Akut mezenterik iskemi vakalarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with acute mesenteric ischemia
- Tez No: 195632
 - Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN COŞKUN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Akut mezenterik iskemi, arteryel emboli, atrial fibrilasyon, Akut mesenteric ischemia, arteriel emboli, atrial fibrilation
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 50
Özet
Akut mezenterik iskemi, mezenterik damarlarda kan akımının yetersiz olması sonucunda sadece barsaklarda değil başka hayati organlarda da hasar oluşturan akut karına yol açan, prognozu kötü bir bir hastalıktır. Son yıllarda tanı ve tedavideki gelişmelere rağmen akut mezenterik iskemide mortalite oranları hala %50-70 oranlarında devam etmektedir. Mortalite oranının bu denli yüksek olmasının nedenlerinin başında bağırsaklarda doku ölümü oluşmadan önce tanının konulmasındaki güçlük ve gecikme gelir. Biz bu çalışmamızda kliniğimize başvuran akut mezenterik iskemi vakalarını retrospektif değerlendirerek, tanıda gecikmeye neden olan etkenleri ve mortalite oranları çıkartıldı. Bu çalışmadan elde edilen veriler ışığında, bu hastalığın tanısının daha erken konularak, operasyonlarda daha kısa barsak segmenti rezeksiyonu ile mortalite oranlarının azaltılması ve böylece hastaların yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenmiştir. 01 Ocak 1997-31 Aralık 2006 tarihleri arasında geçen 10 yıllık sürede Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda akut mezenterik iskemi tanısı ile opere edilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Elde edilen veriler istatistiksel değerlendirilmeye tabi tutuldu. Hastalarımızdaki karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kabızlık gibi şikayetler akut mezenterik iskemiye özgül olmayan genel şikayetlerdi. akut mezenterik iskemiye özgül bir laboratuar testi de yoktu. 76 hastanın 73'ünde lökositoz mevcuttu. 37 hastada atrial fibrilasyon mevcuttu. Ayrıca hastalar ortalama 2 gün gecikmeli olarak acil servise gelmişlerdi. Bu nedenlerle tanı ve tedavideki gecikmeler %55,3 oranında mortaliteye neden olmuştu. Ani başlayan karın ağrısı olan, postprandial karın ağrısı anamnezi veren, özellikle 15000 ve üzeri lökositozu olan, kalp hastalığı, hipertansiyonu özellikle atrial fibrilasyonu olan hastalarda aksi ispat edilene kadar tanının, akut mezenterik iskemi olarak kabul edilmesi, hiç vakit kaybetmeksizin ilk ve tek yapılması gereken tetkikin anjiografi olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Acute mesenteric ischemia is a disease of which prognosis is lethal and which leads to acute abdomen and injury not only in intestine but also in other organs as a result of insufficient blood flow in mesenteric arteries and veins. Despite the developments in diagnosis and treatment of the disease in recent years, the mortality rates due to acute mesenteric ischemia are still between 50-70%. The main reasons of such high rates are due to the difficulty of diagnosis and late diagnosis before intestinal necrosis. In this study, it is aimed to determine the factors causing late diagnosis and mortality rates of the disease by analysing retrospectively the mesenteric ischemia cases operated in our hospital. In the light of the data gathered in this study, it is also aimed to determine how early diagnose can be achieved, to resect shorter segment of intestine in operation and to decrease the rate of mortality and, thus, to increase life quality of patients. The patients operated because of mesenteric ischemia in General Surgery Department of the Faculty of Medicine at Trakya University between January 1st,1997 and December 31st, 2006 -for 10 years- were analysed retrospectively. The gathered data were evaluated statistically. The findings displayed that the complaints of the patients such as abdominal pain, nausea, vomiting, diarrhoea, and constipation were not specific to acute mesenteric ischemia and any specific laboratory tests were not reported. White blood cells were found in the serum of 73 patients out of 76 and atrial fibrilation was found out on 37 patients. On the other hand, the patients came to the emergency service two days after their complaints. Because of the late diagnosis in consequence of these reasons, the mortality rate was found out to be as 55,3%. It is concluded that the patients suffering from sudden abdominal pain, postprandial abdominal pain, heart disease, hypertension, and atrial fibrilation should be accepted as the patients with akut mesenteric ischemia unless the contrary is proved; in addition, detecting 15000 and over white blood cells in serum of patients is another signal for the diagnosis of akut mesenteric ischemia. And it is also concluded that, depending on these complaints, angiography should be applied as the first and unique investigation.