Şizofreni ve şizoaffektif bozukluk akut alevlenmesi olan hastalarda risperidon ile ziprasidonun kardiyak, ekstrapiramidal ve metabolik yan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of cardiac, extrapyramidal and metabolic side effects of ziprasidone versus risperidone in patients with acute exacerbation of schizophrenia and schizoaffective disorders
  1. Tez No: 195616
  2. Yazar: MEHMET BÜLENT SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDAL VARDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Ziprasidon, risperidon, yan etkiler, Ziprasidone, risperidone, side effects
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Antipsikotik ilaçların göreceli etkinlik ve yan etki profillerinin belirlenmesi için daha fazla karşılaştırma çalışmasına gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmada şizofreni ve şizoaffektif bozukluk akut alevlenmesi olan hastalarda ziprasidon ile risperidon tedavilerinin klinik etkinliğini, ekstrapiramidal, metabolik ve kardiyak yan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Ruhsal Bozuklukların Tanımlanması ve Sınıflandırması El Kitabı, Gözden Geçirilmiş Dördüncü Baskı tanı ölçütlerine göre şizofreni veya şizoaffektif bozukluk akut alevlenmesi olan hastalar, 6 hafta süreyle ziprasidon 80-160 mg/gün (n=11) veya risperidon 4-8 mg/gün (n=11) almak üzere rastgele dağıtıldılar. Etkinlik değerlendirmeleri için pozitif ve negatif sendrom ölçeği toplam puanı, pozitif semptomlar alt ölçeği ve negatif semptomlar alt ölçeği kullanıldı. Yan etki değerlendirmeleri için ölçeklerle hareket bozukluğu değerlendirmeleri, laboratuvar testleri, beden ağırlığı ve beden kitle indeksi ölçümleri, elektrokardiyografi ve radyonüklid ventrikülografi incelemeleri yapıldı. Her iki antipsikotik ilaç da klinik bulgularda anlamlı düzelme sağladı. Başlangıç ve sonlanım etkinlik değerlendirmelerinde her iki tedavi grubu arasında anlamlı fark yoktu. Risperidon ile parkinsonizm bulgularında anlamlı artış oldu. Ziprasidon beden ağırlığı, glukoz ve lipid düzeyleri üzerine daha olumlu etkiler gösterdi. Risperidon ile prolaktin düzeylerinde anlamlı yükselme oldu. Ziprasidon risperidona göre daha fazla QTc uzamasına neden oldu. Başlangıç ve sonlanım sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonlarının ölçümlerinde, her iki tedavi grubu arasında anlamlı fark yoktu.
Özet (Çeviri)
More comparison studies of antipsychotic drugs are needed to discern the relative efficacy and side effect profiles of these compounds. In this study we aimed to compare clinical efficacy, extrapyramidal, metabolic and cardiac side effects of ziprasidone and risperidone treatments in patients with acut exacerbation of schizophrenia and schizoaffective disorder. Patients with the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Text Revision acut exacerbation of schizophrenia or schizoaffective disorder were randomly assigned to receive ziprasidon 80-160 mg/day (n=11) or risperidone 4-8 mg/day (n=11) for 6 weeks. Positive and Negative Syndrome Scale total score, positive symptoms subscale and negative symptoms subscale were used for efficacy measures. Movement disorder scale evaluations, laboratory tests, body weight and body mass index measures, electrocardiography and radionuclide ventriculography scan were used for side effect assessments. Both antipsychotic drugs improved clinical symptoms significantly. The two treatment groups did not differ significantly in efficacy measures at beginning and endpoint assessments. There was significantly increase in parkinsonism symptoms with risperidone. Ziprasidon exhibited more beneficial effects on body weight, glucose and lipid levels. There was significantly increase in prolactin levels with risperidone. Ziprasidone induced more QTc prolongtion than risperidone. The two treatment groups did not differ significantly in left ventricular systolic and diastolic function measures at beginning and endpoint assessments.