Lomber traksiyonun subakut lomber disk hernili hastalarda klinik ve fonksiyonel durum üzerine etkisi
The effect of lumbar traction on clinic and functional status of patients diagnosed with subacute lumbar disc herniation
  1. Tez No: 195633
  2. Yazar: SADİYE MURAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAAN UZUNCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Subakut lomber disk hernisi, traksiyon, fonksiyonel durum, Subacute lumbar disc herniation, traction, functional status
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Lomber disk hernisi, dejenere diskin lomber spinal sinir kökünü sıkıştırması ile ortaya çıkan bel ve bacak ağrısı ile karakterize klinik tablodur. Çalışmanın amacı subakut lomber disk hernisi tanısı konan hastalarda fizik tedavi yöntemlerinden biri olan traksiyonun; ağrı, klinik, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine olan etkilerini araştırmaktır.Çalışmaya subakut lomber disk hernisi tanısı almış 61 hasta alındı. Olgular rastgele olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba vücut ağrırlığının %35-50 kuvvetinde, 2. gruba vücut ağırlığının %10-20'si olacak kuvvette ?intermittant traksiyon? uygulandı. Tüm hastalara egzersiz programı ve bel ağrısından korunmak için önlemler konusunda eğitim verildi.Tedavi etkinliği paravertebral kas spazmı, el-parmak zemin mesafesi, lateral fleksiyon, lomber modifiye Schober, düz bacak kaldırma testi, visüel analog skala, short-form 36, Oswestry Bel Ağrısı Özürlülük ve Roland-Morris Fonksiyonel Değerlendirme formları ile tedavi öncesi, tedavi sonrası ve bir ay sonra değerlendirildi.Çalışmanın sonunda klinik parametreler, ağrı, Oswestry Bel Ağrısı Özürlülük, Roland-Morris Fonksiyonel Değerlendirme sonuçları ve Short-Form 36 değerlendirmelerinde her iki grupta iyileşme görülürken bu değişimler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı.Sonuç olarak, lomber disk hernisinde vücut ağırlığının %35-50'sinin çekildiği traksiyon uygulamasının, vücut ağırlığının %10-20'siyle çekilen plasebo uygulamasından üstünlüğü gösterilemedi. İki gruptaki iyileşmenin; disk hernilerinin yaklaşık %50'sinin yapılan tedaviye bağlı olmaksızın birkaç haftada doğal seyri sonucu iyileşmesine, traksiyon dışında diğer konservatif tedaviler ve egzersiz programına da bağlı olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Lumbar disc herniation is a clinical entity characterized with lumbar and leg pain caused by the compression of spinal nerve root by the degenerated lumbar disc. This study?s aim was to investigate the effects of traction as a physical treatment method for the patients diagnosed with subacute lumbar disc herniation on pain, clinic status, functional status and life quality.Sixty-one patients diagnosed with subacute lumbar disc herniation were involved in the study. The patients were randomly divided into two groups. First group was gone through an intermittant traction with a force of their body weight?s 35-50%, and second group with a force of their body weight?s 10-20%. An exercise program was given to all patients and all patients were informed about precautions to protect themselves from lumbar pain.Treatment efficacy was assessed before the treatment, after the treatment and after a month later with the parameters of paravertebral muscle spasm, hand-finger floor distance, lateral flexion, lumbar modified Schober, straight leg raise test, visual analog scale, short form 36, Oswestry Lumbar Pain Disability and Roland-Morris Functional Evaluation forms.At the end of the study, improvements in both groups were observed in clinical parameters, such as Oswestry Lumbar Pain Disability, Roland Morris Functional Questionnaire results and short form 36 evaluations while there was no statistically significant difference between the groups.As a result, traction with a body weight?s 35-50% could not be showed to be superior to the placebo practice of traction with a body weight?s 10-20% in lumbar disc herniation. We were convinced that apart from the treatment itself, the improvement in both groups could be due to the improvement that can be seen in natural outcome of 50% of the disc herniations within a few weeks. This improvement could also be related to conservative treatments and exercise program except for the traction.