Koroner arter bypass operasyonlarında greft olarak kullanılan internal torasik arter, radiyal arter ve safen ven greftlerinde in vitro lidokain hidroklorür etkilerinin araştırılması
In vitro effects of lidocaine on internal thoracic artery radial artery and saphenous vein grafts which are used in coronary artery bypasses
  1. Tez No: 195617
  2. Yazar: ÖZCAN GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURAN EGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnternal torasik arter, radiyal arter, safen ven, koroner arter ?bypass? greft operasyonu, lidokain, internal thoracic artery, radial artery, saphenous vein, coronary artery bypass graft operation, lidocaine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Koroner arter hastalığına bağlı ölümler dünyada en sık ölüm sebepleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle hastaların koroner dolaşımını iyileştirmek amaçlı koroner ?bypass? greft operasyonu uygulanmaktadır. İntraoperatif ve postoperatif dönemde uygulanan medikal tedavinin vazospazm gelişiminin önlenmesinde ve greft açık kalma patensisinde önemi büyüktür. Lidokain intraoperatif ve postoperatif dönemde antiaritmik bir ajan olarak koroner arter ?bypass? greft operasyonu yapılan hastalarda sık olarak uygulanır. Bu çalışmanın amacı lidokainin internal torasik arter, radiyal arter ve safen ven greftlerine etkilerini, izole organ banyosu düzeneğinde koroner arter ?bypass? greft operasyonu geçiren hastalardan alınan radiyal arter, safen ven ve internal torasik arter parçalarında in vitro araştırmaktır. Aralık 2006- Mayıs 2007 tarihleri arasında kliniğimizde opere olan 8'i kadın 12'si erkek toplam 20 hasta çalışmaya alındı. Yapılan bu çalışmada, lidokain 10-9 M -10-7 M konsantrasyon aralığında safen ven'de hafif bir gevşeme yanıtı, sonrasında artan konsantrasyonlarında doz bağımlı kasılma gerçekleştirdiği gözlendi. İnternal torasik arter'de lidokain 10-9 M -10-7,5 M konsantrasyon aralığında hafif bir gevşeme yanıtı, sonrasında artan konsantrasyonlarında doz bağımlı kasılma gerçekleştirdiği gözlendi. Radiyal arter'de lidokain 10-9 M -10-7,5 M konsantrasyon aralığında hafif bir gevşeme yanıtı, sonrasında artan konsantrasyonlarında doz bağımlı kasılma gerçekleştirdiği gözlendi. Gevşeme yanıtları safen vende, radiyal ve internal torasik arter greftlerine göre anlamlı derecede daha düşüktü. Kasılma yanıtları açısından anlamlı bir fark yoktu. Bu araştırma sonucunda intraoperatif, perioperatif yada postoperatif lidokain tedavisi esnasında yüksek dozlara çıkılmasından kaçınılmasıyla internal torasik arter, radiyal arter ve safen ven greftlerinde vazospazm gelişiminin önlenebileceğini ve perioperatif morbidite ile mortalitede azalma, uzun dönemde ise daha iyi greft açık kalma oranları elde edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease is the major cause of mortality in the world. Coronary artery by-pass grafting is performed to ensure coronary revascularisation. Perioperative medical therapy has a striking role in optimising the patency and preventing the vasospasm of the bypass graft. Lidocaine is among the most frequently used antiarrhythmic agents in the perioperative period. The aim of the study is to evaluate the in vitro effects of lidocaine on internal thoracic artery, radial artery and saphenous vein grafts using the tissue bath. Twenty (20) consecutive patients (8 women and 12 men) were enrolled in the study between December 2006 and May 2007. On saphenous vein grafts, lidocaine caused relaxation at the concentrations between 10-9 M -10-7 M and dose dependent vasoconstriction at increasing doses. On internal thoracic artery, the effect of lidocaine was vasorelaxation at the concentration of 10-9 M -10-7,5 M and dose dependent vasoconstriction at higher doses. The similar effect was seen on the radial artery grafts, as vasorelaxation at 10-9 M -10- 7,5 M and vasocontriction at higher doses. When the three grafts are compared on the basis of vasorelaxation response, the sahpenous vein group had significantly lower relaxation response compared to the radial artery and internal thoracic artery groups. The vasoconstriction response was similar in all three grafts. Based on the results of the study, we conclude that, avoiding high doses of lidocaine infusion in the perioperative period is mandatory to diminish the vasospasm of internal thoracic artery, radial artery and saphaneus vein grafts, and hence improve perioperative and long term mortality and morbidity.