Preterm yenidoğanlarda nekrotizan enterokolitin öncü bir göstergesi ve tedaviye yanıtın bir belirteci olarak fekal 'calprotectın' düzeyinin araştırılması
Investigation of fecal calprotectin levels as a predictor of necrotizing enterocolitis and an indicator of treatment response in preterm infants
  1. Tez No: 195620
  2. Yazar: DİDEM AYŞE MENTEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLFET VATANSEVER ÖZBEK, PROF.DR. AYŞE BETÜL ACUNAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm yenidoğan, nekrotizan enterokolit, dışkı ?calprotectin? düzeyi, preterm infant, necrotizing enterocolitis, fecal calprotectin levels
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Dışkı ?calprotectin? düzeylerinin nekrotizan enterokoliti öngören bir parametre ve tedaviye yanıtın bir belirteci olarak kullanılıp kullanılamayacağını ve dışkı ?caprotectin? düzeyini etkileyebilecek faktörlerin dışkı ?caprotectin? düzeyi ile ilişkisini araştırdığımız çalışmamıza 36 gebelik haftası ve öncesinde doğan 101 olgu prospektif olarak alındı. Nekrotizan enterokolit geliştirenler Grup 1 (n=33) ve geliştirmeyenler Grup 2 (n=68) olarak ayrıldı. Prenatal, natal ve postnatal özellikleri kayıt edildi. Tüm olgulardan postnatal ilk, 7, 14, 21. günlerde ve nekrotizan enterokolit geliştirenlerden hastalığın ilk, 3 ve 7. günlerinde dışkı örnekleri alınarak dışkı ?calprotectin? düzeylerine bakıldı. Tüm hastaların dışkı ?calprotectin? düzeyleri diğer çalışmalardaki term ve orta derecede preterm yenidoğan sonuçlarına göre düşük bulundu. Nekrotizan enterokolit gelişen olguların 4. dışkı örneği ?calprotectin? değerleri gelişmeyenlere göre daha düşüktü. Olgularda ilk dışkı (mekonyum) ?calprotectin? değerini ile onu etkilediği öne sürülen faktörler arasında ilişki saptanmadı. İkinci, 3. ve 4. örneklerdeki ?calprotectin? düzeylerini etkilediği öne sürülen faktörler ile dışkı ?calprotectin? düzeyleri arasında ilişki olup olmadığı incelendiğinde; 2. ve 3. dışkı örneklerindeki ?calprotectin? değerleri ile hastanın aldığı enteral hacim arasında ve 4. dışkı örneklerindeki ?calprotectin? değerleri ile hastanın antibiyotik kullanımı arasında ilişki saptandı. Mekonyum sonrası dışkı örneklerindeki ?calprotectin? değerini bağımsız etkileyebileceği düşünülen değişkenler incelendiğinde; 2. örnek dışkı ?calprotectin? düzeyleri ile dışkının alındığı gün hastanın aldığı enteral hacim, enteral hacmin parenteral hacme oranı ve hastanın beslenmesine ara verilmesi arasında ilişki saptandı. 4. dışkı örneği ?calprotectin? düzeyleri ile dışkı alındığı gün hastanın aldığı enteral hacim, hastanın aldığı total sıvı hacmi (enteral ve parenteral), enteral hacmin parenteral hacme oranı, hastanın beslenmesine ara verilmesi ve hastanın steroid kullanması ilişkili bulundu. Dışkı ?calprotectin düzeylerinin nekrotizan enterokolitli olgularda yükselmediği ve tüm olgularda zamanla tedrici olarak azaldığı saptandı. Olgu sayımızın az olmasının uygun değerlendirme yapmamızı engellediği ve daha geniş çaplı ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate fecal calprotectin levels as a predictor of necrotizing enterocolitis and an indicator of treatment response and to evaluate the relation between prenatal, natal and postnatal factors and fecal calprotectin levels. 101 infants less than or equal to 36 weeks of gestational age were recruited prospectively to our study. Those infants who developed necrotizing enterocolitis were designated as Group 1 (n=33) and those who did not as Group 2 (n=68). Prenatal, natal and postnatal data of the cases were recorded. Stool samples were collected on postnatal days 1, 7, 14 and 21 and from those infants who developed necrotizing enterocolitis on day 1, 3 and 7 of disease. And fecal calprotectin levels were measured. The fecal calprotectin levels of all cases were lower than the levels of term and preterm infants reported on previous studies. Fecal calprotectin levels in 4th samples were lower in necrotizing enterocolitis group. Fecal calprotectin levels of the 1st samples were not affected from prenatal and postnatal factors. Variables considered to influence fecal calprotectin levels in 2nd, 3rd and 4th samples were evaluated. Fecal calprotectin levels of the 2nd and 3rd samples was correlated with enteral feeding volume. Fecal calprotectin levels of the 4th samples was correlated with antibiotic use. Variables considered to influence fecal calprotectin levels independently in postmeconium samples were evaluated. Volume of enteral feeding, ratio between enteral and parenteral volume, withheld feeding were explanatory factors for fecal calprotectin levels in 2nd samples. Volume of enteral feeding, total volume of fluids (enteral and parenteral), ratio between enteral and parenteral volume, withheld feeding and postnatal use of steroids were correlated with fecal calprotectin levels in 4th samples. We couldn't find any increase in fecal calprotectin levels in necrotizing enterocolitis cases before and after diagnosis of necrotizing enterocolitis. In both groups fecal calprotectin levels inclined to decrease. The low number of infants could have limited the evaluation of this association. Further and larger studies are required in this respect.