Elli yaşın altında Koroner Arter Bypass Greft Cerrahisi uygulanan olgularda Klamidya pnömonianın aterosklerotik proçesteki rolünün araştırılması
Role of Chlamydıa pneumonıa ın atherosclerotıc process of patıents wıth Coronary Artery Bypass Graft Surgery under fıfty years old
- Tez No: 195615
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SUAT CANBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner ?bypass, Klamdiya pnömonia, ateroskleroz, koroner arter ?bypass, Cardiopulmonary bypass, Chlamydia pnomoniae, atherosclerosis, coronary bypass
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
İskemik kalp hastalığının nedeni olan ateroskleroz gelişiminin nedenleri hala tartışmalıdır. Hiperlipidemi, hipertansiyon, erkek cinsiyet, obezite, sigara ve diyabet gibi klasik risk faktörleri geniş ölçüde tartışılmıştır. Ancak toplumdaki koroner arter hastalığı prevalansını açıklamada bu klasik risk faktörleri tek başlarına yeterli olamamaktadır. Klinik veriler ve hayvan modellerinde yapılan çalışmalar kronik infeksiyonların da aterosklerozu tetiklediğini düşündürmektedir. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi kliniğinde elektif şartlarda primer koroner ?bypass? operasyonu yapılan 50 yaşın altındaki toplam 51 hasta rızaları alınarak çalışmaya dahil edildiler. Asendan aorta duvar kalınlığına göre iki gruba ayrılan hastaların, intraoperatif dönemde alınan atriyum, sol internal torasik arter ve asendan aorta dokularında Klamidya pnömonia DNA'sı olup olmadığı incelendi. Hastaların tümünün atriyum ve sol internal torasik arter dokularında Klamidya pnömonia DNA'sına rastlanmadı. Oniki hastada aorta dokularında Klamidya pnömonia DNA'sına rastlandı. Aorta duvar kalınlığı artmış olan grupta Klamidya pnömonia DNA'sı ince olan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde fazla görüldü. Her iki grup arasında aterosklerozun bağımsız risk faktörleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak, KAH tanısı konup koroner ?bypass? operasyonu yapılan genç hastalara ait asendan aorta gibi ateroskleroza yatkın bir bölgede % 23.5 gibi yüksek oranda Klamidya pnömonia'ya rastlanmıştır. Çalışmamızda Klamidya pnömonia ile ateroskleroz oluşumu arasındaki muhtemel ilişki ve bunun aterosklerotik lezyonlar için tetikleyici mi yoksa süperinfeksiyon şeklinde mi olduğu gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Usual reasons of atherosclerosis which cause ischemic heart disease are still controversial. Risk factors such as hiperlipidemia, hipertension, male gender, obesity, diabetes mellitus and smoking are widely studied. These usual risk factors do not able to fully explain the prevalence of coronary artery disease. Clinical data and animal models suggest that common chronic infections may also contribute to the pathogenesis of atherosclerosis. Fifty-one patients under fifty years old, operated for isolated coronary bypass operation at Trakya University Cardiovascular Surgery Unit with informed consent were included in the study. Chlamydia pneumoniae DNA was studied from the atrial, left internal thoracic artery and ascending aortic tissues of patients which were seperated into two groups due to intimal thickness of ascending aorta. Chlamydia pneumoniae DNA was not detected atrial and left internal thoracic artery tissues of all patients. Chlamydia pneumoniae DNA was detected in ascending aortic tissues of twelve patients. Chlamydia pneumoniae DNA existence was statistically significant high in the group that aortic intimal thickness increased when compared to other group. Independent risk factors of atherosclerosis were not statistically significant when compared between two groups. As a result, Chlamydia pneumoniae DNA was detected in 23.5 % of ascending aorta of the young patients underwent coronary arter bypass graft surgery. In our study, it can not be an answered question that relationship between atherosclerosis formation and Chlamydia pnömoniae chronic infection is a trigger for atherosclerotic lesions or superinfection.