Aplastik anemi tedavisinde jurkat hücre dizisi kullanılarak hazırlanmış antitimosit globulin preparatı ile fetal timositlere veya lenfositlere karşı hazırlanmış preparatların karşılaştırılması
The comparison of the different antithymocyte globulin preparations in the aplastic anemia treament
- Tez No: 195722
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAHYA BÜYÜKAŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Aplastik anemi, Lymphoglobuline®, Thymoglobuline®, ATGFresenius ®, Aplastic anemia, Lymphoglobuline®, Thymoglobuline®, ATG-Fresenius®
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalısmada aplastik anemi tanısı almıs hastalarda degisik Antitimosit Globülin preparatlarının tedavideki basarısı ve bu preparatların sagkalıma etkisi irdelenmeye çalısılmıstır. Ayrıca, son yıllarda lojistik nedenlerden dolayı AA tedavisinde indikasyonu olmayan bir ajanla immün süpresif tedavi yapmanın, bu agır hastalıgın seyrine etkisi degerlendirilmistir. Ocak 1993 ile Ocak 2005 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, ç Hastalıkları Anabilim Dalı, Hematoloji Ünitesi'nde takibe alınan AA hastalarının kayıtları arastırılarak baslangıç tedavisi olarak ATG verilen vakalar bulundu. Çalısmaya dahil edilen 23 hastanın ortanca yası 44 yas (16-72) olup %52'si erkek idi. Dokuz hastanın Lymphoglobuline®, 7 hastanın Thymoglubuline® ve 7 hastanın da ATG-Fresenius® (ATG-F) aldıgı görüldü.. ATG-F ve diger ATG preparatları verilen hastalarda tedavi yanıt oranları Ki-kare testi, sagkalım ise Kaplan-Meier ve Log-Rank testleri ile degerlendirildi. Gruplar arasında AA siddeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Gruplar arasında genel sagkalım hızları arasında hasta sayısı azlıgı nedeniyle, ancak istatistiksel anlam sınırına yakın düzeyde gösterilebilen (p0,117 Log-Rank testi) bir fark bulunabilmistir. Altı aylık sagkalım ATG-F grubunda % 42,9 ( SS: 18,7), diger grupta ise %70,2 (SS: 13) olarak saptandı. Bulgular arasında dikkat çekici olarak ATG-Fresenius® preparatı kullanılan hastalardan hiçbirisinin tedaviye yanıt vermedigi görüldü. Bunun üzerine ATG-Fresenius® ile diger preparatların (Lymhoglobuline® ve Thymoglobuline®) yanıt oranı Ki-kare Fischer testi tek yönlü analizi degerlendirildi. ATG-Fresenius® grubu ile diger grup arasında istatistiksel olarak tedavi yanıtı bakımından fark oldugu görüldü ( p= 0.07). Her ne kadar yaptıgımız çalısmanın bazı sınırlamaları olsa da, aplastik anemi tedavisindeki zorunluluklar nedeniyle kullanılmakta olan ATG-Fresenius® preparatının, aplastik anemi tedavisindeki yararının sorgulanması gerektigini düsünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to investigate the success rate and effects on survival of different ATG preparations in patients diagnosed with aplastic anemia. The records of patients diagnosed with aplastic anemia at Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Hematology Clinic between January 1993 and January 2005 and who had recieved ATG treatment were evaluated. A total of 23 patients were included in the study with a median age of 44 years (16- 72), 52% of which were male. Nine patients recieved Lymphoglobuline®, 7 patients Thymoglubuline® and 7 patients were given ATG-Fresenius®. There was no significant difference between the 3 treatment groups in terms of severity of aplastic anemia. Responseto- treatment rates for ATG-Fresenius and the other ATG preparations were evaluated using the Chi-square test, and survival rates were evaluated using Kaplan-Meier and Log-Rank tests. The difference in overall survival rates between groups was statistically insignificant, most likely due to low number of patients. However, a p value of 0.117 (Log-rank test) was close to significance. Six month survival rates for the ATG-F group and the others combined were 42.9% ( SS: 18,7) and 70.2% (SS: 13), respectively. The most striking result was that none of the patients in the ATG-F preparation group showed any response to treatment. The response rates of the ATG-Fresenius group and the LNF and TMG groups combined were evaluated using the one-sided Chi-square Fischer exact test. The ATG-F group was found to have a significantly inferior response rate (p=0.07). Despite the limitations of this study, we believe that the use of the ATG-Fresenius preparation as a novel treatment for aplastic anemia should be challenged, since its efficacy is still under much scrutiny.