Servikal vertebra pediküllerinin cerrahi anatomisi: bir kadavra çalışması
Surgical anatomic evaluation of human cervical vertebra pedicles: a cadaveric study
- Tez No: 195619
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CUMHUR KILINÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Servikal omur, pedikül vidası, cerrahi anatomi, Cervical vertebra, pedicle screw, surgical anatomy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Servikal omurganın yapısal ve işlevsel bütünlüğü gerek travmayla, gerekse dejeneratif, tümöral, enfeksiyöz hastalıklarla yada cerrahi girişimler sonrasında bozulabilir. Servikal instabilite ağır nörolojik defisitlere, hatta ölüme neden olabilme potansiyeline sahip tehlikeli bir durumdur. Tedavisinde nöral ve damarsal yapıların dekompresyonu, anatomik dizilimin sağlanması ve rijid bir fiksasyon esastır. Pedikül vidaları en güçlü stabilizasyon araçlarındandır. Torakal ve lomber bölgelerde kullanımları artık standartlaşmış pedikül vidalarının son yıllarda servikal bölgede de uygulanması gündeme gelmiştir. Pediküllerinin inceliği ve vertebral arterin yakın komşuluğu servikal bölgede pedikül vidalarının uygulanmasını oldukça zorlaştırır. Bölgesel anatominin iyi bilinmesi; vida giriş noktasının, açısının ve derinliğinin uygun şekilde seçilmesi komplikasyonsuz bir uygulama için şarttır. Çalışmamız subaksiyal servikal omurlarda (C3-C7) pedikül vidalama tekniğine yönelik olarak 14 kadavra üzerinde gerçekleştirilmiş morfometrik bir analizdir. Cerrahi için yararlı olabilecek pratik değerler verebilmek amacıyla ölçümler, bir posterior cerrahi sırasında ortaya konan kemik yapılar olan lateral kitle, lamina ve spinöz çıkıntılar referans alınarak yapılmış ve bir pedikül vidasının optimum giriş noktası, uygulama açısı ve derinliği bu posterior yapılarla ilişkili olarak tarif edilmiştir. Pediküllerin kraniokaudal yönde yüksekliği ortalama 7,25 mm, mediolateral yöndeki genişliği ortalama 5,6 mm olarak bulunmuştur. Toplam 140 pedikülden 13'ünün genişliğinin (%9,3) 4 mm'nin altında olduğu dikkati çekmiştir. Pedikül vidasının giriş noktası lateral kitle üzerinde üstteki faset eklem alt kenarının ortalama 2,2 mm altında, lateral kenarın 4,7 mm medialindedir. Pedikül vidalarının medialleşme açısı ortalama 32 derece, sagittal planda lateral kitle posterior duvarıyla yaptığı açı 79 derecedir. Korpusun anterior duvarına uzanacak şekilde konmuş bir servikal pedikül vidasının 9-10 mm'si lateral kitle içinde, 5-6 mm'si pedikülde, 15-17 mm'si korpus içinde kalmakta; vidanın toplam uzunluğu ise 28-29 mm olmaktadır. Ancak bu uzunluğun 22,4 mm kadar kısa ve 37,3 mm kadar uzun olabileceği de saptanmıştır. Tüm bu bulgular hem ölçülen seviyeye göre, hem de ölçülen kadavraya göre belirgin değişiklikler göstermektedir. Bu bulgu, ameliyat öncesi radyolojik yöntemlerle yapılacak bir planlamanın pedikül vidalamasındaki önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The structural and functional integrity of the cervical spine may be disturbed by means of trauma, degenerative conditions, tumors, infectious diseases, and surgical interventions. Cervical instability is a serious condition and may cause severe neurological deficits, and even death. In the treatment of such instability, neurovascular decompression, anatomic reduction, and a rigid fixation are essential. Pedicle screws are one of the strongest stabilization tools. Their usage in the thoracic and lumbar areas are well-established, and cervical usage has been popularized recently. Slender pedicle morphology and close neighborhood of the vertebral artery make difficult the placement of pedicle screws in the cervical region. For a safe placement, a sound knowledge of regional anatomy, choosing the suitable insertion point, angle, and depth of the screw are mandatory. Our study is a morphometric analysis of 14 cadaver spines regarding pedicle screw placement in subaxial cervical vertebrae (C3-C7). In order to obtain surgically-relevant practical values, the measurements were obtained and described related to the bony structures such as lateral mass, laminae, and spinous processes, which are exposed during a posterior surgery. Average cranio-caudal height of the pedicles was 7,25 mm and medio-lateral width was 5,6 mm. The width of 13 of the total 140 pedicles (9,3%) were noticed to be less than 4 mm. The insertion point of the screw was 2,2 mm below the inferior edge of the superior facet, and 4,7 mm medial to the lateral border of lateral mass. The average medialization angle was 32 degrees, and the sagittal angle between the pedicle axis and the posterior wall of the lateral mass was 79 degrees. When a pedicle screw was put on in a fashion that it reached to the anterior wall of the corpus; its 9 to 10 mm were in lateral mass, 5 to 6 mm were in the pedicle, and 15 to 17 mm were in the corpus. However, it was found that this length can be short as 22,4 mm, and long as 37,3 mm. All those measurements showed considerable differences between levels and cadavers. This finding shows importance of preoperative radiographical planning.