Preterm eylem tedavisinde kullanılan tokolitik ilaçların fetal ve maternal kan akımlarına etkileri
The effect of tocolytic agents on maternal and fetal doppler blood patterns in women with preterm labor
- Tez No: 195634
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİYAZİ CENK SAYIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm labor, tocolysis, ritodrine, magnesium sulphate, Doppler
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Erken doğum, gelişmiş ülkelerdeki yenidoğan hastalık ve ölümlerinin en önemli nedenidir. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında tamamlanan araştırmamızın amacı erken doğum eylemindeki kadınlarda tokolitik ilaçların maternal ve fetal kan akımı üzerindeki etkilerini belirlemekti. Eylül 2006 ile Ağustos 2007 tarihleri arasında başvuran, 26. ve 36. gebelik haftaları arasındaki gebelerden, erken doğum eylemi teşhisi konmuş 85 hamile kadın çalışma grubu ve gestasyonel yaşı ve pariteleri eşleştirilmiş 84 sağlıklı hamile kadın kontrol grubu olarak çalışmamıza dâhil edildi. Çalışma grubundaki hastalara uygulanacak tokoliz randomize olarak ritodrine (n=46) veya magnezyum sülfat (n=39) almak üzere belirlendi. Çalışma grubundaki 28. ile 34. gebelik haftaları arasında olan hastalara fetal akciğer gelişimini hızlandırmak için kortikosteroid tedavisi uygulandı. Umbilikal, orta serebral, her iki taraf uterin arterleri ve duktus venozus üzerindeki Doppler kan akımı incelemeleri tedavinin başlamasından önce ve 48 saat ve sonra gerçekleştirildi. Umbilikal arter pulsatilite indeksi, rezistivite indeksi ve orta serebral arter rezistivite indeksi değerleri tokolitik tedavi uygulanan kadınlarda kontrol grubundakilere kıyasla 48 saat sonra önemli ölçüde farklılaştı. 48 saat sonra ölçülen orta serebral arter pulsatilite indeksi değerleri kontrol grubunda ritodrine alanlara göre önemli ölçüde düştü fakat bu fark MgS04 ile yoktu. Duktus venozus pulsatilite indeksi ve rezistivite indeksi ölçümleri ritodrine ve kontrol gruplarında düşerken magnesyum sülfat tokolizi alan kadınlarda arttı. Uterin arter Doppler değerleri 48 saat sonra önemli ölçüde üç grupta da değişmedi. Alt grup analizlerinde 26. ve 32. gebelik haftaları arasındaki kadınların Umbilikal arter pulsatilite indeksi ve rezistivite indeksi, orta serebral arter pulsatilite indeksi, Duktus venozus pulsatilite indeksi ve rezistivite indeksi ölçümlerindeki değerler üç grubunda 48 saat sonra yapılan incelemelerinde önemli ölçüde değişmedi. Ancak 32. ve 36. gebelik haftaları arasındaki kadınların 48 saat sonra Umbilikal arter ve orta serebral arter pulsatilite indeksi ve rezistivite indeksi değerleri kontrol grubundakilere kıyasla tokoliz tedavisi alan kadınlarda önemli ölçüde farklılaştı. Duktus venozus pulsatilite indeksi ve rezistivite indeksi ölçümlerindeki değerler ritodrine ve kontrol gruplarında düşerken magnesyum sülfat tokolizi alan kadınlarda arttı. Uterin arter Doppler değerlerinde 48 saat sonra üç grup arasında da istatistiksel manada önemli ölçüde farklılıklar gözlenmedi. Sonuç olarak, magnesyum sülfat ve ritodrine tokolizinin erken doğum eylemindeki kadınlarda tedavinin başlangıcından 48 saat sonra bazı maternal ve fetal damarların kan akımı paternlerine etki edebileceğini bulduk. Ritodrine ve magnesyum sülfatın bu etkisi 32. ve 36. gebelik haftaları arasındaki hamile kadınlarda bilhassa gözlendi fakat 26. ve 32. gebelik haftaları arasındakiler için aynı etkinin olduğu söylenemez. Bu iki ilacın da fetal ve maternal Doppler akımı üzerindeki etkileri magnesyum sülfat tokolizi alan kadınlarda gözlenen duktus venozusdeki akım direncinde olan artışın dışında benzer gözükmektedir. Anahtarlar kelimeler: Preterm eylem, tokoliz, ritodrine, magnesyum sülfat, Doppler
Özet (Çeviri)
Preterm labor is the most important cause of neonatal morbidity and mortality in developed countries. In our study, which was accomplished in the Obstetrics and Gynecology Department of Trakya University, Faculty of Medicine, the aim was to determine the effects of the tocolytic drugs on maternal and fetal blood flows in women with preterm labor. A total of 85 pregnant women between the 26th and 36th weeks? of gestation, admitted between September 2006 and August 2007, with preterm labor (study group) and 84 healthy pregnant women (controls) matched for gestational age and parity were included. The patients in the study group were randomly assigned to receive either ritodrine (n=46) or magnesium sulphate (n=39) for tocolysis. Patients who were between 28th and 34th weeks of gestation in the study group received corticosteroid therapy to promote fetal lung maturation. Doppler blood flow examinations on umbilical, middle cerebral, bilateral uterine arteries and ductus venosus were performed before and after 48 hours initiating the therapy. Umbilical artery pulsatility index, resistance index and middle cerebral artery resistance index values significantly differed in women receiving tocolysis therapy compared to those in the controls after 48 hours. Middle cerebral artery pulsatility index values significantly decreased after 48 hours in the controls than those receiving ritodrine but not magnesium sulphate tocolysis. Ductus venosus pulsatility index and resistance index measurements increased in women receiving magnesium sulphate tocolysis, whereas those values were decreased in the ritodrine and control groups. Uterine artery Doppler values did not significantly change after 48 hours in the three groups. In the subgroup analysis, women between the 26th and 32nd weeks? of gestation Umbilical artery pulsatility index and resistance index, middle cerebral artery pulsatility index, ductus venosus pulsatility index and resistance index measurements did not significantly change after 48 hours in the three groups. However, in women between the 32nd and 36th weeks? of gestation Umbilical artery and middle cerebral artery pulsatility index and resistance index values significantly differed in women receiving tocolysis therapy compared to those in the controls after 48 hours. Ductus venosus pulsatility index and resistance index measurements increased in women receiving magnesium sulphate tocolysis, whereas those values were decreased in the ritodrine and control groups. No statistically significant differences between the three groups were observed regarding uterine artery Doppler values after 48 hours. In conclusion, we found that magnesium sulphate and ritodrine tocolysis may affect blood flow patterns after 48 hours from the initiation of therapy in some maternal and fetal vessels in women with preterm labor. These effects of ritodrine and MgSO4 tocolysis on blood flow are significant particularly in pregnant women who were between the 32nd and 36th weeks of gestation, but not so for those between the 26th and 32nd gestational weeks. The effects of these two drugs on fetal and maternal Doppler flows seem to be similar, except the increased resistance to flow in ductus venosus observed in women receiving magnesium sulphate tocolysis.