Taze kuzu kadavrasında orbita ve optik sinire yönelik mikronöroşirürji laboratuvar eğitim modeli geliştirilmesi
Development of a microneurosurgical laboratory training model to approach to the orbit and the optic nerve in fresh cadaveric sheep
- Tez No: 195614
- Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: mikronöroşirürji, mikrocerrahi, mikrocerrahi eğitimi, orbita cerrahisi, optik sinir, microneurosurgery, microsurgery, microsurgical training, orbita surgery, optic nerve
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 26
Özet
Nöroşirurji uzmanlık öğrencileri, mikronöroşirürjikal yeteneklerini geliştirmek için uzun yıllara ihtiyaç duyarlar. Mikronöroşirürjinin klinik uygulamasından önce cerrahi becerileri geliştirmek için laboratuvar eğitim modelleri çok önemlidir. Eğitim aşamasındaki genç öğrencilerin mikronöroşirürjikal aletleri kullanabilmeleri ve intrakranyal arter ve sinirleri güvenle disseke edebilmeleri için basit simülasyon modellerine gereksinim vardır. Simülasyon materyali olarak bir yaşında taze kuzu kranyumu kullanıldı. Ortiba yapılarına yönelik iki bölümlü (Bölüm 1 ve 2) bir yaklaşım tasarımlandı. Bölüm 1' de intraorbital yapıların disseksiyonu için iki aşamalı, Bölüm 2'de ise intrakranyal olarak optik sinir disseksiyonuna yönelik üç aşamalı bir yaklaşım geliştirildi. Bu model orbita, optik sinir ve çevre yapılarına yönelik olarak yapılan birçok standart mikronöroşirürjikal yaklaşımı iyi şekilde simüle etmektedir. Taze kuzu kadavra materyali, intrakranyal ve intraorbital yapıların disseksiyonunda nöroşirurji uzmanlık öğrencileri için kullanışlı bir modeldir.
Özet (Çeviri)
Residents of neurosurgery need many years to develop microneurosurgical skills. Laboratory training models are very important for developing surgical skills before clinical application of microneurosurgery. A simple simulation model is needed for young residents to learn how to handle microneurosurgical instruments, and to perform safe dissection of intracranial vessels and nerves. The simulation material consists of a one-year-old fresh cadaveric sheep cranium. Two parts (Part 1 and 2) were designed to approach structures of the orbita. Part 1 consisted of a 2-step-approach to dissect intraorbital structures, and Part 2 consisted of a 3-step-approach to dissect the optic nerve intracranially. The model simulates standard microneurosurgery using a variety of approaches to structures in and around the orbit and the optic nerve. The cadaveric sheep, besides being cheep, represents a fairly useful method to accustom residents of neurosurgery to dissect intracranial and intraorbital structures.