygulandı. Sıçanların tümüne 1 mg doksorubisin, 1cc izotonik içinde intradermal olarak enjekte edildi. Ratlar 4 gruba ayrılarak 50mg/kg/gün pentoksifilin intraperitoneal olarak günde iki kez (12 saat ara ile) uygulandı. Gruplar sırayla: Grup 1: hasardan 1 gün önce tedaviye başlandı (n=10), Grup 2: hasar ile aynı gün tedaviye başlandı (n=10), Grup 3: yaralanmadan sonraki gün tedaviye başlandı (n=10), Grup 4: kontrol grubu olarak alındı ve serum fizyolojik verildi (n=10). Yaralanmadan 7, 10, 12 ve 15 gün sonra enjeksiyon yerinde ülser boyutu görüntü analiz programı yöntemi ile ölçüldü. Biyopsi materyali tüm nekrotik dokuları ve çevresindeki sağlıklı dokuyu içerecek şekilde elde edildi. Grup 1, 2 ve 3`te nekroz boyutlarında ve lökosit infiltrasyon derecesinde kontrol grubu ile istatistiksel anlamlı fark saptandı. Birinci grupta nekroz boyutu kontrol grubu ve grup 2 ve 3 ile karşılaştırıldığında daha küçüktü ve bu istatistiksel olarak önemli idi. Grup 2 nekroz alanı grup 3 ile benzerdi. Grup 2 ve grup 3 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Bu veriler pentoksifilinin doksorubisin yaralanmasından önce kullanıldığında daha efektif olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Extravasation injury is characterized by leakage of pharmachologic or nonphysiologic substances from the vessel into the tissue, causing destruction. Full-thickness skin necrosis after extravasation of the widely used chemotherapeutic agent doxorubicin is a significant source of morbidity in cancer patients. Progressive tissue necrosis may lead to pain, ulceration and disfiguring tissue loss. Although, various treatment options have been proposed for this type of injury, there is no consensus regarding the management of such lesions. The aim of this study was to determine the effectiveness of pentoxifylline and the relationship between the efficiency of the therapy with the infiltration of the drug in a rat extravasation model. Forty Wistar-Albino rats, weighing 300 to 350 g, anesthetized with ketamine hydrocloride and xylazine, were used in this study. All rats received 1 mg of doxorubicin in 1 cc of saline intradermal flank injection to stimulate extravasation injury. The rats were divided into four groups and intraperitoneal pentoxifylline of 50 mg/kg/day was administered within 12-hour intervals. Intraperitoneal pentoxifylline were administered 1 day before the injury in group1 (n=10), on the same day of the injury in group 2 (n=10), one day after the injury in group 3 (n=10). Group 4 (n=10) consisted the control group and saline infusion was administered. At the end of seventh, tenth, twelfth and fifteenth days, the size of ulcers at the injection site were calculated via image analysis program. A biopsy specimen, including all necrotic tissue and surrounding healthy tissue, was obtained at the end of fifteenth day. In groups 1, 2 and 3, there were statistically significant differences in the sizes of necrosis and polymorph nuclear leukocyte infitration as compared with control group. In group 1, the size of necrosis was smaller compared to group 2 and 3, and this was statistically significant. The size of necrosis in group 2 was similar to that in group 3. This data suggest that pentoxifylline is more effective in the treatment of doxorubicin induced extravasation injury when administered on the day before doxorubicin injection.