Portal hipertansiyon oluşturulmuş ratlarda böbrek fonksiyonlarının ve lipid peroksidasyonunun incelenmesi
The investigation of renal functons and lipid eroxdation in portal hipertenson induced rats
  1. Tez No: 195679
  2. Yazar: HURİ ALDIRMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Portal Hypertension, Nitric Oxidase, Malonyldialdehyde, Myeloperoxidase
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Portal hipertansiyon (PHT), portal ven basıncının 10 mmHg' nın üzerineçıkması ile karekterize olan ve siroz, ensefalopati, gastrointestinal kanama gibi ciddikomplikasyonlara yol açan hiperdinamik bir dolasım bozuklugudur.Bu çalısmada PHT' da, böbrek dokusunda lipid peroksidasyonunun ve böbrekfonksiyonlarının arastırılması amaçlandı. Çalısmada 25 adet erkek Sprague-Dawleyratlar kullanıldı. Ratlar 2 gruba ayrıldı: grup1 (n=13) kontrol grubu, grup 2' ye (n=12)parsiyel portal ven ligasyonu uygulanarak 8 hafta sonra portal hipertansiyonolusturuldu. Süre sonunda ratlar dekapite edilerek böbrek dokusu çıkarıldı. Budokularda nitrik oksid (NO), myeloperoksidaz (MPO), malondialdehit (MDA) enzimaktiviteleri spektrofotometrik olarak ölçüldü. Serumlarında ise üre ve kreatinindüzeyleri çalısıldı. Her iki grup karsılastırıldıgında serum üre düzeyleri ve doku MDAdüzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (sırası ile p=0.008,p=0.009). Serum kreatinin ve doku MPO, doku NO düzeyleri arasında herhangi birfark saptanmadı.Sonuç olarak PHT'da biriken üre, amonyak gibi toksik ksenobiyotikler sistemikdolasıma karısarak böbrek dokusuna etki etmekte, serbest radikal hasarına nedenolmaktadır. Böbrek endotel dokusunun artmıs NO düzeyleri ile kompense oldugudüsünülmüstür. Üre birikimi de böbrek fonksiyonlarının etkilendigini göstermektedir.Buna ragmen portal hipertansiyonun böbrek üzerindeki etkilerini arastırançalısmalar henüz yeterli düzeyde degildir. Bu konuda daha çok çalısmaya ihtiyaçvardır.
Özet (Çeviri)
Portal hypertension (PHT) is a hyperdinamic circulation disorder characterizedby high portal venous pressure which is above 10 mmHg. Cirrhosis, encephalopathyand gastrointestinal bleedings are the major severe complications of PHT. The aim ofour study was to evaluate the changes in oxidative stress markers such as nitricoxide (NO), malondialdehide (MDA), myeloperoxidase (MPO) in kidney tissues ofrats with PH.In this study, 25 male Sprague-Dawley rats had been used. These rats hadbeen divided into two groups: group 1 (n=13) the control group, group 2 (n=12) whichhad been partial portal ven ligation applied and so portal hypertension had formed. Atthe end of the time these rats decapitated and kidney tissues had taken out. In thistissues NO,MPO, MDA enzymatic activities measured spectrophotometricaly. Ureaand creatine levels studied in these rats serums. When compared of two groups,there is an statistically meaningful differences between their serum urea levels andtissue MDA levels (respectively p=0.008, p=0.009). But there weren?t any differencesbetween serum creatine and tissue MPO, tissue NO levels.Urea is synthesized in liver. In Portal hypertension (PHT) urea synthesisbreaks down because of the developing of the liver disease and cirrhosis. Andenvironmentally ammonia accumulates. And our results show this decision.In spite of this; studies which research the effects of the portal hypertension onthe kidney are not enough. Much study is necessary about this subject.